Riool lucht in woonkamer

Rammie

  • #1
De laatste maanden hebben we regelmatig last van sterke rioollucht in de woonkamer, de lucht komt met en gaat met vlagen. We denken zelf dat het uit de grond komt.

We wonen sinds mei 2013 in onze woning en in de zomermaanden hebben we geen last van die stank gehad, of het al langer is weten wij ook helaas niet.

Ik zal een kleine uitleg geven over de bouw van de woning, zodat jullie een beetje een idee er van hebben.
Het huis is gebouwd rond 1955, een deel van de vloer in de woonkamer is van hout met een kruipruimte er onder. De vloer in hal, toilet, andere deel kamer en keuken zijn van beton, harde vloeren zonder kruipruimte.

Toen we last kregen van de stank hebben we hebben gezocht naar een kruipluik en konden deze niet vinden, daarom hebben we zelf maar een luik gemaakt onder de bank.
Onder de vloer gekeken en alles was mooi droog en kon geen leidingen zien, blijkbaar zijn alle leidingen nog van die ouderwetse grespijpen die in het zand/beton zitten.
Ook komt de stank ook regelmatig uit de kelder, waar we ook regelmatig last hebben van vocht, uit een ventilatie buis vanuit de kruipruimte. Vandaar dat we ook denken dat de lucht uit de grond komt.

Toen ik onder de vloer keek is me wel opgevallen dat de spouwventilatie aardig verstopt zit, zou dit een oorzaak kunnen zijn?

Mijn ouders wonen schuin tegen over ons, zo'n 50 meter verder op, en hebben hier ook last van.
Zal dit aan de riolering in de straat kunnen liggen, dat deze kapot is en zo de stank via de grond naar binnen trekt?

We weten niet meer waar we anders moeten zoeken en zijn benieuwd naar jullie ervaringen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je zoeken al gebruikt, even op "rioollucht gedaan 557 stuks ervaringen.

Dit is een heel lastig probleem. Een ervan. Wind, veroorzaakt ventilatie in je kruipruimte. De lucht in de kruipruimte wordt daardoor je woning-in of uit gezogen.
Een heel klein gaatje, scheurtje in de verbinding van de buizen en het kan enorm gaan stinken in huis.
 

Rammie

  • #3
Zoeken heb ik al gebruikt en de meeste gaat inderdaad over kapotte leidingen, maar aangezien ik geen leidingen heb in de kruipruimte lijkt me dat dus niet een oorzaak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe lopen de buizen, zoals de afvoer van de gootsteen, toilet en meestal een fonteintje, douche enz.. Lopen deze buizen direct boven de vloer door de muren naar buiten.
Woon je in een rijtje? Zo ja dan kunnen de onderlinge kruipruimtes met elkaar in verbinding staan.
Een tekeningetje maken?
 

Rammie

  • #5
We wonen in een hoekwoning, onderverdieping zit een gangetje tussen en bovenverdieping aan elkaar, geen gedeelde kruipruimte.

Ik heb een tekeningetje gemaakt van de situatie zoals het nu is en voor zover ik het allemaal weet, sommige dingen zullen lachwekkend zijn. Helemaal als je weet dat de vorige bewoner de eerste eigenaar was en aannemer en eigen huis heeft gebouwd. We hebben al voor veel verassingen gestaan, maar daar gaat het nu gelukkig niet om :wink:



Al het gearceerde is betonnen vloer.

De blauwe lijnen van de kelder naar woonkamer en naar spouw zijn beluchtingspijpen, deze zijn ook van grespijp.
De afvoer van toilet gaat recht naar beneden d.m.v een grespijp, hier zit ook de afvoer van toilet boven en douche gekoppeld. In het toilet en in de hal ruik je de lucht niet.
In de de "oude keuken" (nr 3) zit nog een oude afvoer van de vroegere gootsteen, deze is volgens mij vol gegooid met zand o.i.d en een dop er op. Ook hier ruik je de lucht niet als je er vlak bij hangt.
De afvoer van de nieuwe keuken gaat door de muur naar de berging, daar komt hij uit bij een putje (groene lijn). Ook hier geen stank.

De stank is het duidelijkst te ruiken bij de open haard, bij het kruipluik en in de kelder.
Aan de zijkant van de haard hebben we nog een kanaal (grijze ovaal), volgens mij is die niet afgesloten d.m.v deksel want er komt iedere keer rotzooi naar beneden.

Zomers hebben we wel stankoverlast gehad van de grote put buiten, zodra het regende of water in gooide kwam er een verschrikkelijke stank uit

We denken dat de rioolleiding volgens onderstaande loopt (rode lijn), zou voor ons het meest logische zijn.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het niet mogelijk is om bij alle aansluiting en verbindingen te komen word het lasig. Ik zou de boel eerst goed door-of schoonspoelen. Afwachten en zou dat niet helpen een rooktest riolering laten uitvoeren.

Die grote put buiten heeft een stankslot? Deze zal je schoon moeten houden en in zomer in de gaten moeten houden of deze niet droog komt te staan.
 

Rammie

  • #7
Is er een mogelijkheid dat de stank door de grond trekt?
Aangezien mijn ouders, die paar meter verderop wonen, er ook last van hebben.

Als dit mogelijk is, dan kunnen we de klacht bij de gemeente neer leggen, dat zij de riolering in de straat na kunnen kijken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Kan je een foto maken van die put zonder deksel er op.

en had je de buiten riool bij Hemelwaterafvoer ook op gegraven om te zien waar deze heen lopen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
n de de "oude keuken" (nr 3) zit nog een oude afvoer van de vroegere gootsteen, deze is volgens mij vol gegooid met zand o.i.d en een dop er op
je liet een vermoedelijke lijn van het riool zien maar als die pijp dicht gegooid is met zand dan zal dat ook in het riool zitten.

Hoe is de riolering bij de naaste buren?

Als je de wc er af haalt en je kijkt in de afvoer welke kant loopt deze heen naar de straat of naar de buren.
Want in sommige gevallen vroeger zitten hoekhuizen bij de buren op aangesloten.

De stank bij de open haard kan ook komen omdat van onder de beluchting zit voor de open haard.

Een buiten put heeft gewoon een stankslot maar je zei als je er water in doet gaat dat stinken dus vandaar ik graag wil weten hoe die put is.

Als je onder de vloer kijkt richting gang zie je daar een beton muur met daar op metsel werk stenen?

Evt kan je daar een paar stenen uit tikken en achter de muur te kijken.

Ook kan je een gat graven onder de fundering muur naar de gang om te zien als hier riool water onder door komt.
 

Rammie

  • #10
Goed idee, ik kan natuurlijk voor mijn eigen gemak ook even een steentje in de kelder er uit hakken.

Ik heb met een zaklamp in de ventilatiebuis, die naar de kruipruimte loopt, gekeken en zag dat deze een breuk heeft aan de bovenkant. Als dit allemaal in het zand zou liggen, dan moet er ook zand in die buis liggen en dat is niet het geval.
Ik kan er dus eigenlijk bjjna van uit gaan dat hier ook een ruimte onder zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu