Ontluchting riool verleggen + verzamelleiding ontluchten

Marc2008

  • #1
Beste Klussers,

Allereerst hartelijk dank dat jullie een dergelijk platform mogelijk maken. Ik bedoel niet alleen de initiatiefnemers van Klusidee, maar vooral de deelnemers die de vragen stellen, maar met name de klussers/ professionals/ experts die bereid zijn zinnige antwoorden te geven. Zonder deze mensen geen Klusidee waar je vele adviezen als naslagwerk kan gebruiken. Helpt mij tijdens mijn verbouwing van mijn huis enorm. Dank.

Zie schets. Hoofdvraag zijn de standleiding en verzamelleiding voldoende ontlucht?

Achtergrond:

Aannemer heeft een nieuwe PVC 110 standleiding geplaatst toen de vloer open lag. Helaas was dit de verkeerde plek. We moeten er nu wel verder mee. Daarom moet ik de standleiding vanaf de 1e etage 2m verplaatsen om ruimte te hebben voor de dakdoorvoer. Kan ik dat zomaar doen, terwijl ik ook links alle aansluiting toevoeg voor de badkamer?
Op de 1 etage wordt een toilet voor de badkamer geplaatst. Moet dit een 90 graden of 45 graden bocht zijn? Ik begreep dat je toiletleidingen beter niet te steil naar beneden kan plaatsen.
Voor de verzamelleiding is nog geen extra ontluchting voorzien, maar las dat door zuigende werking van het badkamertoilet beter het wel beter om een extra ontluchting te plaatsen. Ik kan daarvoor een extra ontluchting door het dak plaatsen. Mijn gedachte was dat in deze situatie een extra ontluchting 50 voldoende is. Klopt dat? Of is de extra ontluchting van de verzamelleiding in deze situatie niet nodig? Als inderdaad een extra ontluchting noodzakelijk is moet die aan het begin of einde van de verzamelleiding worden geplaatst?
Wat een aparte is een extra hemelwater afvoer van 50 vlak aangesloten op de ontluchting. Dit is een extra afvoer naast de externe afvoer op het platte dak. Aan de achterkant (schuindak) is weliswaar een externe afvoer maar omdat de aannemer vergat het platte dak met een lichte hellingshoek te plaatsen, blijft een grote hoeveelheid regenwater lang op het dak liggen. Daarom is deze hulpafvoer bedacht.
Kan ik het zo installeren volgens het schema of zijn er nog punten waar ik niet aan heb gedacht in dit ontwerp. Mochten jullie daar nog commentaar/adviezen voor hebben dan heel graag.

Verder wil nog wat met jullie delen en mening. Het blijkt dat als ik een dakdoorvoer voor bijvoorbeeld een ventilatiebuis van 150 bestel, ik een mooie plakplaat en kap krijg maar die aan de onderkant niet 150 is maar 133, vanwege het model. Volgens de verkoper is dit heel normaal. Toch snap ik dat niet. Met natuurkunde heb ik geleerd dat een goede doorstroming wordt bepaald de laagste waarde. Dus als ik een ventilatiebuis van 150 of een standleiding heb van 110, dan het heel normaal is dat je er een dakdoorvoer op aansluit met een diameter van 133 of bij de rioolontluchting 90. Dat is toch raar, ik investeer in ventilatie en rioolbuizen, met maximale doorsnede voor optimaal resultaat en word de leiding vernauwd door de dakdoorvoer. Ik snap niet waarom dat dan normaal is. Als je een vernauwde pijp gebruikt (150-> 133, 110 -> 90) dan wordt je hele systeem toch minder efficiënt? Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd. Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

Groeten,
Bos

overzicht te plaasten leidingen .png
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #2
Goh heel verhaal. Ik pak alleen de belangrijkste punten er even uit.

- diameter van de primaire beluchting moet altijd dezelfde maat hebben van de standleiding.
- de voet (onderkant) van een standleiding is altijd een 2x 45 graden bocht, bovenin gebruik je altijd 90 graden.
- Als je het maakt volgens je tekening is de extra ontluchting niet nodig.
Overigens gebruik je geen 45 graden t stukken in de standleiding (verticale leidingen). Dit moet altijd 90 graden zijn.

Marc2008 schreef:
Met natuurkunde heb ik geleerd dat een goede doorstroming wordt bepaald de laagste waarde.
Nee dit zorgt alleen voor een plaatselijke weerstand. Dit is makkelijk te overbruggen. Zolang de kanalen de juiste diameter hebben doet het niet af aan de rest van het systeem.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
kleine aanvulling op bovenste, plaats ook een expansiestuk in de standleiding
 

Marc2008

  • #4
Dankjewel ADDave voor je reactie. Sorry voor de uitgebreide toelichting. Ik ben dan bang dat ik belangrijke dingen vergeet te benoemen.

Ik heb nog een aantal belangrijke vragen n.a.v. mijn toelichting en jullie reacties:

Het bad, toilet en douche ( in die volgorde) komen langs deze muur van de badkamer. Is het dan toch mogelijk om een verzamelleiding te plaatsen mét het toilet? Moet ik dan wel extra beluchten?

Kan ik de standleiding ná de koppeling (90 graden, zoals je aangeeft) naar boven 2 meter af te laten buigen om uiteindelijk door het dak te laten gaan?

Als ik 90 graden de verzamelleiding moet koppelen met de standleiding, hoe kan ik dan de verzamelleiding op afschot van 10mm /m plaatsen? Zit daar dan nog enige flexibiliteit in?

Vandaag regende het even en kon ik eindelijk goed zien hoe slecht het dak is geplaatst. Al het water blijft in het midden van het dak liggen. Om de afvoer aan de achterkant te bereiken zal het regenwater min 4-5 cm moeten stijgen. Dat is erg veel als je bedenkt dat het water dan net nog blijft liggen. Zoals aangegeven koppel ik een nieuwe hemelwaterafvoer (50) met de standleiding. Kan ik bij hevige regenbuien dan last krijgen met de druk binnen de standleiding? Bijvoorbeeld als het hard regent en ik op dat moment ook het toilet in de badkamer doortrek en net op dat moment de wasmachine water weg stuwt?

De vraag over de dakdoorvoer hang hiermee samen. Ik heb een rioolpijp van 110 die door het dak gaat voor de beluchting. Maar als ik nu een dubbelwandige dakdoorvoer 110/125 gebruik dan is de onderkant van de aansluiting 90. Ondanks de 110 van de rioleringleiding mis ik dus 20mm bij de aansluiting tussen de onderkant van dakdoorvoer. Kan dat kwaad want je gaat van 110 naar 90, wordt daarmee de ontluchtingscapaciteit niet sterk verminderd.

Nogmaals heel veel dank voor het meekijken.

Hartelijke groeten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ik ga dit niet allemaal door lezen want dat word me te moeilijk.
Die plakplaat kan je ook als een pijp 110 uit voeren.
En als standleiding 75 of 110 is wel aansluiting op dak als zelfde maat aan houden.
Ik reageer even op die tekening.
En hoezo een hemel water afvoer daar op die standleiding, moet je voorstellen afvoer beneden verstopt en het gaat hozen.
Naamloos.jpg
 

Marc2008

  • #6
Beste Experts, hartelijk dank voor jullie adviezen. Ik ben veel wijzer geworden en snap hoe ik de leidingen moet aansluiten.
Ten aanzien van hemelwaterafvoer snap ik de risico's maar we hebben gisteren toen het flink regende, nog even goed gekeken en we concludeerden dat er geen enkele andere oplossing mogelijk is. Het hemelwater kan via de bestaande afvoer rand dak, kan pas aflopen als er ongeveer 15 cm water op het dak staat zo slecht is het dak gemaakt. Dus we gaan toch deels afvoeren via een extra binnenafvoer 50 mm en met een kogelkraan die we in het stookhok kunnen bedienen bij eventuele verstopping beneden. Nu moet ik wel zeggen dat ik in de 20 jaar dat ik hier woon, nog nooit een verstopping van het riool heb meegemaakt. Maar inderdaad zoals Henk aangeeft is daar altijd een risico vandaar die kraan die we dan dicht kunnen zetten mocht zon situatie zich voordoen. Verder triggerde Henk me dat we vergeten zijn een ontstoppingsstuk met keerklep te plaatsen op standleiding nabij de rioolaansluiting. Geen overbodige luxe gezien de weerbarstige weertypen we de komende jaren tegemoet gaan. Nogmaals veel dank!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Lijkt me toch een beetje over dreven 15cm water op een dak dit is een enorme gewicht.
Ook heb ik niet over een ontstopping stuk met keerklep over gehad.
Hoe kom je op het idee een hemel water afvoer met een afsluiter.
Voor stellen 3 weken vakantie en hoosbuien wie draait die kraan dicht.
het probleem moet je op je dak op lossen.
En zeg maar nooit, nooit het gebeurd je gauwer dan je denkt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Marc2008 schreef:
Nu moet ik wel zeggen dat ik in de 20 jaar dat ik hier woon, nog nooit een verstopping van het riool heb meegemaakt.
Is het nog niet opgevallen, de uitspraak van mensen die in het nieuws komen en soms hoog bejaard ik woon hier zolang ik heb dit nog nooit meegemaakt.
 

ADDave

  • #9
Ik snap de situatie niet zo. Ik neem aan dat het om een plat dak gaat?
Als er 15cm water op het dak komt te staan, waarom verplaats je het afvoerpunt dan niet gewoon in plaats van een te kleine afvoer erbij maken?

15cm is gelijk aan 150kg per vierkante meter. Dat is behoorlijk wat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kijk eerst even wat de kleinste diameter van een goede onderuitloop is. Een stukje buis direct onder de dakvloer zal je ook moeten isoleren.
 

Marc2008

  • #11
Dank allen voor jullie reacties. Helaas zitten we met een nieuw dak dat niet goed is geplaatst. Water blijft in het midden staand en idd bij 15 cm raakt het regenwater op het platte dak de rand van de bestaande afvoer.
We hebben de situatie uitvoerig bekeken, maar er is geen betere en betaalbare andere oplossing dan deze. We hebben zelfs nog er over gedacht om een waterpomp er op te zetten en een slang naar de bestaande buiten afvoer. Ook dat is geen optie.
Enige echte oplossing is huidige dak er af en een nieuwe er op. Helaas laat dat ons budget niet toe. Ook de juridische kosten om bij de aannemer die dit prutswerk geleverd heeft om een oplossing te eisen, zijn hoog en dan is het nog maar de vraag of je het echt krijgt.
Dus de meeste snelle en goedkope oplossing is een binnen afvoer van 75 mm met een afsluiter.

Snap het verhaal over de bejaarden etc. Maar even een klein verhaaltje, we zijn vorig jaar opgelicht door een nepaannemer. Deze man zou slechts een dakopbouw voor ons huis leveren en heeft ons huis zo verkloot (bouwtechnisch en langdurige water overlast) dat we het hele huis vorig jaar hebben moeten ontruimen. Dak was niet goed afgedekt tjjdens de herfst vorig jaar. Door binnengekomen water waren we genoodzaakt het huis helemaal leeg te halen, alles er uit en weer opnieuw op te bouwen. Hadden we niet op gerekend, zowel planning als financieel. Daarom moeten we nu alles zelf doen. We kunnen best wel moeilijke klussen aan maar soms moet je ook dingen leren. Dat vinden we niet erg.
En ja met zon oplichter, dan is het niet raar dat we veel ellende tegen zijn gekomen en moeten we elke keer weer opnieuw creatieve oplossingen bedenken. Het is niet anders, we kunnen onze huidige werkelijkheid niet veranderen anders dan de handen uit de mouwen te steken..
Overigens voor de critici onder ons, we zijn niet het enige gezien er zij nog 12 gezinnen (geregistreerd in WhatsApp groep) die hetzelfde hebben meegemaakt. Politie en Justitie kennen de zaak maar doen er niks mee. Geen tijd. Dus dat even als achtergrond.

Jullie hebben bepaalde dingen idd niet benoemd, maar die benoem ik zelf zoals de afsluiter. Zoals ik al schreef, hebben we weinig keuze ben moeten iets doen om ons huis weer leefbaar te maken.

Dus nogmaals veel dank voor jullie reacties. Daar konden we zeker wat mee.

Groeten
Marc
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het hele verhaal niet gelezen. Maar oriënteer je is op noodoverlopen.
 

ADDave

  • #14
Pluvia is niet echt een hele geschikte oplossing ben ik bang. Er zitten heel veel voorwaarden aan zo'n systeem. Voldoe je hier niet aan dan werkt het niet. Je moet bijvoorbeeld:

- een standleiding (het vallende deel) van minimaal 3 meter hebben.
- het leidingverloop door de fabrikant laten uitrekenen. Handmatig uitrekenen komt in de buurt, maar is ingewikkeld en je zit er vaak dan toch nog naast.
- je kan het niet conbineren met riolering (geloof me, het water spuit anders tegen je plafond aan) of je moet een grote leiding voor de vertraging kwijt kunnen en anders een pluviaontlastput buiten.
- minimaal 50 m2 dakoppervlak hebben voor 1 trechter.

Al maak ik me over dat laatste niet zo'n zorgen, omdat je al zo'n grote laag water op je dak hebt staan.
Je kan inderdaad beter voor een noodoverloop gaan zoals @Wgb al zei. Dat lijkt mij de goedkoopste oplossing.
 
  • Informatief
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Weer wat bij geleerd het lijkt simpel maar vele haken en ogen dus.
Bedankt voor de waarschuwende tip @ADDave.
 
  • Like
Waarderingen: ADDave

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu