Ringleidingsysteem - circulatieprobleem

Christohe

  • #1
Goeiemiddag,

Vraagje (uit België :wink: ) over de circulatieproblemen in ons CV-systeem. Er loopt achter de CV ketel in U-vorm een stalen aanvoerbuis van 1
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
En over wat voor een capaciteit ketel hebben we het in uw geval.

Als ik kijk wat er allemaal op aangesloten is moet dat een behoorlijke pomp en ketel zijn.

Omdat u aangeeft dat het met de nieuwe situatie langer duurt voor dat het warm wordt zal de ketelcapaciteit er iets mee te maken hebben schat ik zo in.

Maar de glazen bol is wegens storing uit bedrijf :mrgreen:
 

Christohe

  • #3
Ketel heeft 32 kw, vermogens van radiatoren berekend op 75-65-20. Maar in de praktijk wordt lager gestookt dus zou de ketel marge hebben.

En zelfs dan blijft er verschil tussen rechts en links qua opwarming en doorstroming.

Als pomp in stand 3 gaat wordt het nog erger (meer moeite om keteltemp. te halen)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Dus als u meer water verpompt, wordt de installatie minder warm.
De ketel zal dan mogelijk niet op de capaciteit van 36 kW ingesteld zijn en branden?

Afstelling controleren van de ketel, de pomp op de hoogste stand
Alle radiatoren controleren op de aanvoer en retour temperatuur.

Als dat verschil te groot is, de installatie goed inregelen.

Het is ook mogelijk dat de weerstand van alle installatie delen te groot is en de pomp capaciteit niet toereikend is om alle radiatoren van voldoende water te voorzien.

Vr Gr
 

Christohe

  • #5
Neen, capaciteit blijft dezelfde (te zien aan gasdebiet, brandt vollast), maar keteltemperatuur gaat dan moeizaam omhoog.

Ketelinstellingen in orde, inregelen ook al geprobeerd. Lijkt dat water naar een kant wil.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat kan eigenlijk niet, bij inregelen hebben alle circuits dezelfde weerstand.

Dus zullen alle circuits dezelfde temperatuurverloop laten zien.
 

Christohe

  • #7
Wat ik bedoel is dat, ingeregeld of niet, er geen verbetering optreedt in de circulatie naar links toe. Dit gaat niet sneller.

Bovendien is het zo dat als ik enkel de radiatoren rechts laat gaan, deze vlot warmen (ook de retour). Doe ik dit links of zelfs een gelijkaardig vermogen aan radiatoren verspreid over het hele circuit, dan gaat dit merkelijk moeizamer (zowel in tijd als in gasverbuik).

Ik dacht eerder aan een hydraulisch onevenwicht, maar ik weet niet wat ik over het hoofd zie. In een andere post in dit forum (https://www.klusidee.nl/Forum/kan-ik-mijn-circuit-rond-maken-t91194.html) leek ik toch een verschil te zien met onze aansluiting (de retour-ringleiding die zou moeten doorlopen tussen de twee uiterste radiatoren), om zo beter evenwicht en circulatie te krijgen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Traag opwarmen van het systeem heeft toch echt te maken met de ketelcapaciteit. Vergeet ook niet dat naarmate de aanvoertemperatuur stijgt, ook de warmteafgifte van de radiatoren toeneemt. Als de ketelcapaciteit krap is, het systeem daarnaast een behoorlijke waterinhoud heeft, dan zal het inderdaad niet snel opwarmen.

Je schrijft dat de ketel op vol vermogen brand, die opgewekte energie blijft echt ergens en als het gehele systeem niet voldoende opwarmt heb je dus in ieder geval een capaciteitsprobleem met de ketel.

Tweede aspect is de verdeling van de warmte, als het systeem niet gelijkmatig opwarmt, dan is de stroming niet goed. Inregelen kan dit wellicht oplossen.

Hoe is de aansluiting van de 25mm leiding naar de verdeler gemaakt op de duims leidingen? Zit hier geen vernauwing omdat bijvoorbeeld is aangesloten via een aftakking van een voormalige radiator? Hoe lang zijn de 25 mm leidingen?
 

Bernhard

  • #9
De ketel is niet te klein.
Als een ketel te klein is kan er geen hoge watertemperatuur ontstaan/worden gehaald.
Dit is zo bij elk mechanisch systeem, auto's, traplopen en omhoog springen. Als het vermogen te klein is dan is de opgewekte energie ook klein.
De zgn U-buis is dat een 1-pijpssysteem of zijn er 2 leidingen, een aanvoer- en een retourleiding.
bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Als ts de opwarming van het gehele systeem te traag vind gaan, terwijl de ketel op vollast brandt, dan is de ketel te klein. Tenminste als je de wensen van ts als uitgangspunt neemt.
 

Christohe

  • #11
Bedankt alvast voor de reacties. Ik krijg nochtans meestal te horen dat die ketel veel te zwaar is (de installateur wou zelfs een lichtere plaatsen destijds).

Nu, voor alle duidelijkheid, de vermogens van de radiatoren zijn berekend aan 75-65-20. Stooktemperatuur zit meestal rond de 65° (en als de ketel moduleert vaak nog lager) Dat betekent dat de ketel zelfs overschot zou moeten hebben.

Veel waterinhoud: misschien een optie om wat kleinere radiatoren te hangen (voor de verbouwingen was er weinig isolatie, en daardoor ook een aantal T33 radiatoren). Ze zijn dan misschien wel overgedimensioneerd, ik vind dat T33 minder aangename warmte geeft bij lage temperatuur dan een lange T21 bijvoorbeeld. En ze hebben behoorlijk wat waterinhoud.

In bijlage ook de foto ivm de doorstroming: de aftakking naar de collector, die volgens mij nogal veel bochten heeft (aan de andere kant van de 1" buis - met goede circulatie - gaat deze gewoon over in een 25 mm leiding naar de radiatoren)


 

Bernhard

  • #12
Oké verkeerd gelezen. Bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Wordt het systeem nu wel of niet warmer dan 65 graden als de ketel op vollast brandt?
 

Christohe

  • #14
Ok, voor alle duidelijkheid. Ik stel de max. aanvoertemperatuur meestal in op 65° (omdat ik merk dat dit het huis nog steeds goed verwarmt en omdat bij een aanvoertemperatuur van 75° de ketel veel langer in vollast blijft branden). Uiteindelijk kan hij 75° halen, maar dan brandt de ketel makkelijk een uur aan een stuk vollast. (circa 4m³ gas) Lijkt me toch wel lang, niet? Daarna gaat hij moduleren en zakt de temperatuur. Bij een normale werkdag is dat dus 's morgens en 's avonds.


Bij aanvoer van 65°gaat de ketel moduleren als hij die temperatuur heeft bereikt en is ook de retourtemperatuur lager m.o.o. condensatie. Verbuik is ook lager, zelfs als hij langer dan een uur brandt.

Precies omdat er op lagere temperatuur wordt gestookt, is het afgifteregime van de radiatoren ook lager dan de opgegeven vermogens en lijkt het me sterk dat de ketel te weinig capaciteit zou hebben.
 

Marcn88

  • #15
U geeft aan dat de radiatoren zijn uitgerekend op 75-65 daar horen de vermogens bij die u aangeeft in uw tekening, word de water temperatuur lager is het afgegeven vermogen ook minder waardoor ketel langer brand.
als de enekant sneller opwarmt dan de andere kant, is er niet goed ingeregeld want met inregelen breng je een bepaalde weerstand aan waardoor er minder water over de radiator of strang gaat waarbij de retour temperatuur dus zakt.
de totaal ogegeven vermogens zit je zo rond de 32 kw dus de ketel is goed gekozen, kortom zorgen dat van elke radiator de retourtemperatuur gelijk is en uw installatie is perfect ingeregeld en met zon grote installatie heeft de ketel nou eenmaal wat werk om alles te verwarmen het gaat daarbij om grote hoeveelheden water
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #16
De opgave van de berekening van 75/65/20 kan niet?

Het 70/90 en dan 20°C of 50/70 75/65 is dan 10 °C

Als het is berekend bij 10°C delta T dan is er wel veel meer water nodig als bij delta T van 20°C
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu