Ringeleiding afkoppelen

Stijn81

  • #1
Beste allen,

Hierbij een vervolg op een eerdere vraag:
In een recent betrokken appertement met zit een cv installatie met boiler en ringleiding. Dat vreet energie. Heb nu de ringleiding dichtgezet en pomp uitgezet (eens per dag laat ik even lopen met een timer ivm legionella). Dat scheelt 4m3 gas per dag. Met de huidige gasprijzen als snel een tientje per dag. Comfort is nog steeds prima. Paar seconden langer wachten op warm water is geen probleem.

ik wil graag de ringleiding boiler ook weg en de ketel laten vernieuwen. Daarvoor moet de ringleiding ook worden afgedopt ivm legionella, bij verste punt.

Ik ga binnenkort met een warmtebeeldcamera (tip van dit forum) het verloop in beeld brengen om op het juiste punt af te koppelen.

Echter, ik kwam in een ruimte achter een wand, een leiding tegen die in en- en uit de wand komt, met een inregelafsluiter gemonteerd. Het betreft de warmwaterleiding, want de leiding was warm en de verwarming staat nog niet aan.

Weet een van jullie wellicht of het gebruikelijk is bij de installatie van een ringleiding (+/- in 2008 geinstalleerd) om een dergelijke inregel-afsluiter op het verste punt te monteren? Dan is dat mijn eerste hint waar het kan zijn. Of wordt dit op willekeurig een bereikbare plek gemonteerd?

inregelafsluiter.png


dank
 

ADDave

  • #2
Ja dat is normaal. Deze gebruik je om het volume te begrenzen wat door de ringleiding gaat. Doe je dat niet dan trek je de complete hoeveelheid water die je pomp kan verplaatsen door je ringleiding heen.

Dat kost nog veel meer energie en zorgt voor overlast. Je hoort dat behoorlijk stromen namelijk.
Hij zit meestal op het einde van de leiding. Eerder mag ook maar wel pas na je laatste warmwater tappunt.
 

Stijn81

  • #3
Hi ADDave,
dank voor het snelle antwoord. Is dat dus waarschijnlijk ook op het meest verre punt?
Meteen nog een vraag: is daarmee ook de leiding volledig dicht te draaien?
Daarmee zou ik dan de kraan bij de boiler kunnen dichtzetten én deze afsluiter, totdat ik werkelijk de leiding afkoppel. Maar wel meteen de kans op legionella voorkomen, omdat dode stuk is afgesloten.

dank,
 

ADDave

  • #4
Je kan hem daarmee dichtdraaien inderdaad, maar daar houd je legionella niet mee tegen. Omdat je geen stroming meer hebt in dat stuk koelt het af en staat ook nog eens stil, dat zorgt er voor dat legionella gaat groeien.
Beste is om de hele circulatieleiding door te halen en bij je laatste tappunt het t stuk te vervangen door een bocht.
(Afdoppen mag tegenwoordig ook niet meer)

Hetzelfde geldt voor je boiler. Loshalen en een messing plug in het vat draaien.
De circulatieleiding zelf kan je best laten hangen zolang er maar geen water in staat.

Ik moet je er wel op wijzen dat die leiding er waarschijnlijk niet voor niets zit. Een lange leidinglengte en wachttijd is meestal de reden voor een circulatieleiding. Is het puur comfort dan kan je hem weghalen.
 

Stijn81

  • #5
duidelijk verhaal, dank!
PS: is destijds inderdaad om comfort redenen geinstalleerd.
 

Stijn81

  • #6
Allen, zelfs met wat hulp, helaas niet de juiste positie kunnen vinden waar de ringleiding exact op het verste punt ligt om afgekoppeld te worden.

Komende week zal er een combiketel worden geinstalleerd en zal de boiler dus verdwijnen. Dat betekent dat er een oplossing moet komen voor de ringleiding. Gewoonweg afkoppelen is ivm legionelle zeker niet gewenst, dus wilde ik eens vragen of een van de volgende mogelijkheden kan. Ik heb eea met een plaatje geillustreerd. De huidige situatie met boiler (indirect gestookt) is als volgt:
1680517607127.png


Nu zijn er hopelijk 2 opties die werken:
1) beide leidingen gewoon doorverbinden aan de nieuwe combiketel. Volgens mij moet er voldoende stroming zijn om beide leidingen (22mm heen, 15mm retour) te laten spoelen. Ik kan evt eens in de x tijd een van de afsluitkranen dichtzetten om geforceerd een van beide leidingen te gebruiken.
1680517700700.png


De andere optie is eigenlijk hetzelfde, maar dan de pomp in stand te laten met een timer, om het nieuwe circuit te spoelen. Ik vermoed dat dan tussen het circuit en de ketel wel iets van een terugslagklep moet?
1680517814773.png


Hoor graag jullie mening!

dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu