Restauratie erfstuk (houten olifant)

Tee93

 • #1
Hallo allemaal,

Mijn moeder heeft deze houten olifant geërfd, die heeft ze naderhand buiten gezet. Ondanks mijn advies om dit niet te doen.

Het resultaat: scheuren, viezigheid en lelijk hout. Nu wil ik hem graag gaan opknappen en gezien dit behoorlijke emotionele waarde heeft wil ik dit zo goed mogelijk doen. Dus graag wil ik wat informatie/tips opdoen hierover van mensen die dit vaker hebben gedaan. (hoe opschuren qua korrelgrootte, houtolie of een beits gebruiken?) Ik heb ook geen idee wat voor een soort hout dit is, en dat is misschien ook handig om te weten bij het behandelen van hout.

Eén oortje was afgebroken en die heb ik laatst vastgelijmd met houtlijm op waterbasis, hopelijk was dat een goede keuze?

Bij voorbaat dank!

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
Blijft hij daarna buiten staan of zet je hem weer binnen?
 

Tee93

 • #3
Hij komt binnen te staan, sorry vergeten erbij te zetten.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #4
Hoe lang heeft ie buiten gestaan, en wat wil je ermee doen? in nieuwstaat brengen of alleen conserveren.
 

Tee93

 • #5
Poeh, jaren...

In nieuw staat is waarschijnlijk onmogelijk, althans met de geringe ervaring die ik heb in klussen. Dus ja probeer het weer in degelijke conditie te krijgen en dat het weer wat fraaier uit ziet.

Heb hem ondertussen wel al schoongemaakt/ontvet. Al een stuk beter
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #6
Nja, dit ziet er toch al niet verkeerd uit? als ie goed schoon is kun je hem gaan schuren, maar ik zou er niet te grof opzetten, volgens mij is ie gewoon nog in redelijke staat. dan maar eens een maand binnen neerzetten en bekijken hoe die kleur bevalt.
 

Tee93

 • #7
Nee klopt, is niet verkeerd nee. Is prima zal ik doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Op deze site is veel info over opknappen van diverse soorten hout te vinden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Mooi beeld!

Normale houtlijm is voldoende voor het oor. Mocht het los komen: je kan er een deuvel inboren (onzichtbaar) om het te versterken. Op Discovery zijn er programma's waarin je veel restauratiewerk ziet (salvage hunters en the restorers).

Om erachter te komen wat voor afwerking je mooi vind, kan je bv. de onderkant van de poten gebruiken om te testen. Opties: olie, boenwas (lastiger bij fragiele delen) en beits of lak.

Alle scheuren enzo zou ik lekker zo laten. Dat draagt vaak juist bij aan het charme. De geschiedenis kan je er dan vanaf lezen (en daar hoort het een tijdje buiten staan nu ook bij ;) ).
 

Tee93

 • #10
Jan,

Dankje! Ik heb alleen geen idee met welk soort hout ik te maken heb hier...
 

Tee93

 • #11
IJkenhout,

Goede tip, dankje! 1 poot mist wel een gedeelte van de onderkant waar die dus op staat. Het is wel vrij recht afgebroken, wat is de beste methode om dit te repareren zodat hij weer stabiel staat? En natuurlijk het kleur verschil...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #12
Ik zou hem eerst gewoon eens naar binnen halen voor een maand of 2

misschien is het mooiste om de overige 3 poten iets bij te werken zodat ze weer even lang worden op de foto zie je niet dat er 1 korter is.

moet de afwerking glimmen of ga je juist voor mat?
 

Tee93

 • #13
Boertje125,

Ja ik ga hem nog een beetje fijn opschuren, hardnekkig vlekjes eruit halen, zoverre dat gaat lukken dan. En dan ga ik hem inderdaad een tijd binnen zetten.

Nog niet over nagedacht eigenlijk. Wij hebben ons huis beetje landelijk ingericht dus wellicht dat een matte afwerking hierbij het mooiste staat. Maar dan zou ik even wat voorbeelden van moeten opzoeken eerst voordat ik een definitieve keuze kan maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #14
Ook al over gedacht om olie te gebruiken?
Zo te zien aan het hout kon dat wel eens heel mooi zijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #15
Nadat hij een tijd binnen heeft gestaan zou je de naden kunnen vullen met een heldere epoxy
en hem inderdaad in de olie zetten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #16
Maar dan moet je hem niet van tevoren al in de olie zetten, want dan pakt die epoxie in de nadem miet meer of niet goed.
 

Tee93

 • #17
Jan,

Verschillende opties aan het overwegen, oa olie. Zou alleen van de experts willen horen wat volgens hun het hout het mooiste naar voren gaat laten komen.
 

Tee93

 • #18
Boertje125,

Afwerking komt als laatste inderdaad. En dat zou een optie kunnen zijn, heb alleen nog nooit met epoxy gewerkt en het schijnt lastig te zijn om dat zonder zuurstof belletjes te krijgen als je er geen ervaring mee hebt. Dus weet niet zeker of ik daar aan wil beginnen.

En zoals eerder genoemd, de scheuren laten zitten heeft ook wel wat. Dus mocht het ooit gaan storen zal ik die optie eens goed onderzoeken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #19
Wil je de structuren van het hout zien dan is olie de eerste keus en (gewone) blanke lak de tweede keus.
 

Tee93

 • #20
Dan ga ik voor die optie. Gisteren van mijn moeder vernomen het Afrikaans hout is, het is ook daar gekocht.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Restauratie oude houten kisten

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu