Restauratie oude houten kisten

Nachtwezen

  • #1
Dag forum,

Het is de eerste keer dat ik dit forum gebruik en daarmee ook meteen de eerste keer dat ik een 'restauratieproject' aanvang.

Enkele dagen geleden kreeg ik een oude houten kist in mijn bezit die er ongelofelijk smerig maar anderzijds ook charmant uit zag. Na ze een deftige poetsbeurt te geven, kreeg het idee om ze deftig te gaan oplappen.

Nu, mijn vragen. Er zijn 3 grote problemen waar ik als beginneling wat vragen bij heb.

1 - beschadigd: zoals je tussen de foto's kan zien is één hoek van de kist al eens 'hersteld' geweest. Het ziet er afschuwelijk uit en ik zou dit willen verbeteren. Ik heb al verschillende opties bedacht, maar weet toch niet echt wat de beste manier is om hieraan te beginnen. Hier maak ik mij dan ook het meeste zorgen om. Het hout is volgens mij niet rot, gewoon beschadigd.

2 - houtworm: er zitten veel gaatjes in. Ik zou graag de kist wormvrij krijgen, zonder de kist te beschadigen. Als iemand hier ervaring mee heeft, tips zijn welkom!

3 - schilderen: ik twijfel over de manier waarom ik de kist zou behandelen qua verf. Ze is zwart geverfd maar duidelijk al een tijdje geleden. Als iemand hierover goede raad heeft, in het achterhoofd houdend dat ik de kist liefst zoveel mogelijk van zijn charme wil laten behouden, laat dan iets weten! :)

overige: voor de rest ga ik het interieur van de kist waarschijnlijk bekleden met stof.

Alvast bedankt voor de tips! :)

Sam.





 

Poster

  • #2
Als u zeker weet dat er houtworm inzit, is er maar één manier om die eruit te krijgen, en dat is gassen.
Ik bracht onze gietmallen met houtworm naar het Tropenmuseum te Amsterdam, die hebben een gaskamer, deze mallen gingen samen met verschillende opgezette dieren twee dagen in deze kamer met "blauwzuurgas"
Dus misschien een belletje met de vraag wanneer er weer gegast word.
Je weet het nooit.
Daarna kunt u aan de restauratie beginnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Houtworm zit niet zo vaak in geschilderd hout. Zijn er nieuwe gaatjes bijgekomen? Zie je boorsel?

De beschadiging van de hoek is slecht te zien op de foto. Je kan plamuren (bv. vloeibaar hout) of er een nieuw stuk hout inlijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu