Renoveren vloerverwarming LT / tyleen

HaaJee12345

  • #1
Wij hebben een huis met vloerverwarming op basis van zwarte buizen (tyleen) De vloerverwarming is gescheiden door een platenwisselaar. Bijzonder is dat de vloerverwarming 2 pompen heeft (los van de pomp van de CV/WP) Volgens mij is er één voor de circulatie door de lussen en één voor de circulatie over de platenwisselaar. Niet echt efficient dus.

Sinds een jaar of vijf /zes hebben we een CV/WP combi en stoken op lage temperaturen (ik meen 25-45 graden of zo) zonder problemen. Ik wilde onlangs de vloerverwarming weer eens spoelen, maar vind eigenlijk dat het tijd wordt deze eens te "moderniseren" Het is echt hele oude troep en twijfelachtige installatie. Wie kan me adviseren?

Waar ik mee speel:
- Is een platenwisselaar bij lage temperaturen nog wel noodzakelijk? (ivm zuurstof doorlatende buizen) in de rest van het huis staan nog gewone plaatradiatoren, maar deze worden weinig/niet gebruikt. Bij de CV hangt zo'n spyrotech filter. Er liggen 2 lussen zwarte buis in een ruimte van een kleine 50 m2 en deze houden deze ruimte samen met 2 jaga's van 100cm warm.
- de aanvoer en afvoer van de lussen komen in dezelfde verdeler samen (naast elkaar). Als ik kijk naar een nieuwe verdeler dan zitten de aan- en afvoer standaard boven elkaar? Heeft dit een reden en hoe kan ik dit oplossen (aanvoerslangen verlengen?)
- Pompen: is deze bij een LT systeem nog nodig en als er een platenwisselaar tussen moet; is één pomp dan niet voldoende en waar is dan de meest logische plek? Mijn boerenverstand zegt: Platenwisselaar uit==>pomp==>verdeler in==> (lus)==> verdeler uit==> platenwisselaar in?

Dank voor het meedenken!

Gr HJ

vloerverwarming2.jpg platenwisselaar.jpg verdeler.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Bij tyleen slang is ivm zuurstof opname een wisselaar wel het beste. En sluit je de verdeler hydraulisch actief aan dan is 1 pomp voldoende. Een A-label pomp is een verbetering maar een nieuwe verdeler kan niets toevoegen.
 

HaaJee12345

  • #3
hydraulisch actief? Is dat Platenwisselaar uit==>pomp==>verdeler in==> (lus)==> verdeler uit==> platenwisselaar in?

Wat betreft de verdeler: ik heb me laten wijsmaken dat deze beter van kunststof of messing kan zijn ivm corrosie door zuurstof... Niet nodig om te vervangen?
 

Lange Herman

  • #4
Kunststof verdeler is alleen noodzakelijk als je gaat koelen.
Er kan dan condens aan de buitenkant van de verdeler onstaan, en omdat je een verdeler nooit 100% dampdicht geïsoleerd krijgt.......
gebruik je kunststof.
 

Auto-Geen

  • #5
1664576538235.png

Als het zo op de plaat wisselaar aansluit heb je geen pomp nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu