Schouw houtkachel renoveren, hoe veilig?

MRNN

  • #1
Hallo medeklussers!

Het forum heeft ons al een boel geholpen tijdens onze verbouwing, waarvoor dank! Bij deze toch wat meer info nodig dan ik zelf kan vinden, hoop dat jullie me kunnen helpen met de renovatie van onze schouw.

Zoals op onderstaande foto's te zien is hebben we de bestaande schouw voor een deel gesloopt/opengehaald. Achter het pleisterwerk bevond zich een soort gaas waarachter een combinatie van cement, kiezelstenen en isolatie zat.

We willen de schouw recht optrekken naar het plafond, zo dicht mogelijk langs die bovenste warmtewisselkamer(?). De kachel zelf incl. ombouw blijft dus zoals die is, incl gemetselde ombouw die nu naar plafond loopt.

Mijn vragen:

1. kan dit met Ytongblokken, hoe dicht langs kachel?

2. Daarna afwerken met gips/fermacel of echt promatect-H gebruiken?

3. Moet ik de boel van binnen isoleren? Zo ja, welk materiaal?

4. Zie foto 3, hele gemetselde ombouw rust nu op stukje profiel dat met paar geplugde boutjes in de boutenmuur zit. Ik vertrouw het niet echt, iemand tips hoe dit te verstevigen?

Andere tips/opmerkingen zijn natuurlijk welkom, alvast bedankt! :)



 

Fiesiekus

  • #2
Het makkelijkst werk je, denk ik, met gipsvezelplaat. Evt. bevestigen aan een nieuw frame van metalstuds o.i.d.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
De ombouw zou je met promatect h kunnen doen, dan hoef je niet eerst yton te gebruiken. In de bak geen hout gebruiken.zo te zien is de bovenste kap op de kachel gezet. normaal komt dan de hete lucht onder het plafond uit .de warmte die nou ontstaat kan dus niet goed wegkomen dus zorgen dat er in de bak tegen het plafond ook niks brandbaar zit en , evt zorgen dat je de bak gaat ventileren. om de kachel heen de steenwol of glaswol verwijderen ,en vervangen door min wol of gelijkwaardig .ook zorgen dat je de kachelpijp goed isoleert .wat boven de kachel zit is dat marmer of hout ? de ondersteuning is waarschijnlijk tijdelijk geweest om het betonplaatje te storten mooi zo zitten laten .houdt wel rekening dat verschillende materialen anders krimpen en uitzetten.
 

MRNN

  • #4
Hm, dan denk ik dat we ventilatieroostertjes plaatsen aan beide kanten van de schouw zodat de warmte wat beter weg kan.

Is het raadzaam om ook nog roostertjes vlak onder het plafond te zetten ivm de stijgende warmte? Ben dan overigens wel bang voor verkleuring...

Je geeft aan dat die ondersteuning waarschijnlijk tijdelijk is geweest, maar waar steunt hij nu op dan? Of zou er in dat stukje gestorte beton bewapening zitten waarmee hij in de muur zit verankerd?

Die rand boven de kachel is overigens hout, direct daarachter zit rode baksteen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Dan de roostertjes op 25 tot 30 cm onder het plafond .het kan wezen dat je ook het hout beneden moet beschermen tegen het te heet worden.dat kan dan ook met promatec e.v.t met luchtspouw .dat gaat dan vooral om de onderkant[ als het hout maar droog genoeg is kun je spontane zelfontbranding krijgen]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu