Renovatie woning: elektraplan ontwerpen

Braajun

  • #1
Hallo medeklussers,
Ik ben een jaren-30 woning aan het renoveren en ben nu zo ver dat alle oude (metalen) elektrabuizen verwijderd zijn. Nu begint dus het opbouwen......Ik wil een nieuwe groepenkast (waarschijnlijk 9 of 10 groepen / 3-fase) en ben nu een ontwerp aan het maken voor de elektra (centraaldozen / stopcontacten etc).

Wat ik me afvroeg: is het slim om voor alle lichtpunten een centraaldoos te gebruiken? Dus ook bijvoorbeeld voor de toilet en hal (kleine ruimtes)?

En hebben jullie nog andere tips voor het maken van een ontwerp? Ik weet bijv. dat het slim is om de WCD's boven het aanrechtblad op 2 groepen te zetten en om overal randaarde WCD's te gebruiken.

Alvast bedankt voor de reacties!!!! :!:
Brian
 

Pepjo

  • #2
Die twee laatste dingen zijn zelfs verplicht, als ik me niet vergis.

Net zoals de regel dat je in je hoofdverblijfsruimte twee groepen moet hebben : valt er eentje uit, dan zit je niet in het donker.

Maar voor alle voorschriften en regels moet je toch bij de installateur langs : het gaat een beetje ver om hier de hele Nen op te schrijven. :wink:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom zou je geen centraaldoos in de gang of wc plaatsen?
 

Toon

  • #4
Braajun schreef:
En hebben jullie nog andere tips voor het maken van een ontwerp?
Ja, overleg met een installateur. Deze kan je precies vertellen wat wel en niet te doen. Deze kan ook het benodigde materiaal leveren. Bespreek welke werkzaamheden je zelf uit kunt voeren en welke je beter aan de installateur over moet laten. Ook kan deze dan tevens voor een keuring zorgen.
 

Braajun

  • #5
Bedankt voor de reacties! :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu