Renovatie & bestaande centraal dozen

Red

  • #1
Ik wil de bedrading in de woning vervangen en het aantal stopcontacten en schakelaars uitbreiden en verleggen. Op zich is dat nog niet het probleem want boven hebben we houten plafonds waarbij de centraaldozen aan de boven zijde en onderzijde toegangkelijk zijn (nadat plafond gesloopt is) beneden moet in de keuken het plafond sowieso verlaagt worden ivm uitbreiding van het aantal groepen en inbouw spots.

Nu had ik gepland om het plafond in de woonkamer ook te verlagen maar dit stuit op weerstand van mijn huisgenote :? In de woonkamer zitten twee centraaldozen ingestort in het plafond (perforadelen) volgens mij liggen de buizen in de holleruimten van deze perfora delen. Nu kan ik het gros van de nieuwe leidingen ook via de vloer laten lopen, maar toch zullen de lampen geschakeld moeten worden.

Hebben anderen ook al eens voor dit probleem gestaan en hoe dit opgelost?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is nu precies het probleem?
 

Red

  • #3
Of er andere wegen zijn om via de bestaande centraaldozen (of op die plaatsen maar met nieuwe dozen) de leidingen en bedrading te vervangen, bijvoorbeeld door de leiding in de smeerlaag van de bovenliggende verdieping te leggen of zeg ik nu iets heel geks...

Wanneer er geen andere opties zijn, zit er niks anders op dan toch het plafond te verlagen en opnieuw de boel te verdelen, dat is wat ik bedoel.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zitten de dozen in het plafond wel op de goede plek en wil je alleen de dozen in de muren verplaatsen of opnieuw bedraden?
 

Ronald42

  • #5
Er bestaan verhogingsranden voor centraaldozen. Als u nieuwe bedrading trekt en de stukken in de centraaldozen lekker lang laat zou dat geen problemen moeten geven. Oja ook alles gelijk aarden.
 

Red

  • #6
Inderdaad wordt alles geaard, de meterkast is reeds vervangen en in principe moet nu alles volgens de huidige norm worden aangelegd.

De centraaldozen in de woonkamer zitten wel op de goede plaats. De extra stopcontacten, CAI en data aansluitingen wil ik via de vloer leggen er komt waarschijnlijk een betonnenvloer met tegels + verwarming in ipv de huidige kruipruimte.

De huidige centraaldozen worden echter gebruikt voor de distributie van de huidige WCD's in de woonkamer EN voor een deel boven (hoe logisch). De huidige dozen zijn eigenlijk alleen nog maar nodig voor plafond verlichting, al moet wel de bediening op een andere plaatskomen (2 meter verder ofzo vanwege nieuwe deuren).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu