Renovatie badkamer tegelvloer met bestaande easy-drain

Patience

  • #1
Hallo,

We staan op het punt te starten met de renovatie van onze badkamer. Het meeste is ons duidelijk en gaat ook zeker wel lukken. Zo is een nieuw badkamermeubel besteld en het monteren daarvan zal niet zo’n probleem zijn. Ook willen we graag de vloertegels vervangen, maar de wandtegels zijn prima en die willen we graag laten zitten. Daar zit ‘m de kneep.

We hebben nu een inloopdouche waarvan de vloer bestaat uit dezelfde vloertegels als in de rest van de badkamer, echter deze liggen allemaal iets lager (een kleine centimeter). Een soort verzonken douchevloertje dus. Deze is voorzien van een easy-drain afvoer goot. Het geheel werkt nu prima. Water loopt goed weg, en geen lekken. Het dateerd uit 2004, en bij de aansluiting tussen muur en vloer zien we géén kitwerk, alleen mortelkleurige voeg.

730B8F52-8694-45A5-A1FC-66D1E62CA331.jpeg


De gedachte was om overal de tegels voorzichtig te verwijderen, de oude lijmlaag weg te schrapen en dan opnieuw te betegelen en voegen. Daarbij willen we dit verlaagde ‘douchevloertje’ voorzien van een wat geleidelijker afschot. De douche zal dan iets groter worden qua oppervlak.

Ter voorbereiding hebben we wat instructievideos bekeken rond het installeren van een inloopdouche. Daarbij wordt (waarschijnlijk terecht!) veel aandacht besteed aan het afdichten van de natte ruimte. Daarvoor zijn diverse oplossingen, maar doorgaans gaat het over een soort ‘verf’ of dunne pasta die met kwasten aangebracht wordt en in de hoeken wordt voorzien van een band. In dergelijke videos gaat daarna het tegelwerk over deze afdichtlaag heen.

Dat is eigenlijk hier niet een optie omdat we de wandtegels willen laten zitten. We weten verder niet of de tegels hier verlijmd zijn, of in de specie zijn gelegd (de datum, 2004, lijkt te suggereren op verlijmd, maar zeker weten doen we dat niet).

De Vragen

- Als we aannemen dat de tegels zijn verlijmd, en deze netjes verwijderd kunnen worden, hoe groot is dan de kans dat daarna het tegelwerk netjes waterdicht kunnen maken?

- Overtegelen is wat ons betreft ook een optie, maar dat stuit bij de drain op een probleem: die ligt nu vlak op hoogte van de bestaande tegels. Daar komt dan natuurlijk een pakketje bovenop, en dan ligt die drain zo’n centimeter onder de vloer. Kent iemand een methode om de bestaande drain te verhogen? Zijn daar bestaande ombouwsets voor (lauw kans, maar vragen kan geen kwaad)? 91B0BA74-B99D-4A56-B59D-3714F5157CB8.jpeg
 

Togren

  • #2
Hallo Patience,
Hoe heb je het uiteindelijk opgelost? Over tegelen of toch de bestaande eruit en opnieuw leggen ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu