Remeha Tzerra plus 39C icm Nest Thermostat E

Tukje

 • #1
Hallo allemaal.
Er is inmiddels al veel over geschreven, maar desondanks lukt het mij niet om mijn Nest thermostat E via Opentherm gekoppeld te krijgen aan mijn Remeha CV Ketel.

Ik ben hier niet zo bekend mee, aangezien het de eerste keer is dat ik iets met de CV ketel doe, heb ik alles dus via internet wat moeten leren. Dus misschien is mijn thermenologie niet helemaal de standaard, maar ik hoop dat jullie het begrijpen :).

Achtergrond:
Nu ongeveer een jaar geleden is onze oude CV ketel kapot gegaan (18 jaar dienst gedaan). Er is toen een Remeha Tzerra plus 39C opgehangen inclusief E-Twist thermostaat (ook van Remeha).
De thermostaat bevalt ons, al sinds hij er hangt, heel slecht. Op het ene moment geeft hij 2 graden te warm aan (waardoor het dus erg koud is in huis) en het volgende moment geeft hij weer 1 graad te koud aan (en dus is het warm in huis).
Ik heb er een tijdje een gekalibreerde thermometer naast gehad, maar voor zover ik toen heb kunnen constateren ligt dat niet aan de plek waar de thermostaat hangt.

Inmiddels zijn we al 2 nieuwe e-twist thermostaten verder en ben ik er dus wel een beetje klaar mee (er wordt op internet ook veel geklaagd over de thermostaat zag ik, dus ik ben niet alleen). Eergister heb ik vrij goedkoop een thermostat E van Google Nest kunnen bemachtigen, dat leek mij een goed alternatief (kreeg erg goede recensies).

Ik heb deze aangesloten middels Opentherm, maar krijg dan een H153 foutmelding (geen opentherm verbinding gevonden).
Op de site van nest staat hierover:
Een H153-foutmelding op je thermostaat geeft aan dat een OpenTherm-verbinding niet kan worden gedetecteerd. De bedrading van je systeem is verkeerd aangesloten waardoor OpenTherm niet werkt, of je systeem is niet geschikt voor OpenTherm, maar de optie OpenTherm is wel geselecteerd in de instellingen van de Nest-app

1. Het systeem en de bedrading controleren

a. Controleer of je systeem geschikt is voor OpenTherm. Er moet een OpenTherm-symbool op je oude thermostaat of ontvanger staan. Je kunt ook de gebruikershandleiding van je systeem raadplegen.

b. Controleer of de bedrading van je systeem correct is aangesloten en of de OpenTherm-draden zijn aangesloten op de OT1- en OT2-aansluitingen van de Heat Link. Raadpleeg de installatiehandleiding van de ketel voor instructies over de bedrading of neem contact op met een Nest Pro bij jou in de buurt.
Situatieschets:
De draden zaten toen ik de e-twist gebruikte als volgt:


Links komen de draden van de thermostaat binnen (rood en blauw). Die zitten in deze situatie geschakeld aan een soort vertaler die het signaal omzet naar een normaal opentherm signaal.
Vervolgens lopen er twee zwarte kabels van deze vertaler naar de opentherm / on-off ingang die helemaal rechts op de foto zit.

Voor de installatie van de nest, heb ik de rood en blauwe kabels overgezet naar de opentherm / on-off ingang, tevens heb ik de voeding voor de vertaler lost getrokken.Van de nest heb ik helaas geen foto gemaakt na installatie van opentherm, maar ik had de rode en blauwe kabel op OT 1 en OT 2 aangesloten. De kabels heb ik op de thermostaat en op de ketel ook nog omgedraaid zodat ik alle combinaties heb uitgetest, ook al zou dit niet moeten uitmaken (klopt dus, want het heeft niet geholpen).
Ik heb hem inmiddels omgezet naar on/off en zo werkt de thermostaat wel. Daar heb ik nu net wel snel even een foto gemaakt.


De Nest thermostaat, de nest heatlink en de gekalibreerde thermometer geven allemaal dezelfde temperatuur. Ik heb dus steeds meer het gevoel dat de e-twist (vorige thermostaat) inderdaad niet goed functioneerde.

En dan mijn vraag:
Ik zou graag gebruik maken van de Opentherm functie van de Nest thermostaat. Hebben jullie een idee waar het fout gaat?
 

JeffreyD94

 • #2
Ik heb de lappen tekst niet gelezen...

De Remeha tzerra heeft 2 printplaten, linker print is gateway voor de e-twist, deze is nu overbodig.

U kunt nu de thermostaatkabel rechtstreeks op de OT contacten monteren van de rechte print, de huidige kabel tussen gateway en OT contacten kunt u loshalen. Eventueel kunt u alle kabels op de gatewayprint compleet loshalen en met de e-twist opbergen in geval van nood.

Succes!
 

Tukje

 • #3
Dank voor je reactie JeffreyD94!
Ik snap dat je het niet helemaal gelezen hebt, is aardige monoloog geworden... Maar ik dacht beter volledig zijn dan te kort door de bocht...

De gateway (zo heet die dus :) ) heb ik inderdaad afgekoppeld, zie tweede foto (de foto staat op zijn kop).
Helaas is dat dus niet de oplossing.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #4
Probeer is om de ketel spanningsloos te zetten, en dan opnieuw opstarten.
 

Tukje

 • #5
Bedankt voor je reactie!
Elke keer als iets in de aansluiting veranderde heb ik de ketel spanningsloos gemaakt. Misschien wat overdreven maar stond in de instructie :) .
Daarna als ik spanning er weer opzette heb ik de ketel gereset door de reset knop in te drukken totdat deze knipperde.

Is dat wat je bedoelt met opnieuw opstarten of kan ik het nog beter anders doen?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #6
Nee het zou zo moeten werken.
Denk dat de thermostaat niet goed werkt op ot.
 

Basile76

 • #7
@Tukje is dit probleem ondertussen opgelost bij jou? ik heb exact hetzelfde probleem namelijk en kom er ook echt niet aan uit.
bij mij heb ik het nu zover dat ik met de thermostaatknop van mijn vloerverwarming de temp in huis regel, en als ik een willekeurige verwarming opendraai wordt deze warm....soort stadsverwarming.
De nest thermostaat heeft iig 0,0 functie momenteel, heb hier ook al nest pro's over gesproken maar niemand kan de oplossing geven. (alleen het "ja kan rechtstreeks op OT van Remeha dat is alles" maar dat werkt idd helemaal niet)
 

Tukje

 • #8
Nee helaas. Inmiddels is het ding op meerdere ketels geprobeerd, ook van andere merken: Vaillant en intergas.
Maar werkt allemaal niet.
Blijkbaar een waardeloos product.
 

Basile76

 • #9
Hmmmm dat is vervelend om te horen dus jij hebt nu ook thermostaat nummer zoveel voor niets....ik ga hier wel even mee aan de slag, want ik koop die ellendige Nest niet voor niets....

Weet dat er voor de 3e generatie een adaptertje is voor bijvoorbeeld Nefit ketels maar niet voor Remeha

Thanks voor je reactie!

P.s. mocht jij in de tussentijd een goedwerkende thermostaat gevonden hebben zou je het dan willen laten weten aub dan kan ik daar ook mee aan de slag (ik was ook allerminst te spreken over de E-twist)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #10
De afwijking van de etwist heb je die al gekalibreerd?
de afwijking kun je er uit kalibreren lees de gebruiksaanwijzing.

John
 

Basile76

 • #11
@loodgieter Het gaat in dit geval niet om de Etwist, maar om een Nest thermostat E die niet wil werken met de Remeha Tzerra plus 39 CW5. met een Etwist doet hij het gewoon, maar dat is geen fijne thermostaat.

De Nest E is een opentherm thermostaat, maar hij ziet gewoonweg geen opentherm verbinding met de ketel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
Dat adaptertje voor Nefit is een translator/gateway.

Deze zet OT over naar Nefit protocol.
Bij Remeha is dat niet nodig deze zijn basis OT uitgerust.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu