Remeha tzerra 28c cw4 pomp vervangen nu geen ww meer

Vandaag heb ik mijn lekkende pomp vervangen van de remeha tzerra 28c. Nu zat hier nog een aan uit pomp in deze is nu vervangen door een modulerende.

Los van de parameter voor het opstarten met een modulerende pomp zie ik verder weinig specifieke instellingen in remeha recom software.

Echter blijft de ketel weigeren warm water te leveren de verwarming doet het wel maar lijkt wel beduidend rustiger aan te doen met het verwarmen hier gaan we nog wel wat winst kunnen halen maar eerst maar eens de warm water werkend krijgen.

Het lijkt haast wel of de ketel teveel stookt dat se pomp het niet bijhoudt maar ook weer alsof de pomp zijn druk niet kwijt kan.

Tot het vervangen van de pomp werkte de ketel gewoon goed op de lekkende pomp na.

In de logging zie je duidelijk dat de aanvoer en retour temperatuur door het dak vliegen bij wanr water vraag de ketel gaat naar 100% vermogen de aanvoer temperatuur vliegt over de 100 graden heen en ketel schiet in storing de temperwtuur piekt zelf wel tot 125 graden.

Het lijkt in de parameters te zitten van de ketel maar is er ergens een basis setup van een ketel met modulerende pomp?
 
IMG-20230111-WA0020.jpeg


Een ander iets waar ik nog aan twijfel is of dat de "gebruikte" modulerende pomp wel het juiste type is voor mijn ketel. Ik heb nog de tzerra uit 2012 de oude pomp heeft duidelijk een grotere rotor dan de nieuwe modulerende pomp. Feiteli ik zou de pomp dan minder capaciteit moeten hebben of harder moeten draaien. Ook in het klokhuis is met een kleinere rotor de efficientie meestal lager. Ik heb deze modulerende pomp gekocht met compleet nieuw hydroblok en die was verder wel identiek. Uit voorzorg heb ik dat blok inmiddels ook vervangen maar dit maakt voor de storing geen verschil.
 
lucht in toestel, de tzerra ontlucht zichzelf erg slecht via de auto ontluchter.
ww kraan laten lopen en dan handmatig paar x omschakelen naar cv via de schoorsteenveeg modus
 
Hallo Marcn.88 bedankt voor je snelle reactie (y).

De ketel schiet al binnen paar seconden in storing doordat de aanvoer temperatuur door het dak schiet. Binnen 20 seconden schiet de aanvoer temperatuur van 60 graden naar 120 vermoedelijk dan inderdaad omdat er lucht in zit maar de ketel schiet direct in storing / blokkering ik weet niet of je dit kunt overrulen door de schoorsteenveeg modus te activeren? Ik had zelf al geprobeerd om het systeem te ontluchten door de driewegklep handmatig om te zetten van cv naar warmwater terwijl de ketel in een laag vermogen stand draait.

remeha-tzerra-warmwater-probleem_1.jpg
 
over welke stekker hebben we het in deze exact? de modulatie stekker van de pomp? die heb ik al eens los gehad en dan gaat de pomp naar 100% zover ik kan zien maar dit maakt geen verschil voor de storing want bij ww vraag gaat de pomp standaard naar 100%.
 
Gaat naar 100% of word volgens de regelaar op 100%= gezet, dat zijn 2 totaal verschillende dingen.

Door de stekker los te trekken kan de pomp alleen nog aan/uit en weet je dus zeker dat deze goed kan werken.
 
de aanhouder wint zullen we maar zeggen.

na bestuderen van de diverse data kwam ik er achter dat de temperatuur van het systeem te snel opliep soms wel zelfs richting de 120 graden. Lucht was hier deels een oorzaak van en misschien nu zelfs nog steeds want ondanks verwoede pogingen zit er nog altijd wel wat lucht in het systeem.

Uiteindelijk met ontluchten werd dit probleem minder maar bij 90 graden gooit de ketel de gastoevoer dicht en valt het warm water dus weg. Een storing komt hier niet op maar het duurt dus 4 minuten voordat de brander weer opnieuw wordt gestart dat is een erg koude douche 30s warm water - 4 minuten koud water. Ik moest dus iets vinden waarmee ik kon zorgen dat die temperatuur niet zo absurd snel oploopt in de ketel als oplossing voor mijn probleem.

Ik heb nu hetventilator toerental van de WW iets geknepen naar 3900 (default 4000) en de max aanvoer temperatuur verlaagd naar 80 (default 90). met die twee waardes loopt de temperatuur mooi rustig op naar zo'n 75 graden en blijft vervolgens constant met gevolg een mooie constante warm water stroom.

Als de lucht er echt uit is mogelijk nog eens kijken of de waarden terug kunnen naar de originele instellingen tenzij mensen hier aangeven dat die waardes gewoon altijd al te hoog hebben gestaan maar door de aan/uit pomp mogelijk niet opgevallen zijn in het verleden.
 
S101747 Pomp 28kW voor Tzerra-M 24/28c
S101748 Pomp 40kW voor Tzerra-M 35/40c
S101706 Energiezuinige modulerende pomp alleen geschikt voor tzerra-M 24/28C plus
Wat is het type tzerra dat je hebt hangen.

Denk dat je de verkeerde pomp hebt word ook niet aangestuurd is te zien in de recom.
Word hij wel aangestuurd als je hem net opstart?
Houd dat eens in de gaten.
 
Remeha Tzerra M28 4CW.

Het rare is dat ik meerdere verkopers heb gesproken die allemaal beweren dat de modulerende pomp gewoon in de niet plus variant kan. Alle aansluitingen en software voor een modulerende pomp zit ook gewoon in de ketel. Op dit moment lijkt alles ook gewoon nu goed te functioneren.

Op de modulerende pomp staan de volgende nummers:
20490957
Art Nr 7632284

Edit:
de pomp wordt gewoon aangestuurd ook modulerend dat kan ik duidelijk waarnemen in het apparaat. Bij WW staat de pomp standaard op 100% dit maakt geen verschil met de oude pomp. Alleen bij CV is duidelijk merkbaar dat de pomp moduleerd het leiding geruis is een heel stuk minder ondanks er nog wel wat lucht in het systeem zit. En ook de rond pomp snelheid is een stuk lager. In recom zie ik dat deze zo rond de 30-40% ligt en dit komt ook wel overeen met de werkelijkheid.
 
Laatst bewerkt:
Klopt de energie zuinige pomp is een optie voor dit toestel. En een optie vereist vaak een aanpassing in de parameters.
Maar kijk parameter P44 eens na.
Deze zal nu nog op 1 staan standenpomp
zet deze eens op 2 modulerende pomp.
grote kans dat het nu wel werkt.
Dat zal waarschijnlijk ook al verklaren waarom tijdens je ontluchtingsfase al op storing gaat.
 
die optie had ik in het begin al snel gevonden :) maar loste het probleem niet op. Wel de opstart procedure want de modulerende pomp ging alleen tikken met de oude aansturing.

En k heb hierboven twee parameters genoemd waarmee de ketel op dit moment prima draait. Of deze bij een modulerende pomp standaard anders staan dat is mij niet bekend daar ik nergens echt de standaard waardes terug kan vinden.
 
P18 Standaard 5600.. dan heeft mijn ketel altijd al een stuk lager gestaan met 4000... en nu dus 3900.
Zie ook dat P20 afwijkt van standaard bij mij staat die op 60.

zelf ben ik nooit eerder met deze instellingen bezig geweest dit moet destijds door de installateur gedaan zijn.
 
p44 heb ik als eerste al aangepast toen ik de pomp had geplaatst.
Enige verschil wat er nu nog is

P18 staat op 3900 (was 4000 en default handleiding zegt 5600)
P20 staat op 80 (default handleiding zegt 60)
P23 staat op 80 (was 90 default handleiding was ook 90)
P44 staat op 2 (was 1, default handleiding was ook 1)
 
Ruim een week heeft de ketel zich goed gedragen maar begint nu toch opnieuw te protesteren. Het lijkt erop dat het komt doordat het buiten kouder is en de ketel daardoor hoger staat in zijn cv warmte.

Wat steeds opvalt is als de warm water kraan opengaat de ketel naar 100% gaat echter dit zo aggressief doet dat de ketel over zijn max temp heen schiet van ca. 93 graden en vervolgens de gasklep dichtdraait uit voorzorg.

Als ik de warm water kraan rustig opendraai dan is er niks aan de hand en kan de ketel zelfs op zijn default parameter P18 op 5600 staan zonder problemen. Het probleem lijkt dus echt steeds terug te komen op de tijd die de ketel neemt om het vermogen op tijd terug te regelen zodat die niet doorschiet.

Als ik weinig warm water vraag gaat de ketel vrij snel rustig moduleren zonder problemen.

Ik zie genoeg parameters die hieraan gerelateerd lijken te zijn maar mogelijk dat iemand kan adviseren welke wel of niet aan te passen in dit geval? Of het probleem toch nog ergens anders te zoeken.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
1K
Verwarming inclusief leidingwerk
De loodgieter
Reacties
4
Weergaven
2K
Verwarming inclusief leidingwerk
The headhunter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu