Remeha quinta 28c: warmhouden buffervat uitzetten?

WouterBaake

 • #1
Vandaag ben ik eens in mijn gasverbruik gedoken en wat me opvalt is dat ik een vrij constant "sluipverbruik" van ongeveer 13 liter per uur heb gedurende de nacht.

Tenzij er ergens gas lekt (wat ik waarschijnlijk wel zou hebben gemerkt) lijkt het me dat dit wordt veroorzaakt door onze Remeha Quinta 28c ketel. Ik denk dat deze een warmhoudfunctie heeft voor de warmtewisselaar van het tapwater, maar ik kan nergens in de handleiding iets vinden over hoe ik dit uit kan zetten. Wat het dichtst in de buurt lijkt te komen is een instelling voor "opwarmtijd buffervat" die waarschijnlijk op 2 uur staat.

Weet iemand hoe ik mijn ketel zou kunnen dwingen om dat water niet meer op te warmen? Of goede tips hoe ik dit sluipverbruik kan verminderen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #2
Probeer eerst een een nacht de gaskraan van de ketel dicht te draaien, en vergelijk de meterstanden 's avonds en 's morgens.

13 liter per uur = 120 m3 per jaar, lijkt me wat veel voor de warmhoudfunctie...
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #3
Afhankelijk van welke thermostaat je hebt, kan je dat soms op de thermostaat uitschakelen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #4
In de celcia thermostaat kun je de tapwater instellingen wijzigen van comfort, naar eco stand.

succes
calenta :cool:
 

WouterBaake

 • #5
Inmiddels heb ik een nacht de stekker uit de ketel gehaald en inderdaad, geen verbruik meer. Ik ben er dus redelijk zeker van dat dit komt door het op temperatuur houden van het tapwater.

Helaas heb ik geen Celcia thermostaat, maar een ICY slimme thermostaat. Via de thermostaat gaat dus niet werken voor mij. Kan dit echt niet via de ketel? Het lijkt me zo maf dat een bepaalde functie alleen via de thermostaat te bedienen valt.

Weet iemand de Opentherm code voor het uitschakelen van deze ecostand? Ik heb namelijk wel een opentherm gateway waarmee ik zou kunnen proberen dat commando te geven.
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #6
Zo slim is de thermostaat dus niet...
het wordt een ware plaag deze dingen.

de celcia of i sense werkt t best met deze ketel. Dan kun je alles regelen.

Succes.
calenta :cool:
 

WouterBaake

 • #7
Weet je misschien dan of de thermostaat dit signaal continu moet blijven geven aan de ketel? Of is het een keer de instelling wijzigen en dan verder niet meer?

In dat laatste geval kan ik nog even op zoek naar een leen-thermostaat...

Bovendien snap ik nog steeds niet waarom een functie niet via het bedieningspaneel van de ketel te bereiken is. Je kunt werkelijk (bijna) alles daarop instellen, maar dit dan weer niet :?
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #8
Je kunt t ook gewoon in de parameters instellen.
neem daar wel de tijd voor en lees aandachtig de documentatie.

Calenta :cool:
 

WouterBaake

 • #10
Dat is niet helemaal de instelling die ik zoek. Ik wil namelijk het op temperatuur houden van het buffervat uitzetten. Die parameter vind ik niet direct terug.

Wat ik nu wel heb gedaan is "Opwarmtijd buffervat" ingesteld op 10 uur in plaats van 2 uur. Ik hoop dat dit betekent dat hij om de 10 uur dit vat gaat opstoken, want er staat verder geen uitleg wat deze parameter doet.
 

Bruno h.

 • #11
Wouter,
wat was het resultaat na verandering van parameter "o"?
Heb hetzelfde probleem als jij met een Quinta 35c.
 

WouterBaake

 • #12
Ik heb het net even gecheckt en volgens mij heeft het geholpen. In augustus zag ik uit de logging van mijn slimme meter dat hij elke 2 uur een sprong in het gasverbruik registreerde 's nachts. Inmiddels zie ik dat patroon niet meer terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu