Remeha Calenta Ace Evohome OpenTherm problemen

niphtrique

  • #1
Ik heb onlangs een Remeha Calenta ACE CW5 aangeschaft. Ik had al een EvoHome en heb gekozen voor OpenTherm. Dat lijkt allemaal correct aangesloten, maar nu lijkt het dat OpenTherm helemaal niet werkt, en het lijkt nu op aan/uit.

Concreet: als het 15 graden was, en ik zette de thermostaat op 17 graden, dan kwam hij direct met heet water en bleef hij met heet water komen totdat het 17 graden was. Omdat het een zware radiator is, werd het daarna ook nog 20 graden.

Ik heb de ketel gekocht via de Energiewacht dus ik heb daarover geklaagd. Er is een monteur langs geweest die het maximum vermogen heeft teruggebracht naar 20kW en de maximum aanvoertemperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden. Hij noemde dit gedrag (direct loeiheet water leveren) normaal.

Het werkt nu wel beter maar volgens mij is dit niet goed. De installateur had mij ook iets anders verteld. Het water zou lauw/warm worden, en pas heet worden als het echt nodig is. Het zou dan ook niet nodig moeten zijn om het vermogen en de maximum water temperatuur terug te zetten.

Ik heb daar over geklaagd bij Energiewacht en bij de installateur. Ze wijzen naar elkaar. Ik heb de vraag ook aan Remeha gesteld. Die willen mij ook niet helpen. Ik heb ook vragen gesteld bij de leverancier van Evohome, maar ook daar werd ik niet wijzer.

Ik heb de installatie handleiding er op nageslagen. Daar staat inderdaad dat je de aanvoertemperatuur niet moet verlagen bij OpenTherm. Mijn EvoHome is van 2015, dus een type waar geen ingebouwde wifi in zit, en ik krijg ook geen firmware updates. De EvoHome lijkt correct aangesloten en OpenTherm is actief.

Heeft iemand een idee? Is het een instelling in de ketel? Kan het aan de EvoHome liggen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
het minimale vermogen van de ketel is veel te hoog in vergelijking met de afgifte waardoor de temperatuur vrij snel oploopt en de ketel dus afschakelt, de enigste oplossing hiervoor is bufferen of zorgen voor meer radiatoren die tegelijk open zijn
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Hoe kun je beoordelen of het vermogen van de ketel te hoog is voor deze installatie?
Ik zou het eerder "vermoeden", maar misschien hangt de ketel wel in een enorme villa.
En voor de rest, er is een installateur en een leverancier en dit lijkt mij dan niet echt een klusvraag.
 

niphtrique

  • #4
Ik snap dat het geen klusvraag is, maar hier zitten misschien mensen die het antwoord weten, en als ik het zelf kan verhelpen is het wel een klusvraag, want ik krijg tot nu toe geen hulp.

Het huis is vrij groot en matig geïsoleerd dus 30kw zou bij erge kou nodig kunnen zijn. Mogelijk moet aanvoertemperatuur dan ook 75 graden zijn. Dat werd mij eerder verteld.

Ik zie wel moduleer gedrag. Kijkend naar de gasmeter zie ik dat deze langzaam loopt als het huis eenmaal is opgewarmd. Maar wat ik vreemd vind, is dat die ketel zelf niet snapt dat 60 graden genoeg kan zijn.

De oude ketel moduleerde anders. Die begon rustig bij een lage temperatuur, en ging steeds harder totdat het warm genoeg was. Deze begint meteen hard met een hoge temperatuur en gaat daarna rustiger.

Volgens de installatie handleiding moet je de aanvoertemperatuur niet verlagen bij OpenTherm. Maar als het gedrag zo is, is dat wel een goed idee, en dan moet je die verhogen als het koud is.

Maar als het zo werkt, vind ik het wel knullig. Ik bedoel, tot 60 graden is het rendement het hoogst, dus zo'n ketel en OpenTherm moeten dat toch snappen.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Waterzijdig juist ingeregeld?

Als de ketel snel warm water retour krijgt gaat hij ook heter water leveren dat dan ook weer te snel bij de ketel is en dan gaat hij snel.naar de maximale temperatuur.

Ook kan je kijken wat de vraag is vanuit opentherm regelaar.

Bij modulerende thermostaten en modulerende ketels is waterzijdige balans heel belangrijk.
 
Laatst bewerkt:

niphtrique

  • #6
Dan is soms een probleem (in de zomer als bijna alle radiatoren dicht staan) maar in dit geval denk ik het niet. Radiatoren zijn boven heet en onder koud. Bij de oude ketel zou dat dan ook gespeeld moeten hebben, want die was ook modulerend, en dat was niet het geval. Ik heb een EvoHome dus die draait zelf aan de belangrijkste knoppen. De overige radiatoren staan of dicht of hebben een thermostaatknop. Dus ik denk dat waterzijdig inregelen weinig toe zal voegen.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ook bij thermostaatknoppen moet je inregelen om de juiste stroming te krijgen, het is een misverstand dat thermostaatknoppen inregelen onnodig maken.
Juist bij modulerende cascades moet alles op het klaar zijn afgestemd anders gaat de regeling op de hobbel.

Je zal toch eerst moeten weten of het juist is ingeregeld, niet aannemen maar checken.
Je moet weten of OT een hoge temperatuur vraagt of dat deze vanuit een ketel regeling komt.

Door aannames kom je in dit soort problemen.

Een ketel moduleerd niet op condensatietemperatuur, maar op vraag/vermogen de afgifte systemen bepalen de uiteindelijke retour en daarmee de aanvoer temperatuur en indirect komt daar een brandervermogen uit.
 

niphtrique

  • #8
Bedankt voor de info. Het lijkt wel steeds beter te gaan. Mogelijk zit er ook nog een leercurve in de thermostaat. Het pendelen wordt steeds minder en de temperatuur steeds constanter.
 

niphtrique

  • #9
Ik heb het gecontroleerd. De problemen lijken inderdaad te komen van het niet waterzijdig inregelen. De oude ketel moduleerde anders (deze bouwde voorzichtig op) dus was het probleem minder groot.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
OT signalen van verschillende leverancier praten niet altijd juist met elkaar, sommige geven de actuele ruimte temperatuur niet door aan de cv ketel door het verschil in protocol. Hierdoor gat je ketel anders regelen dan jij wilt.
ook de Ace Calenta Ace start normaal op laaglast op gewoon zoals iedere ketel en bouwt langzaam op naar hooglast indien gewenst.
Verander het signaal van de Evo home maar eens naar een aan uit contact. En zie wat er dan gebeurt.
 

niphtrique

  • #11
Is dat mogelijk want ik heb nu een speciale OT module gekoppeld aan de ketel. Moet ik die er dan weer afhalen en de aan/uit module koppelen?
 

Bert pit

  • #12
Inderdaad. Twee dingen: mijn Calenta (geen Ace) start altijd, ook bij opentherm gedurende korte tijd op vol vermogen. Daarna wordt er terug gemoduleerd naar de aanvoertemperatuur die de thermostaat vraagt.
Het minimale vermogen ligt op ongeveer 7KW. Dat moet je dus minimaal kwijt kunnen aan de radiatoren. Evohome houdt er bij opentherm geen rekening mee dat er mogelijk minder radiatoren open staan dan de minimale afgifte. Loop je daar regelmatig tegen aan, dan kun je beter aan/uit regelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu