Remeha avanta storingscode E5 wilt niet weg

Voegsel

 • #1
De remeha avanta 28c heeft al jaren probleemloos gedraaid (+-9). Nu geeft hij echter een storingscode E5 aan. Wanneer deze storing getoond wordt blijft de pomp continu draaien tot de ketel gereset wordt. Warm tap- of cvwater is niet meer mogelijk.

Inmiddels heb ik 4x een monteur langs gekregen maar het probleem is nog niet opgelost. De O2 is nagemeten en bij het gasblok het e.e.a afgesteld, onderhoudskitje erin gekomen waarbij de pakkingen etc zijn vervangen, nog een andere elektrode getest, aarde nagemeten.

Bovenstaande ingrepen hebben het probleem helaas niet verholpen. Nu wordt geadviseerd om de beveiligingsautomaat te vervangen maar dat is nogal een uitgave

Wat zou er nog meer gecontroleerd/gedaan kunnen worden om de storing eruit te krijgen?
 

JeffreyD94

 • #2
Ontsteekpen, ontsteektrafo, grafietpakking branderbuis, afstellingen/defect gasblok en als laatste een defecte branderautomaat.

Je kunt meten of de ontsteektrafo wel spanning krijgt en/of de magneetspoelen van het gasblok nog goed zijn.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #3
Lees je ionisatiestroom eens af tijdens ontsteken en als hij in bedrijf is. Op de + drukken tot je FL in de display ziet, de waarde die verschijnt is de ionisatiestroom.
 

Voegsel

 • #4
Onsteekpen is ook al vervangen. grafiek pakking en nog enkele andere pakkingen, gasblok is ook afgesteld en de waardes zijn in hoog- en laaglast prima.

Onsteektrafo is nog niet vervangen maar de ketel die start wel prima op. Pas na een uur draaien, als de handel goed warm/heet is, komt de E5 error erin.

Overigens, er is een nieuwe ontsteekpen in gegaan, maar na een uur draaien zat er al een bruine vlek op het witte gedeelte. Hoort dat witte (keramiek toch?) zo snel te kleuren?


Verder zal ik de ionisatiestroom eens aflezen.

Edit:

Net even gecheckt. als er geen warmte wordt gevraagd zie ik 0.4 zodra ik de thermostaat op bv 22 zet en de ketel gaat werken, dan verandert het tussen 5,6 naar 8,3. Het wisselt nogal. Om en nabij de 8,3 kreeg ik weer een E5 storing
 

JeffreyD94

 • #5
De ontsteektrafo zorgt voor de ontsteking en meet of de vlam aanwezig is, de trafo kan op willekeurige momenten storing geven totdat de frequentie hiervan korte achter elkaar zal zijn. Ik verwacht eerder de ontsteektrafo dan de branderautomaat, zelden gehad dat dit de oorzaak was.
 

Voegsel

 • #6
Is deze te controleren door de ionisatiestroom in de gaten te houden? Deze blijft wel ten alle tijden in vol- en laaglast boven de 3. Bij stilstannd 0.4
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #7
Rond de 3 is erg laag, 0.4 bij rust is ook niet goed.
Bij ontsteken moet hij rond 4 zijn, kan dat wat terug zakken als hij terug toert, als de electrode warm is moet hij richting 8 gaan.
Ik gok op een slechte ontsteektrafo.
Welke kleur heeft de trafo, zwart of blauw, en als hij zwart is, welke kleur hebben de letters op de sticker op de trafo.
Als de letters blauw of rood zijn zou ik de trafo vervangen.
Bij de betere trafo serie's zijn de letters groen.
 

Voegsel

 • #8
Zwarte travo met blauwe letters (ZAG1). Met welke type/nummer zou ik hem kunnen vervangen? Op internet zie ik voornamelijk de ZAG1 types.

Verder wilt de monteur nu eigenlijk de printplaat vervangen voor +200 euro oid. Dat maar even uitstellen en eerst de travo uitsluiten>?


Quotes verwijderd, mod.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #9
Als de tekst er boven staat hoef je niet te quoten.


De set met trafo S100012 is allemaal ZAG1.
Gaat om de nieuwere versie's
 

Voegsel

 • #10
Vandaag was ik helaas niet thuis maar wel mijn vader. Ik had aan hem doorgegeven om aan de monteur door te geven dat eerst de trafo gecontroleerd moest worden.

De monteur wist zeker dat het de travo niet was en heeft de branderautomaat vervangen. Overigens heeft hij dit advies van Remeha zelf gekregen om dat te vervangen. Hij was nog geen vijf minuten de deur uit en de ketel sprong weer op E5.

Mn vader opnieuw de monteur gebeld, monteur weer langs, oude branderautomaat erin en nu dus wel een nieuwe travo. Vooralsnog drie kwartier zonder problemen gedraaid. Vanavond ben ik pas thuis en hopelijk dan geen E5 meer.

Maar goed, dit heeft dus al met al 6 bezoekjes gekost. Je zou toch verwachten dat een groot bedrijf wat bijna 24/7 in storingsdienst zit, een stappenplan heeft om een probleem als dit stap voor stap uit te sluiten. Gelukkig heb ik een onderhoudscontract anders was het een dure geweest.

In ieder geval bedankt voor de tips :) ik laat het nog even weten of de ketel vanavond nog steeds probleemloos draait.
 

JeffreyD94

 • #11
Hierover kunnen wij geen uitspraken doen, ik verwacht dat het probleem niet meer terugkomt.
 

Voegsel

 • #12
Draait weer als een zonnetje! Thanks voor de tips
 

Wim Hunter

 • #13
Ik heb hetzelfde probleem en de ionisatiestroom gecontroleerd. In rust is die 0,0, bij ontsteken is het 3 en loopt vlot door naar 7,9-8.0. Dat is dus goed toch? Dan toch de branderautomaat vervangen? Is het erg riskant om een 2e hands te kopen?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
 • #14
Blijft lastig dit soort onregelmatige storingen.
Hoe is een en ander gecontroleerd, gemeten?
Recirculatie kan je nooit uitsluiten maar de kans met een dakdoorvoer is daarop niet zo groot, met een geveldoorvoer is de kans veel groter. 2e hands branderautomaat is mogelijk, vergeet dan niet de DF en DU code te controleren, je weet niet in welke type hij gezeten heeft.
Storing kan ook aan de ontsteektrafo liggen, of het gasblok. Bedrading van het gasblok doormeten op breuk is ook nog een optie.
 

Wim Hunter

 • #15
De CV monteur heeft e.e.a. gemeten ja. We hebben een dakdoorvoer. De waardes voor de ontsteektrafo zoals hierboven beschreven, dat is toch goed? Of kan dat toch zo nu en dan fout gaan en de storing veroorzaken?
Dus
1. bedrading gasblok doormeten
2. Trafo vervangen
3. branderautomaat vervangen

Die volgorde?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #16
Moeten wij jouw vertellen hoe de monteur zijn werk moet doen?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #17
foto van het gehele binnenwerk van de ketel en de rookgas aansluitingen. Plaats die eens wil je.
Welke waardes zijn er gemeten co co2 en o2.
 

Wim Hunter

 • #18
IMG_3820.jpeg
IMG_3823.jpeg
 

Wim Hunter

 • #19
het lukte me niet om foto's én tekst te sturen: Ik heb de monteur gevraagd, hij wist de gas waardes niet meer maar "die zaten binnen de waardes die Remeha aangeeft in de handleiding".
De ketel is overigens uit 2010 en heeft tot een jaar of twee geleden normaal gefunctioneerd. Daarna met oplopende frequentie de E5 storing. Het enige wat ik een paar jaar geleden heb gewijzigd, is de aanvoertemperatuur. Die heb ik naar 50 graden teruggezet, waarbij ik het huis prima warm kan houden. Overigens gebeurt het ook dat de storing ontstaat bij alleen warm tapwatervraag.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #20
Nou weet niet wie er hier onderhoud uitvoert maar stuur die maar gerust naar huis als ie weer komt voor onderhoud! :mrgreen: :mrgreen:!

Dit type toestel heeft zal ik niet overdrijven maar toch al zeker een jaar of 5 een update vanuit Remeha.
En die zie ik bij u niet zitten.
Wat ik dus nog vreemder vind is dat deze gewoon bij de service sets inbegrepen zijn!
Dus waarom deze niet geïnstalleerd is als jij het weet weet ik het ook.

En dank denk ik natuurlijk hoe zit dat met het onderhoud? is dat wel uitgevoerd heb er mijn vraagtekens bij als ik dit zo zie!

Nogmaals vraag maar eens naar de update heeft ie hier geen antwoord op wijs hem de DEUR!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu