Regenwater infiltratie

Ambidexterity

  • #1
Net als bij veel mensen loopt het regenwater van mijn dak zo het riool in, ik wil dat graag anders. Misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar als we genoeg druppels er opgooien maakt het hopelijk wel een verschil. Nu wil ik onder mijn terras een aantal kratten plaatsen, welke en hoeveel moet ik nog uitzoeken.

Nu wil ik geen regenton in de tuin, maar kan ik uit die infiltratie kratten ook weer water pompen voor besproeien, of loopt dat water er vrij snel weer uit de grond in?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het heeft geen zin een pomp tussen de kratten te zetten. die zijn juist bedoeld om het water in de grond te laten zakken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kijk eerst eens of er een subsidie potje beschikbaar is in je gemeente en of er daarvoor eisen zijn.

Uit infiltratiekratten kan je niet oppompen,
maar je kan er natuurlijk ook eerst een geschikt reservoir ingraven. Kant en klaar zijn die echter behoorlijk duur en je zal er af en toe bij moeten om de pomp te vervangen e.d.
Met een ibc container is wel wat leuks te maken, maar die kan je dus niet zomaar ingraven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien is het een idee om het pakket aan kratten aan de buitenkanten te voorzien van een goede folie zodat het een tank wordt met waterdichte wanden. Ergens een laagpunt en een dompelpomp. Gaat het om een groot dak?
 

Willem52

  • #5
Goed antwoord Wgb
 

Ambidexterity

  • #6
@Jan: Hier had ik wel een beetje het vermoede van, gisteren heeft een kennis mij dit zelfde ook gezegd.

@Jackd: Niet bij stil gestaan bij een eventuele subsidie, gelijk even opgezocht maar helaas heeft West Betuwe hier geen potje voor.
Ik moest even Google hanteren voor IBC container, maar ik heb nu beeld ;-)
In mijn nieuwe overkapping die ik ergens volgende jaar gaat bouwen komt een composiet vlondervloer welke ook 1,5 meter verder de tuin in zal lopen. Mijn gedachten was om daaronder infiltratie kratten in te graven. Stel, ik maak een ruimte onder de vlonder vloer en de vloer maak ik zo dat ik er altijd makkelijk bij kan, een luik of zoiets. Ik plaats in die ruimte bijvoorbeeld zo'n IBC container waar ik een aantal van die infiltratie kratten aan koppelt voor als de IBC container te vol wordt, ga ik dan geen problemen krijgen met stank, dood water, ongedierte en zulk soort zaken? Ook zou die container eens in de X tijd schoon gemaakt moeten worden lijkt mij en er moet een filter voor voor bladeren en zand bijvoorbeeld denk ik.

@Wgb: Opzicht ook geen slecht idee, maar zo'n IBC container is denk ik beter. Het formaat van het dak moet ik nog berekenen, maar het huis is 10,5m lang x 6m breed. garage aan 1 kant en eetkamer aan de andere kant beide een plat dak en ±4m breed x 9,5m lang. Dan nog de nieuw te bouwen afdak/serre a 10,5m breed x 4,5m diep. Aardig wat dak meters wat zonde is dat dit zo weg spoelt het riool in.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bladvanger in de regenpijp.

Je kan een zandvanger voor de IBC-container plaatsen, maar de meeste dompelpompen kunnen best een klein beetje zand hebben.
Groot voordeel dat de opslag in de grond zit, dat water zal niet warm worden, vooral warm water gaat stinken. Ook is er genoeg verversing en je kan het altijd nog de tuin in pompen.
(een regenton in de schaduw gaat meestal goed, een witte in de zon ook nog wel, maar een donkere ton die in de zon staat gaat snel stinken)

Wel belangrijk dat je grondwaterstand laag is. Een IBC container komt anders omhoog als ie leeg is. Maar dat zal wel goed zitten, anders had je eerder vragen gesteld over wateroverlast, dan over infiltratie.
 

Ambidexterity

  • #8
We zitten hier op zeeniveau, kruipruimte is droog en bij de buren loopt er een flinke sloot langs op.
Vorig jaar heb ik een gat van ±1 meter diep moeten graven voor mijn aanbouw. Er was geen probleem met grondwater tot op die diepte. Wel had ik zachte klei, niet echt nat, maar kneedbaar. Ik heb dat verwijderd om dat ik bang was voor een eventuele verzakking. Overlast verwacht ik dan ook niet. Wel zit ik te denken aan een vierkante bak te metselen van blokken zodat er geen druk tegen de zijkanten komt van de IBC container. Misschien eerst daaronder een betonen plaat. Dan zit ik alleen te denken hoe en wat met de winter, wellicht een by-pass, een klep ofzo die ik omzet dat het water direct in die infiltratie kratten kan lopen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Iets dieper ingraven en een plaat isolatie erop leggen, dan zal het niet bevriezen.
Ik weet niet precies hoe diep, maar op 60 cm diep vriest het in NL niet. Zo overleven vissen het ook in een vijver van minimaal 80 cm diep.
Ik gok dat de bovenkant op 20 cm met een plaat isolatie erop al voldoende is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik zou er eerst iemand bij halen die de grond heel goed kent.
Als de klei nu al week is zou die kunnen gaan "drijven", de vraag is of dit wel kan in jouw geval.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hier kan je kijken wat de grondwater standen bij jou in de buurt zijn.
 

Ambidexterity

  • #12
Dat de boel gaat drijven moet natuurlijk niet. De zandbodem onder de klei was niet heel nat, wel vochtig.
Ik ga me eens verdiepen in welke persoon ik erbij kan betrekken die mij kan bijstaan met betrekking op de grond.
 

Toine12

  • #13
Mbt het risico van bevriezen: als je er een beluchtingspompje voor een visvijver in hangt blijft het water in beweging en zal niet bevriezen; gok ik.
Is het project door gegaan; ben geïnteresseerd want ik heb dezelfde plannen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Hier infiltratieput maken hoe ik het heb gemaakt.
Het water weer oppompen is niet mogelijk maar al het water wordt wel probleemloos geïnfiltreerd.
Zou je een dicht vat gebruiken dan loop je dus het risico dat deze met de regenachtige dagen als de laatste dagen vol raakt en moet je toch nog weer gaan infiltreren of alsnog een overloop maken naar het riool.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Even een overdenkertje. Van de week was er een bui met een regensnelheid van 126 mm/uur. Dat betekend dat er van een dakvlak van 100m2, 12.600 liter in 1 uur naar beneden komt. Dat is 210 ltr per minuut. Ergens een overloop voorzien?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Bij dat soort hoeveelheden is het gemeenteriool ook niet veilig.
Liever dat water buiten houden, dan een toilet dan omhoog komt.

Een bladvanger laag in de regenpijp is meteen een overloop.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
in mijn opzet totaal geen probleem, alleen de kratten hebben al een inhoud van grofweg 15000 liter dan nog het grind wat er onderligt met een dikte van ongeveer 10-15 cm en rondom grof zand waar het water ook doorheen vliegt.
Maar er komt nu nog wel een stuk dak bij van 30m2, dus afwachten hoe dat gaat.
Gelukkig regent het niet heel vaak zo hard en is dat meestal maar 5 - 10 min.
Nadeel is wel dat je nooit kunt zien tot hoever de kratten daadwerkelijk gevuld worden na een harde bui.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
15000 ! Ik mag voor je rug hopen dat er daar een 0 teveel staat.

Dat laatste vind ik ook jammer, maar een camera ging wat ver..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
sorry, je hebt gelijk het is 1,5m2 dus 1500L en er zit nu een kleine 50m2 dak op aangesloten en dat gaat probleemloos.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu