Regenpijp op riool, wel/geen sifon?

GREENSKiN

  • #1
Aan de achterzijde van mijn woning staat een garage (uit 1922... volgend jaar wordt ie 100) :) met een eigen rioolaansluiting. Aangesloten hierop zijn een regenpijp + uitstortgootsteen en putje garage.

Tijdens het vervangen van de regenpijp kwamen we erachter dat het riool aan onze zijde vol aarde/wortels zat. Na inspectie blijkt riool aan straatkant compleet verzakt. Deze wordt binnenkort vervangen door gemeente. De oude gresbuis van de woning en die van de straat lagen letterlijk 15cm uit elkaar. We hadden dus een soort natuurlijk infiltratiesysteem ;)

Nu de straat open ligt maak ik graag gelijk van de kans gebruik om onze oude gresbuis te vervangen door PVC (beide 125mm). Vraag: is het verstandig om de regenpijp met een sifon aan te sluiten? Of onverstandig, gezien het riool wel belucht moet worden? Maak me enigszins zorgen over rioollucht, aangezien het dak slechts 3.5 meter hoog is. Maar zal een regenbui niet alle sifons (gootsteen + putje garage) leegtrekken wanneer er een sifon onder de regenpijp zit?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Er word een sifon geplaatst als er bv een open raam of balkon of terras bij de afvoer zit zodat er stank ontstaat.
Heb je dat niet dan kan je zonder sifon plaatsen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Stel dat je (later) een bladvanger gaat plaatsen, is een sifon dan wel nodig of alleen slim om te doen.
 

GREENSKiN

  • #4
Dank Henk253! De afvoer zit 3.5 meter hoog en ongeveer 5 meter van de tuin waar we vaak zitten.

Ik dacht dat een riool altijd een ontspanning moet hebben, en eigenlijk kan dat alleen via de regenpijp in mijn situatie. Daarom zou ik geen sifon onder de pijp plaatsen (gootsteen en putje hebben wel een sifon natuurlijk). Klopt dat?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bij ons wordt ook de afvoer van de schuur 12 m de tuin in als ontspanning gebruikt. Moet de eerste keer nog ruiken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu