Regen water opvang maken

Marc25662

  • #1
Ik wil een regenwateropvang maken voor gebruik in huis en toilet.
Er zijn al 2 topics hier maar die zijn gesloten.
Ik heb al een plan uitgewerkt maar misschien zijn er nog tips, of iets waar ik nog niet aan gedacht heb.

Het idee regenwater opvangen voor gebruik in toilet, tuin, wassen, schoonmaken, ect, en ik wil schoon water!

Dak oppervlak is 120m2 ca 88.000 ltr regen per jaar voor opvang.

Regen water word opgevangen in de hemelwater afvoer en loopt in een drainage pijp de tuin in, als deze vol is ca 200ltr (dit water wil ik niet is vervuild met pollen ect) loopt de rest naar een in de grond serie geschakeld vat (2) met scherp zand. Dit kan terug gespoeld worden voorfilter.

Vervolgens loopt het in een betonnen reservoir 1m3 via dit word het gefilterd door poreuze betonsteen in een 2de reservoir ook 1m3 beide liggen in de grond 1ste op 40cm/140cm diep 2de 110cm/190cm en zijn van boven te openen, dit is bacteriologisch filter, en beton ontzuurt het water. Betonnen vaten zijn 20cm dik zonder staal, daar ik bang ben voor roest. Er is een overloop naar de tuin (drainage in de grond)

Vervolgens loopt het water middels de techniek van communicerende vaten door in diverse serie geschakelde tanks van 1000 ltr, ik kan er 5 plaatsen. deze staan op betonen balken hier komt het water tot rust zodat evt verontreiniging kan bezinken.

Aansluiting maken en pompen naar het toilet was machine ect, voor tuin handpomp ivm vorst in de winter.

Dit alles ligt in een koude kelder op het noorden van het huis de grondsoort is leem en ik wil de keldervloer vullen met kiezel zodat bij lekkage het water in de bodem zakt.

Ik heb een berekening gemaakt, materiaal kost ongeveer 1500.00 eu zonder de kelder en er is subsidie voor het hele bedrag (afkoppeling hemelwater) .

Tips welkom
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Ik vind het bedrag van €1500,00 een vrij laag bedrag.
Ik heb in het verleden verschillende woningen uit gevoerd met regenwater gebruik en de complete instalatie zat meer dan het 10 voudige.

Het basis principe is gelijk aan wat wij toe hebben gepast.
Maar dit waren complete systemen met keer kleppen en omstel mogelijkheden naar leidingwater ed.
En dan kwam daar nog overheen het dubbel leiding systeem in huis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als ik het zo lees kan je het water van een flinke bui niet volledig opvangen. Moet je niet andersom werken opvangen en dan filteren.
 

Marc25662

  • #4
@ WGB,
ik was nog wat vergeten, de opvang is aan de achterkant van het huis. Aan de voorkant komt ook nog een betonnen bak van ca 1m3. in totaal heb ik dan 3m3. Na een snelle berekening kan dit IDD nog niet voldoende zijn, dus maak ik ze wat groter.

Je gedachten om eerst opslaan en dan te filteren valt te overwegen, maar ik denk wat er niet inkomt hoef er ook niet uit.

@Rene de Klusser,
De €1500.00 is uitsluitend materiaal, de vaten kosten ca50.00 eu per m3/stuk. Misschien heb jij gebruik gemaakt van prefab betonnen vaten voor opslag deze kosten 1eu per ltr dan kom je al op 5000.00 eu uit, ik maak het voor mijzelf dus hoef ook geen arbeidsloon, dit zal waarschijnlijk al een 10.000 eu verschil zijn.
Ik ben toch de hele bgg aan het verbouwen dus heb geen rekening gehouden met leiding, ik moet toch alles vernieuwen, toch een goede tip!

Als kleppen dacht ik een stuk verdikte buis waar een bal inzit kosten 7.50 eu? in de opvang natuurlijk verder opart leiding in huis, en dat zal tot de 2de etage moeten omdat daar ook een toilet is.

In ieder geval dank voor de wijze raad, het brengt me toch weer een stuk verder.

Groet Marc
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zo op het internet lees je dat een bui van 20 mm niet abnormaal is. Dan komt er 2400 ltr van je dak af. Toch zonde als je dat niet allemaal kan opslaan.
Hoe snel kan je filter installatie dat verwerken. Zelf heb ik, dan wel over een paar dagen wel meer mm gemeten. Vandaar.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Nog een probleem waar je bij het gebruik van regenwater aan moet denken is alg, het zal nl. niet de 1e keer zijn dat mooie groene alg alles verziekt en moeders al snel het regenwater buiten de deur zet omdat ze geen groene alg in het toilet wil.

Ander probleem is dat je moet gaan pompen om het water bijv. naar de 1e verdieping te krijgen, tel je dan de kosten op voor aanleg, extra werk, pompen, stroomgebruik ed. dan vergeet je vaak wel snel je regenwater systeem en tap je wel wat kraanwater.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou altijd een goed voorfilter gebruiken, dat is beter dan achteraf. Je tanks blijven schoner, en het beetje prut wat erin ligt (op de bodem) is juist goed om de waterkwaliteit goed te houden. Die prut moet je ook niet verwijderen bij het schoonmaken. Dus je water ook niet van de bodem tappen.

Zo goed ik weet heb je geen algvorming als er geen licht bij komt. Dus betonnen bakken hebben er geen last van. Het is ook altijd verstandig de bakken in de graven. Isoleer de leidingen, of graaf ze vorstvrij in, zodat het systeem in de winter nog steeds bruikbaar is.

Ken je dit forum ook?

Je schreef in je plan al dat er een pomp zou komen, daarmee krijg je het water ook wel naar de 1e verdieping. Let erop dat pompen herrie maken. Zet hem dus op een plek waar je (en je buren) er geen last van hebt, zodat je ook 's nachts nog door kan trekken.

Voor het geld/milieu hoef je het niet te doen denk ik. Het systeem kost meer geld (aanschaf, onderhoud, elektra) dan je waarschijnlijk ooit zal besparen. En om alles te maken levert waarschijnlijk meer milieubelasting op dan wat je bespaart aan waterzuivering. Maar het geeft wel een goed gevoel omdat je toch "duurzaam" bezig bent volgens de huidige normen.

Ik moet bij mij het systeem nodig weer aankoppelen. Want ongebruikt is helemaal zonde...
 

Marc25662

  • #8
@WGB zoals je schreef 20 mm is niet abnormaal, vorig jaar hebben we nog een week gehad ik dacht in augustus binnen een week 5 cm of zo. juist deze buien wil ik hebben, veel water weinig vervuiling.
De eerste 200 x 2 = 400 ltr loopt in de drainage pijp de tuin in.

Ik heb de plannen aangepast, aan het einde uitleg.

@Gerrit B alg heb ik geen last van omdat het in de grond opgeslagen word donker en koud, hoewel dit laatste koud, in de zomer ook wel 20/22C kan worden bij een flinke bui en na een hete periode zoals 2006 waar de grond temp tot zeker 1meter diep boven de 20C is en dan kan legionella een probleem worden.
Het pompen kost niet zoveel stroom alleen als je gebruikt gaat de pomp aan. Daarnaast maak ik volgend jaar mijn stroom zelf voor 100% PV installatie.

@IJkenhout, een bladfilter, zandfilter, filter met scherp zand lijkt mij voldoende zeker omdat ik ook al het eerste water laat infiltreren in de tuin. ik wilde de 5 tanks op ca 15cm van de boden koppelen zodat je er afentoe een kunt schoonmaken en de cultuur (prut) op de bodem blijft leven. ook 15cm van de top koppelen voor lucht verplaatsing lijkt me handig. Uiteindelijk ligt het onder de aanbouw dus vorstvrij. De pomp komt in de kelder met een buis naar de etages en van daar uit naar de diverse plekken in huis.

Na alle tips hier ben ik tot de conclusie gekomen dat het plan aangepast moet worden.

Hemelwater afvoer, blad filter, drainage tuin, zand filter, filter scherp zand, voorraadvat van beton 3.5 m3 1.80m diep (met overloop tuin) voorraadvat 2 van beton 4m3 2.10 mtr diep 70cm onder de grond= koud.
Vat 1 en 2 tegen elkaar gescheiden door betonsteen waardoor het water langzaam doorloopt en filtert. de vaten zijn van beton en worden in een keer gegoten en verankerd in de grond (ribben)zodat ze waterdicht zijn, dan moet het lukken.

Dit alles is eigenlijk een onderdeel om een bestaande woning zo passief mogelijk te maken, PV installatie, zonnen panelen voor warm water met warmte wisselaar en moederhaard dit moet mijn energie rekening qwa verbruik bijna naar nul brengen. Daarnaast zie ik dit als enige mogelijkheid om de waarde van het huis op pijl te houden.

Wederom dank aan alle die met me mee denken
 

Marc25662

  • #9
@IJkenhout nog bedankt voor het forum
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu