Ammoniak geur na een regenbui

WillemHvdW

  • #1
Goedemorgen,

Afgelopen jaar hadden we regelmatig last van een ammoniak geur op de slaapkamer van ons zoontje. In eerste instantie dachten we dat de katten hier de oorzaak van waren maar ook toen we deze alleen maar beneden hielden bleef de geur ook regelmatig terug keren.

Uiteindelijk bleek dat deze geur alleen maar naar boven kwam nadat het geregend had. Hierop heb ik het dak nagekeken en daarbij bleek dat de dakrand uit de trim was gegaan. Dit hebben we toen laten repareren en vanaf dat moment is de geur ook niet meer zo sterk terug gekomen.

Na de regenbui van gisteren is de geur er weer en lijkt het er dus op dat het niet alleen de trim kan zijn geweest. Om nou meteen mijn hele dak te gaan vervangen is een beetje een dure hobby dus ik zou graag willen weten of iemand ooit gehoord heeft van iets dat een soort van ammoniak geur afgeeft als het nat wordt (hout of iets anders) Hebben jullie misschien een idee hoe ik anders de oorzaak zou kunnen gaan zoeken (metingen of iets dergelijks?)

We wonen in een rijtjes huis waarbij de daken dmv de dakgoten aan elkaar zitten (zie onderstaande foto) In de punt zit een kleine zolder (rode lijnen) en alles wat daarlinks en rechts van zit is zonder het plafond open te breken niet te bereiken.



Hopelijk hebben jullie een idee hoe ik dit zou kunnen (laten) oplossen.

Alvast bedankt voor jullie ideeën,

Willem
 

Millew

  • #2
In eerste instantie denk ik dan aan een rioolontluchting, die onder de dakpannen uitkomt, waarvan de stank op de één of andere manier weer in huis komt. Ook muizennesten stinken naar ammoniak.

Vers beton, dat te vroeg is afgedekt met vinyl vloerbedekking of met een PVC rug, kan ook ammoniaklucht veroorzaken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er zijn bouwmaterialen die behoorlijk kunnen gaan stinken als ze nat worden.
Van welk materiaal is je dakbeschot gemaakt.
 

WillemHvdW

  • #4
De gebruikte platen zijn gemaakt van grove houtsnippers (obs platen?) met daarop een bitummen afdekking.

Zou dit binnen 2 uur na het vochtig worden al zo'n geur kunnen verspreiden?

Zoals gezegd is het gisteravond voor het eerst sinds tijden weer een keer voorgekomen dat de geur waarneembaar was ondanks dat we een redelijk natte periode hebben gehad. misschien dat de hoeveelheid water in de goot van belang is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
OSB platen zijn van gelijmde houtspanen en ik weet niet of alle fabrieken dezelfde lijm gebruiken. Wellicht is er een lijm/bindmiddel gebruikt die niet zo heel erg goed tegen vocht kan en een lucht kan veroorzaken.

Na twee uur niet maar als het dakbeschot/bouwproduct lang nat of vochtig is kan het gaan ruiken. Die lucht is er, volgens mij, altijd wel hetzij meer of minder.
Na regen ben je geneigd aan riool te denken maar dat is geen ammoniak lucht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu