Regeling vloerverwarming - radiatoren staan te loeien

Gertk

  • #1
Ik heb een vloerverwarming die geregeld wordt met een thermostaatkraan op de aanvoer en een voeler op de retour. Volgens mij werkt het als volgt: de thermostaatkraan mengt aanvoer en retour tot aangegeven temperatuur. De ketel slaat aan als de retourtemperatuur onder de ingestelde temperatuur van de retour zakt. Hij slaat af als aanvoer en retour dezelfde temperatuur hebben. Mijn probleem met dit systeem is dat afhankelijk van de buitentemperatuur ik met deze twee knoppen moet gaan prutsen om de temperatuur in de kamer op de juiste waarde te krijgen. Ik vind dat onhandig. Liever regel ik dit met een thermostaat of zo. Zijn er andere opties dan die ik heb?

Noot: ik heb in de vertrekken waar de vloerverwarming is ook nog een paar radiatoren hangen. Die zitten op een aparte zoneregeling. Bedoeling van deze radiatoren was om de temperatuur snel omhoog te kunnen brengen als het te koud zou zijn. Gevolg is bij de huidige kou, dat als ik de instellingen van de vloerverwarming niet verander, de radiatoren continu staan te loeien.
 

Speedypul

  • #2
Thermostaat (draadloos) plaatsen extra klep monteren op vloerverwarming, ketelregeling met retourwater zo aanpassen dat je ten allen tijde gevraagde warmte kunt behalen, vloer op behaaglijke temperatuur instellen, klaar!

Noot!
Ga er wel vanuit dat ketel ten allen tijde z,n warmte kwijt kan raken, (bypass).
Dus ketel brand zowel op een minimale retour temperatuur, maar ook op thermostaat aansluiting?
 

Gertk

  • #3
Dat betekent dan (als ik het goed begrijp) dat ik de voeler op de retour ertussen uit moet halen en moet vervangen door de thermostaat?
 

Speedypul

  • #4
Nee,
Waarschijnlijk stelt u momenteel met temperatuur knop de vloeremperatuur in, aan de temperatuur knop zit een draad met voeler deze voeler meet het gemengde water wat de vloer ingaat, en zorgt dat thermostaat knop daarop reageert!

De temperatuur regeling van de vloerverwarming kan alleen verwijdert worden indien c.v. temperatuur niet boven 50 graden kan komen!
Dit is al een vrij hoge temperatuur voor een vloer!

Het is zelfs mogelijk om d.m.v. meerdere thermostaten (eventueel draadloos) de verschillende groepen aan te sturen.
Waarbij het mogelijk is om met de regelkast de ketel aan te sturen zodra er warmtevraag is!

Zit er op de zone van de vloerverwarming een bypass, dan kunt u een elektrisch gestuurde klep plaatsen, meestal op retour naar ketel.

Kan natuurlijk vanuit mijn positie niet bekijken hoe uw installatie is opgebouwd en ingeregeld!
 

Gertk

  • #5
Misschien is het voor mij sowieso een goed idee om per groep te gaan regelen. Kan dat op elk merk?

De installatie is als volgt:

Nefit Combiline HR-ketel zonder warm tapwater.
De ketel staat nu ingesteld op een maximum temperatuurafgifte van 60 graden (omdat er ook radiatoren mee gestookt worden heb ik hem wat hoger dan 50 graden).

Het leidingsysteem is verdeeld in twee zones. In de aanvoerleidingen van beide zones zit een Honeywell VC8615 klep. De ene zone is de vloerverwarming, de andere alle radiatoren. De vloerverwarming heeft 13 groepen.

Over de ketel staat een bypass.

Op de invoer van de vloerverwarming zit een soort thermostaatkraan om de maximum temperatuur van het water in de vloerverwarming in te stellen (is ingesteld op 45 graden). Deze geeft geen signaal af naar de ketel.

Het signaal naar de ketel komt van de retour. Daar zit een buisthermostaat van Eberle. Als het retourwater onder de aangegeven temperatuur zakt, geeft deze voeler een signaal naar de Honeywell klep die vervolgens de ketel aanstuurt. Mijn idee was om het signaal naar de electrische klep niet meer vanuit de buisthermostaat te laten komen, maar vanuit een ruimtethermostaat.
 

Speedypul

  • #6
Dus stuurt de eberle klep en ketel aan.
Waarschijnlijk kunt u in de aansturing daarvan, in serie een aan/uit thermostaat zetten.
Als namelijk regelthermostaat en ruimtethermostaat warmte vragen gaat toestel in bedrijf, als één van beide kontakt verbreekt loopt klepmotor dicht en is toestel gestopt.
Bezit vloerverwarming een eigen pomp op verdeler?
Word ketel aangestuurd via aan/uit regeling?
 

Gertk

  • #7
Ja, de vloerverwarming heeft een eigen pomp en de ketel wordt gestuurd met een aan/uit regeling
 

Gertk

  • #8
Ik heb de regeling veranderd: de ruimtethermostaat (aan/uit) staat in serie met de voeler (Eberle) op de retour van de vloerverwarming.

Het werkt (volgens mij) nu als volgt.
De voeler op de retour bepaalt wanneer de ketel moet af-/aanslaan op basis van de watertemperatuur in de retour. Is de instelling (voorbeeld) 25 graden, dan slaat hij aan als de temperatuur onder de 21 zakt en hij slaat af als de temperatuur boven de 29 komt.

Als de ketel aanslaat, bepaalt de thermostaatkraan op de ingang van de verdeler hoe snel de vloer warm wordt. Als deze op 35 graden staat ingesteld, wordt de vloer langzamer warm dan als deze op 45 staat ingesteld.

Deze beide knoppen zeggen nog niets over de ruimtetemperatuur. Die wordt mede bepaald door de isolatie in de woning en de buitentemperatuur. Als de voeler (voorbeeld) op 25 graden wordt ingesteld, dan zal de ruimtetemperatuur bij een buitentemperatuur van -10 graden niet hoger komen dan (ook fictief) 15 graden terwijl die bij een buitentemperatuur van 10 graden op 20 graden zou uitkomen. Bij een minder goed geïsoleerd huis zal de temperatuur 's nachts ook automatisch zakken.

Om niet continu aan de vloerverwarming te hoeven draaien om het geheel goed te laten draaien, moet de voeler op de retour de verwarming dus hoger dan de gewenste ruimtetemperatuur regelen. De ruimtethermostaat laat dan de ketel afslaan als de gewenste ruimtetemperatuur bereikt wordt.

Voor mij nog wel even uitzoeken wat een handige instelling van de voeler is. Gevoelsmatig lijkt het me niet handig om deze veel hoger in te stellen dan de ruimtetemperatuur.
 

Speedypul

  • #9
Weet niet hoe hoog je c.v. temperatuur ingesteld staat, je kunt deze zover terugregelen dat je overal voldoende warmte krijgt.
Vooral bij buitentemperaturen boven 5 graden heb je misschien al genoeg aan een c.v. temperatuur van 60 graden!
Voordeel van het lager zetten van je ketelthermostaat is dat ketel gaat moduleren rond deze temperatuur.
Er word door een aan/uit thermostaat namelijk niet gemoduleerd op ruimtetemperatuur!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu