Goede regeling combinatie vloerverwarming en radiatoren

Pigion

  • #1
In augustus wordt bij ons een vloerverwarming aangelegd, 6 registers, ingefreesd en daana parket erop van een gerenomeerde leverancier. Parket is misschien niet ideaal, doch anders zouden we 2 soorten tegels in een aanééngesloten ruimte krijgen. De temp. van het water in de vloer wordt relatief laag gehouden i.v.m. parket.
Ik heb me wat ingelezen over de problemen met regelingen van vloerverwarming en begin me wat zorgen te maken of dat bij ons allemaal wel goed zal komen.
Om een goed idee te krijgen zal ik in het kort de situatie beschrijven:
Het huis is is van 1976, matige geïsoleerd, open trap, grote overlloop. De systeem-vloeren zijn inmiddels aan de onderzijde geïsoleerd, aan het dak wordt gewerkt. Het cv systeem is van gelaste zwarte pijp, 1 1/4" , radiatoren in alle vertrekken. Originele ketel cap. 57 kW., nu Nefitit HR 45, nog te groot. Gasverbruik 3000 - 5000 M3 /Jaar.
De leefruimte beneden heeft een Z-vorm, living/eethoek 50 M2, hal/trapopgang/keuken 25 M2 en achterkamer 25 M2., totaal 100 M2 aanééngeschakeld + 10 m2 overloop boven.
De vloerverwarming komt in de living/eethoek, radiatoren blijven, om een snelle opwarming mogelijk te maken. De convectorbak is opgeruimd. De vloerverwarming (h.oh. 12,5 cm) is een stukje comfortverhoging. Naar schatting zal de vloer 5 kW maximaal leveren en de convectorbak compenseren. We hopen zo de sterke luchtstroming over de vloer naar de convectorbak te stoppen. Dit werd mede veroorzaakt door m.i. te weinig radiatorcapaciteit in het centrale deel van de Z (hal/trap/keuken). In de living wordt een grote warmteaccumulerende FinOven gebouwd, die naar schatting 2 Kw zachte stralingswarmte zal leveren.
De verwarming wordt nu geregeld met een Chronotherm aan/uit klokthermostaat in het centrale deel van de Z. Drie van de 4 radiatoren in de living kunnen worden afgeschakeld via een afzonderlijke thermstaat/klep/thermomotor, als daar de zon binnenkomt. Alle radiatoren zijn/zullen worden voorzien van instelbare voetkleppen.
De vragen zijn:

1. Gaat dit zo werken? Hierbij ga ik er van uit dat de ketel blijft aan/uit schakelen op max. temp. nu ingesteld op 60 C. Dat komt omdat we de slaakamers weinig verwarmen De voer zal enigsinds als buffer fungeren. Of moet ik overgaan naar een WAR.

2. Ik voorzie in de nabije toekomst over te gaan naar een kleinere ketel met warmwaterbereiding. Ik denk dat op grond van verbruik 25 - 30 kW voldoende zal zijn. Kan ik dan een moduleren ketel nemen met indirecte boiler of werkt dat niet goed regeltecnisch.

3 Ik las in veel topics dat een modulerende ketel en vloerverwarming traag op temperatuur komen. Waar wordt dat door veroorzaakt? Grote waterinhoud? Kan dat ondervangen worden?

Vr. gr en dank.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #2
Die traagheid van vloerverwarming wordt veroorzaakt door de vloermassa.

Vrijstaand huis? Wat is de kuub-inhoud van de living/keuken? Hoe en of het gaat werken is echt niet op voorhand heel precies te zeggen, veel hangt van factoren als omgeving, parketdikte en gewenste ruimtetemperatuur af.

Off Topic: zie af van die FinnOven en plaats een gewone houtkachel. Geeft sneller en meer vermogen, ook stralingswarmte, af. En je hebt dan niet zo'n bakbeest in je living.
 

Pigion

  • #3
@Fiesiekus,
Bedankt voor je antwoord.

Dat een vloerverwarming traag is door de massa, begrijp ik. Doch ik zag ergens dat een modulerende ketel niet optimaal samenwerkt met vloerverwarming. Mijn eigen gedachte hierover is dat bij een modulerende ketel, deze steeds op laag vermogen begint en pas na enige minuten door de thermostaat stapsgeswijs wordt opgeschakeld.

Het huis is inderdaad een groot vrijstaand huis, overal standaard hoogte 2,6 M. , behalve bij trap/overloop. Op de overloop heb ik 2 jaar geleden al eens een ledenradiator geplaatst om "val" van koude lucht af te remmen. Eventueel moet er achter nog een radiator bij, dan kan miscchien de aanvoertemperatuur in het cv-systeem ook nog iets naar beneden.

Living 130 M3
Hal/trap/keuken 60 M3
Achterkamer 78 M3

Totaal met garage is het ruim 700 M3. Zonder garage zal het ca. 500 M3 zijn. Hoogste dagverbruik gemeten was 45 M3 met oude ketel en -6 C.

De parketvloer (10 mm) kan ca. 80 watt/M2 leveren volgens tabel WTH. Aangezien de radiatoren ook gewoon blijven meedoen, maak ik met over de geringe afgifte geen zorgen. Anders krijg ik ook een te grote onbelans met "achter" en de andere vertrekken.

_ Ik begrijp dat het op voorhand moeilijk is te zeggen of het systeem gaat werken, doch misschien kan je zeggen of dit een redelijk vertrekpunt is. Fijntuning kan natuurlijk altijd nog.

Over de FinOven: Er stond voorheen een grote openhaard met eiken balk etc. Hout niet aan te slepen. Achtermuur is schoonmetselwerk, dus moest ik iets hebben van dezelfde afmetingen, 130 cm breed. Stooktechnische is een FinOven superieur aan elke gewone kachel, levert fijne zachte stralingswarmte, hoef hem maar 1 x dag stoken met 20 kg hout en kan hem na de brandfase afsluiten en alleen laten.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #4
Pigion schreef:
Doch ik zag ergens dat een modulerende ketel niet optimaal samenwerkt met vloerverwarming. Mijn eigen gedachte hierover is dat bij een modulerende ketel, deze steeds op laag vermogen begint en pas na enige minuten door de thermostaat stapsgeswijs wordt opgeschakeld.
Andersom: modulerend betekent dat de ketel op vol vermogen begint, en naarmate de gewenste ruimtetemperatuur nadert, wordt het vermogen teruggeregeld.

Wat ik van vloerverwarming weet (weinig) is dat via een hydraulisch neutrale verdeler, een deel van de warmte op lage temperatuur in het VV-net wordt gepompt. De CV-aanvoertempeeratuur (afh. van het modulatiegedrag) is daarbij minder relevant; er wordt toch (veel of weinig) koud bijgemengd.

Ik denk dat je in de war bent met de combinatie radiatoren/vloerverwarming; die wil wel eens "uit de pas lopen".

Heb even gerekend: voro de totale benedenverdieping heb je ongeveer 15 kW nodig; 5 kW komt uit je vv. Dan zou je dus circa 10 kW aan de radiatoren moeten onttreken. Kan. Lijkt niet onlogisch.
 

Chathanky

  • #5
Moduleren betekent in dit geval het in vermogen aanpassen van de brandervermogen.

Een ketel zal normaal niet meteen op vol vermogen draaien.
De ketel start op in vol of deellast. Als hij in vollast start dan zal na de branderstart het vermogen terugvallen en dan het vermogen aanpassen aan de vraag.
De vraag kan de gewenste cv temperatuur zijn maar ook de kamertemperatuur. Bij grote afwijkingen tussen de gewenste en gemete waarde zal de ketel meer vermogen leveren, bij een klein verschil zal de ketel op laag vermogen draaien.

Een ketel zal normaal gesproken nooit direct op vollast branden bij cv vraag.
De ketel houd altijd een verschil aan van 20 graden tussen aanvoer en retour. Is de gewenste keteltemperatuur bv. 50 graden en de ketel gaat starten doordat er vraag is houdt hij altijd de cvwatertemperatuur in de gaten.
Is de retour dan 20 graden zal de ketel de aanvoer regelen op 40 graden.
Pas als de retourtemperatuur hoger wordt zal de aanvoer ook stijgen. Als de aanvoer 50 graden is moduleert de ketel terug. De gewenste temperatuur is immers bereikt. Het enige wat de ketel nu doet is de 50 graden vasthouden totdat de ruimtetermostaat de gewenste waarde heeft bereikt. Bij sommige termostaten moduleert de ketel ook op het laatste stukje. Dus na het bereiken van de cv temperatuur kan de regeling nog verder terug moduleren om te voorkomen dat de ruimtetemperatuur overschreden wordt.

Zo zijn er nog een aantal regelingen die een fabrikant kan inbouwen om de ketel zo vloeiend mogelijk te regelen. De basis van de cv temperatuur geldt voor iedere modulerende ketel, of er nu wel of geen modulerende thermostaat op zit maakt dus niet uit.
Een vloerverwarming op een modulerende ketel is bij een goed ingeregelt cv systeem nagenoeg net zo snel op temperatuur als een aan/uit ketel.
De gehoorde klacht dat een modulerende ketel de vloer trager op temperatuur brengt is vaak een probleem met de inregeling van je cv kring en in mindere mate het gevolg van de regeling zelf.
De genoemde mindere mate zal ik je niet mee vermoeien door ook dit uit te leggen.

De genoemde combinatie is mijn inziens goed te doen. De vloerverwarming is enkel als bijverwarming en zal de radiatoren en de convectorput ontlasten. Enig risico kan zijn dat je meer last kan krijgen van koudeval als radiatoren en convectoren minder warmte gaan leveren.
 

Pigion

  • #6
Heren, bedankt voor de info. Het is mij nu duidelijk hoe een modulerende ketel werkt en dat onafhankelijk doet van het type thermostaat.
Ik hik echter dan wel tegen een ander probleem aan.

Ik was van plan om 's-nachts constant water van 35 C. door het cv circuit te circulen. De radiatoren geven dan weinig warmte af, weinig leidingverliezen en de vloerverwarming (LTV) zakt niet te ver weg.
Op één of andere manier moet dit met een thermostaat regelend op de watertemperatuur. 's-Avonds moet ik dan overschakelen van ruimte-thermostaat naar thermostaat op de watertemperatuur.

- Kan dit en hoe voer ik dat uit? Kan ik hiervoor mijn dompelthermostaat voor max. watertemp. uit de oude Buderus ketel gebruiken? Of krijg ik pendel-problemen?

Bij een toekostige modulerende ketel voorzie ik problemen. Er zal n.l. geen verschil van 20 graden zijn tussen retour en aanvoer van het water.

- Is goed geredeneerd en hoe op te lossen?

Vr.gr.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu