Elektrische vloerverwarming regelen op ruimtetemperatuur

JvdC

  • #1
De vloersensor van mijn elektrische vloerverwarming (Magnum kabel) is defect en geeft een foutieve waarde. Nu blijkt het wisselen van die sensor nog niet zo eenvoudig en ben ik bang dat ik er alsnog een tegel voor uit moet halen.

Als alternatief ben ik aan het bekijken of ik de vloerverwarming niet gewoon op ruimtetemperatuur kan laten werken. De thermostaat (Magnum MRC) hangt gewoon in de badkamer.

Echter, mijn zorg is dat de verwarmingskabel te heet wordt en de vloer hierdoor beschadigt. Volgens Magnum is dit niet aan de orde en kan ik het systeem gewoon gebruiken o.b.v. ruimtetemperatuur en ook hier op het forum lees ik:
Ronny schreef:
De ruimte temperatuur en de vloertemperatuur zijn altijd min of meer in verhouding.
Het beste kun je regelen op vloertemperatuur maar als je een sensor in de ruimte hangt
dan kun je daar ook prima op regelen.
Haplo schreef:
Een oplossing zou kunnen zijn om hem op ruimtetemp te zetten. Vraag me niet hoe het kan, maar het heeft al vaker geholpen.

Maar anderzijds lees ik ook:
Degooyer schreef:
De temperatuur van een elektrische vloerverwarming moet je ALTIJD bewaken/regelen d.m.v. een vloersensor.
Bij alleen regelen op een ruimtesensor bestaat de kans dat de vloer veel te warm wordt. De verwarmingskabel op de mat kan wel een temperatuur bereiken van 60 graden en warmer. Schade aan de vloer is dan zeker niet denkbeeldig.
Peter schreef:
De kans dat er schade komt aan de vloer, is nu wel groot.
Zeker omdat de vloerverwarming nu in een korte tijd heel warm wordt, en daarna weer snel afkoelt.

Hierdoor gaan de vloertegels erg veel uitzetten en krimpen.
Zeker als er geen randisolatie gebruikt is, kan de vloer loskomen met een knal, omdat er zo veel spanning op komt te staan.
Ook kunnen de voegen gaan scheuren, en zo kan er dan water in de vloer komen, met grote lekkage schade als gevolg.
Degooyer schreef:
Bij elektrische vloerverwarming regel je op de temperatuur van de vloer, niet de temperatuur van de ruimte.
De ruimtetemperatuur is uiteindelijk natuurlijk wel een afgeleide van de vloertemperatuur, maar regel je alleen op de ruimtetemperatuur dan kan je vloer wel eens veel te warm worden, omdat zo'n verwarmingskabel wel tot 50-60 graden warm kan worden.
Door deze tegenstrijdige adviezen, weet ik even niet wat nu raadzaam is.... Wie kan mij helpen met dit dilemma?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Er is inderdaad geen beveiliging tegen een te hoge vloertemperatuur.
Dat ben ik het wel mee eens.
En vloersensor is het beste.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik durf er niet echt iets van te zeggen. Weet ook niet wat de max. temperatuur is die zo'n kabel bereikt. Ik kon het zo op Google ook niet vinden.

Als de fabrikant zegt dat het kan dan zou het goed moeten zijn maar ja, die geven je geen nieuwe vloer als ie toch beschadigd.
 

Hans de L

  • #4
Gewoon niet doen, zo'n E-vloerverwarming regel je alleen adequaat met een vloervoeler die oververhitting en overmatig na-ijlen beperkt.

En heb je een en ander niet goed beseft (voor zover jij daarbij betrokken was) bij de aanleg, serieuze installateurs plaatsen zo'n vloervoeler in een mantelbuis, waardoor ie vervangbaar blijft).

Ik zou in dit geval met een invalzaag wat voegen uitslijpen, en, desnoods met wat stoken, tegels loshalen, en een nieuw referentiepunt in een bereikbare mantelbuis maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu