Regelbare onderblokken bij ventielradiatoren?

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een collectie radiatoren gekocht. Ventielradiatoren, om precies te zijn, met een dubbele 1/2 aansluiting aan de onderkant voor retour/aanvoer. Deze moeten op 16mm unipipe leidingen aangesloten worden.

Ik ben mij nu aan het orienteren welke onderblokken daar het beste voor geschikt zijn. Het valt mij op dat bijna alle verkrijgbare onderblokken voor ventielradiatoren wel volledig afsluitbaar zijn (bijv. om een radiator te vervangen) maar dat ik geen inregelmogelijkheid heb om de radiator waterzijdig in te regelen. Dit wordt ook niet beschreven bij de onderblokken.

Is het de bedoeling dat bij ventielradiatoren de waterzijdige inregeling via de ventielen verloopt en niet via het onderblok? De ventielen hebben een rode 'stelknop' met wat cijfers en de letter 'N'. Foto's van de ventielen en het onderblok wat ik wil gebruiken staan hieronder.



 

Xr8

  • #2
Je kunt knijpen met de voetventielen, de kranen die je toont zijn dubbel instelbare uitvoeringen, ook hier kun je dit instellen.

In principe is elk onderblok wel geschikt, je moet bij deze radiatoren echter wel een verloop van 1/2" naar vlakke afdichting hebben.
Dit is het losse onderdeel met de zwarte ring op de foto. Dit word niet bij elk blok bijgeleverd omdat er ook radiatoren zijn met een euroconus onderaansluiting. Je bent deze dan niet nodig.

De getoonde onderblokken moeten goed zijn.

Succes.
 

Chathanky

  • #3
Het valt mij op dat bijna alle verkrijgbare onderblokken voor ventielradiatoren wel volledig afsluitbaar zijn (bijv. om een radiator te vervangen) maar dat ik geen inregelmogelijkheid heb om de radiator waterzijdig in te regelen. Dit wordt ook niet beschreven bij de onderblokken.
Ohhh, en deze dan?

Dit lijkt op het getoonde plaatje toch?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hum...ik liet het verkeerde onderblok zien. Neem deze dan:



Bij dit onderblok zit de mogelijkheid om de radiator af te sluiten middels een sleutel. Je sluit dan gelijk de aanvoer en retour af in 1 handeling.

Als je deze waterzijdig zou afregelen zou je de retour en aanvoer tegelijkertijd gaan knijpen. Lijkt me niet handig. Of zie ik het nou verkeerd?

@xr8: ik weet van het verloopje af voor het onderblok maar wat zijn precies dubbel instelbare uitvoeringen van de kranen waar je het over hebt?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Volgens mij ben je na elk plaatje van mij alle leveranciers aan het doorspitten :mrgreen: :mrgreen: over deze heb je wat langer gedaan chatchanky, was deze wat moeilijker? :mrgreen: :mrgreen:

Maarre...toevallig een idee hoe ik de boel waterzijdig inregel met het laatste onderblok (ja die van H***M***R). Qua maatvoering past deze goed, er zijn mooie afdekkapjes voor te krijgen en ze hebben ook een aftapmogelijkheid. En ze zijn betaalbaar. Maar, zoals gezegd, volgens mij knijp ik de aanvoer en de retour tegelijkertijd? Is deze wat minder geschikt?

Ik moet er een aantal van kopen en het is zonder om er in het weekeinde achter te komen dat ze toch niet geschikt zijn (altijd op zondag natuurlijk, als alles dicht is).
 

Chathanky

  • #6
Het sleuteltje was herkenbaar. :mrgreen:

Inregelen reken je per kw 42 liter/h. Een rekenvoorbeeld staat er overgens ook in, daar gaan ze uit van 15 graden verschil tussen aanvoer en retour ipv 20 graden waar ik mee reken.

Verder moet bekend zijn wat je pomp aan druk levert.
Bij de instructies van de ketel moet een grafiek aanwezig zijn met een druk opbrengst lijn (pompkenlijn)

Onderweg na het einde van de installatie wordt de druk kleiner en pas je dit toe in de grafiek.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bedankt! Ben druk bezig met aansluiten. 1 laatste vraag: op de onderblokken sluit ik 16 mm unipipe aan. Klopt de volgorde van de onderdelen op de foto? Ik ken die nieuwerwetse aansluitingen nog niet zo goed.

De knelring knelt de unipipe, dat klopt?

 

Xr8

  • #8
Volgorde klopt zo. Misschien ten overvloede maar de buis wel even calibreren.

Het door jou getoonde insert is dubbel instelbaar, met de getallen erop kun je dit instellen. Staat dit niet in de beschrijving?

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er was raar genoeg geen handleiding van de ventielen bij geleverd, alleen een installatie handleiding hoe dat ding aan de muur moet. En dat terwijl het toch om een zeer gerenommeerd merk gaat.

Eerste is al aangesloten, nog 5 te gaan. Ideaal systeem, leiding uit de muur en aansluiten met een haaks H-blok op een ventielradiator. Geen leiding meer te zien!

Overigens kun je inderdaad dit type onderblokken van dit merk (H**M**R) niet waterzijdig inregelen (heb fabrikant gebeld) omdat je tegelijkertijd retour en aanvoer knijpt. Het moet dus inderdaad op het ventiel, wat jij al zei Xr8.

Tnx!
 

Chathanky

  • #10
Wat is het type onderblok dan Cyruse?

Bij de vecolux zal je via het thermostatisch ventiel moeten inregelen.
Het onderblok is niet in te regelen, dit staat ook in de beschrijving.
Bij een 1 pijps uitvoering moet je ook de bypass instellen.

Maar goed met het lezen moet je er toch wel uit komen, zo ook de montage volgorde van de aansluitbus, Dit staat ntb. op het plaatje aangegeven. :mrgreen:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het is inderdaad de Vekolux. Ik dacht eerst de Vekotec te nemen (wel waterzijdig in te regelen en goedkoper) maar deze heeft geen aftapmogelijkheid. De vekolux heeft wel een aftapmogelijkheid en omdat nu toch bleek dat het inregelen via het ventiel ging, was dit de beste optie.

Ik kocht de Vekolux(en) bij een groothandel, was goedkoper. Die grabbelde een los zooitje onderdelen bij elkaar en deed dit in een plastic tas. Er zat dus geen handleiding bij. Op internet kon ik geen installatiehandleiding/beschrijving vinden waar de dingen letterlijk instaan zoals deze jij beschrijft (niet in te regelen, montage volgorde aansluitbus) maar misschien heb ik er overheen gekeken, ik zie het ook niet zo helder meer na 9 uurtjes klussen :mrgreen: en mijn rug doet ook pijn van die gietijzeren lellen :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu