Recirculatie afzuigkap of afzuiging?

Finetunedchaos

 • #1
Hallo,

Ik kom binnenkort in een huis te wonen waar een nieuwe keuken in moet.. Keuken is al besteld inclusief deze afzuigkap.Afzuigsysteem: Afzuiging + circulatie

Als ik dat goed begrijp (ben een leek ;) ) kan ik deze kap dus zowel als circulatiekap gebruiken en op de normale manier met een slang naar buiten. Nu zit ik even met het volgende dilemma.. De huidige afzuigkap zit aangesloten op het mechanisch afzuigsysteem, omdat de bediening hiervan op zolder zit en ik weinig zin heb elke keer naar zolder te hollen om dat ding op standje 3 te zetten wil ik hier dus geen gebruik van maken. Nu heb ik dus volgens mij de keuze:

- Of de afzuigkap gewoon ophangen, koolstoffilter erin en als circulatiekap gebruiken
- Of via een koof (tussenwoning, geen buitenmuur dus) door de keuken + bijkeuken door afzuigbuizen/slangen. Dit wordt dan wel zo'n 5 meter lang met 2 bochtjes..

Kanttekening bij bovenstaande is dat ik erg weinig gebruik zal maken van de afzuigkap, waarschijnlijk zo'n 1x per week.. Welke optie zouden jullie me aanraden? En na hoeveel tijd moet je zo'n koolstoffilter vervangen? Is dit echt leeftijdsafhankelijk of ook afhankelijk van het gebruik? Lijkt me dat ik bij 1x per week 30 minuten afzuigkap aan niet het filter om de 4 maand hoef te vervangen?

Alvast bedankt voor de reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Chathanky

  • #2
  Ik zou gewoon kiezen voor een kap met een buitenafvoer.
  Je filtert nooit alle vervuiling weg. De koolstoffilter filtert de luchtjes weg maar dit betekend niet dat de lucht dan gezond is. Ook zal je snelller in een vettige keuken leven, niet al het vet wordt door de vetfilter tegengehouden, de rest blaas je de keuken in.
   

  Finetunedchaos

  • #3
  Ok, bedankt voor je antwoord. Een schacht van zo'n 5 meter kan geen kwaad? Overigens moet het eerste hoekje redelijk scherp om de bocht ivm koof, dus 2 hoekjes van 45 graden wordt denk ik krap, is het dan verstandig een klein stukje flexibel en dan over te gaan op vaste buis? Of bestaan er andere hoekstukjes met bijvoorbeeld een ronding ofzo om geluid + vermogenverlies te beperken? Alvast bedankt maar weer :)
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  Vaak is de maximale lengte van de afvoer 5 meter.
  Elke bocht in de afvoer staat voor 1 meter.
  Flexibele heeft een enorme luchtdemping doordat de lucht tegen de "harmonica" ringen slaat.
  Dan nog een buitenrooster van 7,10 EUR met een muggenrooster erachter.
  Effect is een enorme herrie van de afzuigkap met klapperende flexibele pijp.
  Neem voor alles voldoende diameter en het liefst met vaste buis zonder bochten anders krijg je er later spijt van.
  Weet dat het soms niet anders kan maar probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.
   

  Chathanky

  • #5
  5 meter moet kunnen, maar net wat S.oldeerbout zegt voldoende diameter en gladde buizen. Je zit al gauw op 160 mm buizen met 650 m3/h.
  Een afzuigkap met een dergelijke capaciteit maakt sowieso veel geluid, de bron van het geluid zit al bij de keuken en men maakt er nooit een hoogstandje van om een afzuigkap zo te ontwerpen om het geluid te beperken.
  Bij proffesionele keukens zit de ventilator aan het eind van het buizensysteem, dit heeft veel voordeel voor het verminderen van het geluid binnen.
   

  Finetunedchaos

  • #6
  Nouja, geluid is geen ramp aangezien de afzuigkap een half uurtje per week aan zal staan ;) Ik ga dus voor een afvoer naar buiten met gladde buizen met diameter van 160MM. Thanks voor de tips!
   

  Mart2

  • #7
  Ik raad je af een afzuigkap te plaatsen met een motor. Het centraalafzuigsysteem dat je hebt is geschikt voor het aansluiten van een motorloze afzuigkap.

  Er zou ergens in de buurt van het aanrecht een schakelaar moeten zitten om de afzuigsnelheid tijdelijk op te kunnen voeren. Heeft de vorige woningeigenaar er wellicht gewoon overheen getegeld omdat hij het systeem ook niet op de juiste manier gebruikte, en de schakelaar maar lelijk vond?

  Mijn ervaring in twee woningen is dat een motorloze afzuigkap met afzuiging via het centraalafzuigsysteem erg goed werkt en geen kookluchtjes elders in het huis afgeeft. Alleen een vetfilter is nodig maar die zit er standaard in. Koolstoffilter onnodig. Ook is het de stilste oplossing in relatie tot het geboden rendement.

  Als je een gewone afzuigkap aanbrengt met een eigen afvoer naar de buitengevel doe je iets waarop het centraal systeem niet is ingericht, je onttrekt namelijk lucht uit het huis, dus het centraal systeem en afzuigkap gaan tegenelkaar in werken, beide trekken immers vacuüm. Afzuigrendementen dalen hopeloos.

  Keukenboeren vertellen je dit niet want die verkopen het liefst een zo geavanceerd mogelijk -duur- systeem.
   

  Finetunedchaos

  • #8
  Mart2 schreef:
  Als je een gewone afzuigkap aanbrengt met een eigen afvoer naar de buitengevel doe je iets waarop het centraal systeem niet is ingericht, je onttrekt namelijk lucht uit het huis, dus het centraal systeem en afzuigkap gaan tegenelkaar in werken, beide trekken immers vacuüm. Afzuigrendementen dalen hopeloos.
  Je kunt dit lijkt mij voorkomen door gewoon dat afdekkapje van centrale afzuigsysteem dicht te draaien? In de WC + badkamer zit zo'n kapje op met een middenstuk die gewoon dicht te draaien is. Zo voorkom je dit probleem volgens mij gewoon.. En het centrale afzuigsysteem lijkt mij toch niet de meest ideale oplossing
   

  Mart2

  • #9
  Nee. dat zie je fout. Het hele huis wordt afgezogen door het centrale systeem. Als je ergens een uitmonding sluit blijven de andere zuigen. De motorafzuigkap werkt vrolijk tegen het systeem in.

  Ventileren en afzuigen in moderne woningen (vanaf plm 1975) is een uitgebalanceerd systeem.

  Suc6 verder. Ik ga er tussen uit.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu