Recirculatie-afzuigkap en capaciteit

Pbouthoorn

 • #1
Wij gaan binnenkort verhuizing naar een NOM (nul-op de meter)woning, voorzien van o.a. een WTW. De centrale afzuiging in de keuken heeft helaas geen speciale voorziening voor het aansluiten van een (motorloze) afzuigkap. En omdat afzuiging naar buiten met een WTW uit den boze is, zijn we dus toegewezen op een recirculiatiekap met koolstoffilters.

Wat ik me afvraag: ik hoeverre is de capaciteit van de afzuigkap in zo'n situatie nog van belang? De afzuigkap blaast immers de lucht weer de keuken in. De centrale afzuiging door de rest (waarschijnlijk nooit zo goed als een afzuigkap met uitvoer naar buiten, maar ja, daar valt niets aan te veranderen). De afzuigkap is puur bedoeld voor het afvangen van vettigheid.

Betekent dat dat in dit geval een minder krachtige afzuigkap kan worden geplaatst? Of in elk geval: een erg sterke lijkt niet erg zinvol? Levert bovendien alleen maar extra lawaai, gezien de koolstoffilters.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #2
  Groot deel van de afzuigkappen is zowel met als zonder filter te gebruiken.

  De capaciteit van de afzuigkapppen is meestal 3 snelheden met bijbehorende hoeveelheid lucht.

  De laagste snelheid is voor recirculatie voldoende.

  Vr Gr
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Pbouthoorn schreef:
  En omdat afzuiging naar buiten met een WTW uit den boze is
  Dat is een fabel.

  Het is wel zo dat de balans verstoord is zolang de afzuigkap aan staat. Maar die staat niet zo vaak/lang aan. Bij alleen water koken is het meestal niet eens nodig. Let er wel op dat je een (klein) raam open zet als de afzuigkap aan is.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Lucht die je afzuigt moet ergens vandaan komen, anders creëer je een lichte onderdruk en wordt er niets afgezogen.
  Bij een ouder huis, zijn er meestal wel voldoende kieren. Is het huis nieuwer en voorzien van mechanische aan- en afvoer, dan heb je kans dat je bijvoorbeeld de lucht uit de wc of badkamer in de keuken krijgt.

  Een raampje open zetten werkt prima, maar in de winter wordt er geklaagd over tocht en blijft dat raampje dicht.
   

  Pbouthoorn

  • #5
  Dat van die luchttoevoer speelt toch niet bij recirculatie? De gefilterde lucht komt immers weer terug in de keuken. Ik kan me wel voorstellen dat bij het verhogen van de ventilatorstand van de centrale afzuiging er meer lucht wordt afgevoerd, maar ik neem aan dat de toevoer dan automatisch evenredig wordt verhoogd.

  Of zie ik iets over het hoofd?
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #6
  Nee hoor, klopt helemaal.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  IJkenhout schreef:
  Dat is een fabel.
  Iets genuanceerder heb je hier een aantal experts die vertellen hoe zij erover denken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu