Rechte trap dichtmaken

SGB1983

 • #1
Goedenavond,

Ik ben nieuw op dit forum, eigenlijk naar aanleiding van de klus die me nu te wachten staat.
Onze trap wordt binnenkort 'gerenoveerd.' Dwz: er worden door een gespecialiseerd bedrijf laminaat overzettreden opgezet.
Voordat dit gaat gebeuren, moet de trap eerst dicht gemaakt worden. Het betreft een bordestrap, waarvan alleen het onderste stuk nog open is.
Dit stuk is geheel recht. Er moeten in totaal negen stootborden op.

Nu zal ik meteen toegeven dat ik niet de meest ervaren klusser ben, maar gezien het hard slinkende verbouwingsbudget heb ik er toch voor gekozen om dit zelf te doen.
In eerste instantie leek het me ook niet de moeilijkste klus. Echter, dat heb ik vaker gedacht tijdens de verbouwing en eigenlijk viel dit altijd vies tegen. Daarom kom ik nu liever wat beter beslagen ten ijs. Een korte zoektocht op internet leerde me dat er heel wat addertjes onder het gras schuilen...

Het is geen optie om sleuven aan de binnenkant van de trapboom te frezen. In eerste instantie was ik het volgende van plan:

1) Hardhouten multiplex (13 mm) stootborden op maat laten zagen;
2) De onderkant van het stootbord aan de lange achterzijde van de trede bevestigen met schroeven;
3) Een balkje aan de bovenkant van het stootbord bevestigen (tevens achterzijde trap), dat ik aan de bovenliggende trede vastzet met schroeven.
4) Naden aan de zijkant, onderkant en bovenkant afkitten met acrylaat.

- Iemand raadde me echter aan om de stootborden 'slechts' met high tack aan de bovenliggende trede te bevestigen, en daarnaast om het stootbord met zowel high tack als een schroefverbinding aan de achterzijde van de trede bevestigen. Geen balkje dus. Visueel lijkt mij dit het mooiste, ik vraag me alleen af hoe bestendig een dergelijke verbinding zou zijn, vooral als je er flink tegenaan stoot. Heeft iemand hier ervaring mee?

- Daarnaast las ik, (o.a. via dit forum), dat de bovenkant van het stootbord enigszins afgerond dient te worden om kraken tegen te gaan?
Dit zou dan geschaafd moeten worden, neem ik aan (iets waar ik geen ervaring mee heb :-()?

- Zijn er nog andere tips, op- of aanmerkingen op mijn plan?

Ik hoor het graag.

Mvgr,
Simon
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Normale werkwijze is het frezen van een (ondiepe) sponning in de onderzijde van de trede. De combinatie van een balkje aan de achterzijde en een latje aan de voorzijde is hiervoor het alternatief. De afronding aan de bovenzijde is inderdaad nodig om de trede in het midden onder spanning te zetten en zo het kraken tegen te gaan.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Het stootbord maak je zo goed ik weet aan de bovenkant niet vast aan de trede en ook niet vast aan het latje. Anders gaat het daar alsnog kraken.

  trap.jpg


  Dit topic geeft verder een goed beeld van zo'n klus.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu