Rechte banen laminaat meerdere kamers en overloop.

Mark1983_1

  • #1
Als je laminaat legt in meerdere kamers en overloop die allemaal net iest verspringen tov elkaar hoe leg je dan laminaat en lange rechte rijen? Voor sommige kamers zal je dan bijvoorbeeld het laminaat in omgekeerde volgerde moeten leggen (dus de verkeerde kant op werken).

Hoe je dit? Of ben ik te autistisch en valt het niet op als het banenpatroon op de overloop anders is dan in de kamers? Zie onderstaande afbeelding met 4 slaapkamers en de overloop. Ik wil het laminaat in verticale richting leggen (wel met drempels om uitzetten en krimpen te voorkomen).

overloop delete.JPG
 

De Bob

  • #2
Hallo
Voor het gemak, slaapkamers boven links nr1 en rechts nr 2
Onder links nr 3 en rechts nr4.
Als u begint in kamer 1 links onder met leggen, dan kan u deze ruimte vol leggen en de overloop in gaan via de deur, (misschien een klein passtuk links in de overloop boven naast de deur), en tevens kamer 2 ingaan (wat misschien aan de linkerkant van kamer 2 een zaagdeel wordt om de rechte lijn met de overloop te behouden, vanuit dat zaagdeel kan u deze ruimte verder leggen), via de overloop kan u weer rechtstreeks kamer 4 ingaan.
Kamer 3 wordt appart gelegd, links onder of rechts boven beginnen.
Zo krijgt u in 3 kamers 1-2en 4, en overloop de gewenste rechte lijnen, kamer 3 sluit vanzelf aan op de drempel.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Mark1983_1

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je kunt er een heel verhaal van maken, maar je zult inderdaad een beetje uitgekiend moeten beginnen zodat je hooguit in 1 slaapkamer een paar banen terug moet leggen. Of erop vertrouwen dat het verschil in uitloop heel beperkt is, en in 2 kamers tegelijk beginnen waarna deze in de lengte bij elkaar komen.
 

De Bob

  • #4
Mark1983_1 schreef:
hoe leg je dan laminaat en lange rechte rijen?
Dat was de vraag van TS, en een legplan met die rechte lijnen/rijen is #2
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Bij de voor- en achtergevel zet je op ca 120 cm (of op 100 cm als dat past bij de trap) uit de muur een aftekenstreep. Tussen beide strepen trek je een spatlijn. Dat is het 0-punt waaruit je gaat werken.
 

Mark1983_1

  • #6
@Walker Ok, met een "spatlijn" werk je dus zeg maar ook omgekeerd in de twee rechter kamers? Normaal klik je laminaat altijd 1 kant op toch, op deze manier werk je dan gedeeltelijk omgekeerd? Is dat te doen?

@De Bob In slaapkamer 1 beginnen lijkt een goed idee, dan hoef je maar een klein stuk terug te werken in slaapkamer 2 en op de overloop. Ook hier de vraag hoe klik je het laminaat dan omgekeerd of kan dit gewoon?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Je kunt of terugleggen, maar als je jezelf daarin niet vertrouwt ga je in die kamer eerst een paar banen "normaal" leggen, welke je uiteindelijk in de lengte aan elkaar koppelt. Daarom ook de spatlijn, zodat je weet dat je goed zit qua uitlijning.
 

De Bob

  • #8
Het enigste stukje wat misschien contra gelegd moet worden, is de overloop links bij de deur van kamer 1, dat kan hoogstens 1 deelzijn., en op breedte gezaagd, Vanuit de overloop kan u kamer 2 in, komt dat niet uit bij de muur links, moet u daar een passtuk op breedte zagen, tot het eerste volle deel.
Voor de rest kan u overal doorleggen, zonder contra te leggen, want dat gewoon lastig, en heeft u overal u gewenste rechte lijnen, uitgezonderd kamer 3
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Je hoeft niet te beginnen met een hele plank. Je kunt de planken van de eerste baan in een kamer ook in de lengte op maat zagen, zodat je aansluit bij de naden op de overloop.

Als je het op die manier doet hoef je niet de verkeerde kant op te leggen. Verder zou ik de lijnen even uitzetten, zodat je het laminaat er zo in legt dat je nergens een ongelukkig smalle strook overhoud.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu