Razendsnel teruglopende druk Remeha Avanta

Status
Niet open voor verdere reacties.
Afgelopen zomer is er bij mij een nieuw verwarmingssysteem geinstalleerd. De laatste dagen moet ik de cv-ketel dagelijks bijvullen omdat de druk terugloopt naar 0.

Omdat de ketel en het expansievat nieuw zijn, heb ik niet de indruk dat het daar aan ligt, een lek heb ik nergens kunnen vinden. Ik blijf wel veel lucht in de radiatoren houden, maar krijg deze er erg moeilijk uit....

Heeft iemand een idee wat het probleem zou kunnen zijn?
 
Vraag: was er vóór installatie van ketel en expansievat geen teruglopende druk?
Want dan komt het probleem volledig voor verantwoordelijkheid van de installateur. je zult dan ook bij hem moeten klagen, en hij moet zorgen dat de boel weer in orde komt.

Voor de rest is er op het forum al heel veel beschreven over drukverlies bij cv-systemen. Kijk daarom eerst eens met behulp van de zoekfunctie, bijvoorbeeld met drukverlies.
 
Toen ik het huis kocht zat er nog helemaal geen verwarming in, de hele installatie is dus nieuw. De afgelopen maanden heeft alles perfect gefunctioneerd, dit drukverlies is een probleem van de laatste dagen...
 
Dan is het onherroepelijk een garantiekwestie.

Laat de installateur dit in orde maken, misschien is het expansievat niet goed, misschien een defect overstortventiel, misschien zit er ergens een lek.

Geheel zijn zaak, en daar kunnen wij verder echt niet in adviseren!
 
Krijg een donkerbruin vermoeden dat het probleem toch veroorzaakt wordt door het expansievat, zou deze toch eens laten nakijken.
 
Hoe zit dat eigenlijk met een expansievat? Als deze lek is en het systeem wordt weer gevuld dan zit de hele bol toch vol met water? Waarom zakt de druk dan nog opnieuw? Ik zou dan zelf verwachten dat zo'n vat dan ook leeg kan lopen, maar dan moet er toch een hele plas water onder liggen na een paar keer vullen?
 
Ik neem aan dat de overstort van de installatie op een afvoer zit. Je zult dus geen lekwater zien.
Als het vat lek is zit de bol inderdaad vol met water. Bij verwarming zet het water uit en dat wordt opgevangen door het expansievat. Als de druk niet wegkan zal het water worden geloost door de overstort en dan is de druk dus weg.
 
Een kleine aanvulling, een expansievat bevat een waterkamer en een luchtkamer (stikstof), wanneer het water warm wordt kan de druk opgevangen worden door de luchtkamer.
Is de luchtkamer vol gelopen met water door lekkage van de rubber bal kan de druk niet meer weg en gaat via de overstort het riool in.
 
Een expansievat heeft inderdaad een luchtkamer en een waterkamer, gescheiden door een membraan.
Als een expansievat kapot gaat is dat membraan lek.

De eenvoudigste manier om je expansievat te controleren is:
Maak de installatie drukloos.
vul de installatie, gaat dit snel? Ja: vat defect. Nee: vat waarschijnlijk niet defect.

Een expansievat wordt bijvoorkeur met de luchtkamer naar beneden opgehangen, en NOOIT met de luchtkamer omhoog. (Het tuitje is de aansluiting van de waterkamer.)
Een goed aangesloten vat "hangt" als het ware aan de installatie.

Veel lucht in de installatie kan ook veroorzaakt worden door een lekje tussen de aansluiting van het expansievat en de pomp. Op die plaats in de installatie heerst namelijk een onderdruk.
Een expansievat wordt bijvoorkeur zo dicht mogelijk bij de zuigzijde van de pomp gemonteerd. (= de retour vlak onder de ketel).

Een overstort met een afvoerleiding?
Je ziet het vaak maar er zijn wel regels voor.
Je moet namelijk kunnen zie dat er water uit het overstortventiel komt. Er behoort dus een soort van trechter onder de uitmonding van de klep te zitten.

trechter.jpg


Herg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan