Rare waterleiding keuken

NNN

  • #1
Beste klussers,
wil iemand aub even meekijken naar de waterleiding achter mn aanrecht? er is onlangs een lekje onstaan, daar zit een rood plakkertje op. De leiding is in slechte staat, muurbeugels zaten er niet aan, de leidingen zaten/hingen los, zelfs in mekaar gedraaid/op elkaar.
Direkt achter de muur waar ze uitkomen zit de hoofdkraan voor keukenwater. ik dacht dat ik t beste ze leidingen 20cm na de muur kon afzagen en vervangen. de leiding is daar 15mm dik. 17 zelfs met al die verf.
het liefst zou ik met zo'n knelkoppeling er een flexibele leiding op draaien, tot aan de kraanslang. de buis waar de kraanslang nu aanzit is 12mm.
maar ik heb er geen verstand van, dus hoor graag jullie advies.
de koudwaterleiding [met lek] heeft ook een t-stuk, t.b.v. een vaatwasser, maar ik heb geen vaatwasser, ik had er een tuinslang op.
Mijn vraag is: is er een reden voor om de leidingen met zo'n rare krul, door zo'n dun buisje van 10mm te sturen, en daarna weer naar 12mm pijp? of kan het gewoon met flexibele leidingen van ong 2 meter?
 

Marcn88

  • #2
Die 10 mm leidingkjes lijken me van een oude kraan te zijn die ze naderhand verlengt hebben,het beste kun je t t stuk wat er nu zit weghalen en dan met een knelsok 15 verder met koper 15 en dan een knelverloop van 15 naar 3/8 en hier de flexibel slang van de kraan weer op monteren
 

NNN

  • #3
Dank voor je advies,
bedoel je ook 15mm voor de warmwaterleiding?
is koper beter dan een flexibele leiding?
 

Marcn88

  • #4
Ook voor warm water, het kan met flexibele slang als je deze hebt die van voldoende lengte zijn
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik zou het inderdaad gewoon netjes maken. Laatste stukken mogen best 12 mm zijn, de kraan zelf is ook geen 15 mm.

Kijk ook eens naar de afvoer, die kan ook wel een upgrade gebruiken..
 

NNN

  • #6
Dank voor jullie tips!
ik heb wel ruim genoeg kunststofbuis [robot-floor 5 laags pert/evoh/pert 16 x 2 din en iso 22391-2 pe-rt type2 komo cert k78001 klasse 4 6 bar]
maar eh.. ik zie nou pas dat de 15mm buizen de keuken binnenkomen op 7,2mm vanaf de muur! heb ik dan nog wel ruimte om die multi-koppelingen er op te maken?
 

Roykes

  • #7
Die buis zou ik niet gebruiken. deze heeft geen kiwa keur.
 

NNN

  • #8
Dank voor je tip, ik zoek t uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu