Ramen met fabrieksgrond: nog een keer gronden?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Hier staat een partij nieuwe ramen, door de fabriek in de grond gespoten. Vermoedelijk acryl wegens arbo? In eerdere posts las ik al dat een acryl grondlaag overgeschilderd kan worden met een geschikte alkydverf.

Ik meen me ook te herinneren dat het altijd verstandig is om zo'n fabieksgrondlaag nog een keer extra te gronden voor het beste resultaat, kan alleen die post meer niet terugvinden...

Is dat inderdaad zo, is een extra grondlaag bovenop de fabriekslaag beter?
(Ik moet sowieso al een paar stukjes van de ramen opnieuw gronden wegens aanpassingen aan het sluitwerk.)

Groet/dank, Wim
 

Fiesiekus

  • #2
Als je met alkydlak wilt afwerken, moer er nog een speciale primer tussen acryllaag en de lak. Misschien als je zoekt op acryl + primer dat je dan het topic vindt.
 

Wamelis

  • #3
In het archief kwam ik deze quotes tegen:
er zijn professionele ( dus niet bij de bouwmarkt ) verkrijgbare grondverven die op een acryl- laag kunnen worden aangebracht, en zonder problemen ( buiten) met alkyd / PU- lak kunnnen worden afgelakt.
Ik heb met Sikkens gebeld en zij geven aan dat het geen enkel probleem is om over een professioneel watergedragen timmerfabriek grondverfsysteem heen te schilderen, met de boven genoemde producten.
Vandaar dat het me geen probleem leek om met alkyd verder te gaan. Maar ik weet uit welke fabriek ze komen, ik zal morgen eens bellen om na te vragen wat voor grondverf er op zit. En als primer moet, dan moet dat maar...

Dan blijft de vraag: is het verstandig om fabrieksgrond nog een keer over te gronden?

Wat extra informatie: het gaat om 17 ramen, die zo'n anderhalf jaar geleden uit de fabriek kwamen. Ze hebben wel veilig binnen gestaan al die tijd, maar 4 van de ramen moest ik uitfrezen om een fout in het sluitwerk te herstellen, en die hebben dus in ieder geval een stukje nieuwe grond nodig.
 

Wamelis

  • #4
En een vervolgje van de timmerfabriek: de ramen zijn met acryl gespoten, maar het is een grondverf die met elke 'COT-goedgekeurde' verf overgeschilderd mag worden, dan kan zowel acryl als alkyd zijn. Geen probleem.

Resterende vraag blijft dus: wel/niet nog een keer gronden?
 

-stuffie-

  • #5
Waarom heb je dat niet meteen aan hun gevraagd?

In principe moet er buiten altijd 2x gegrond worden, meestal is dit al gebeurd vanuit de fabriek en kun je er meteen overheen verven. Zo te horen ook bij jou, want ze geven al aan dat je er overheen kan verven.
 

Wamelis

  • #6
De fabriek zegt dat het kan, sorry, had ik even moeten vermelden!

Maar omdat ik zo'n vage herinnering heb aan een discussie hier, waarin werd gezegd dat het toch beter zou zijn om het nog een keer te gronden, kwam die vraag op.

Laten we het dan maar houden op een foutje in mijn geheugen :?

Ik ga lekker schilderen, dank voor reacties.
 

Red

  • #7
Zoals ik reeds eerder heb gemeld:
- Geen probleem om over goede timmerfabriek grondverf heen te verven met alkyd
- Het advies is sowiso om goed te schuren en een nieuwe alkyd grondverf of speciale primer aan te brengen
- Timmer fabriek grondverf is meestal zo klodderig en dik aangebracht dat het sowieso glad geschuurd moet worden, waarbij het hier en daar kaal wordt en dan moet je toch al gronden

Ik ben momenteel zo ook een heel aantal binnen en buiten kozijnen aan het schilderen en je hebt minder werk met kaal opgeleverde kozijnen dan met gegronde kozijnen. Het enige bijkomende voordeel is dat als de timmerfabriek grondverf zo dik aangebracht is en je deze vervolgens met een schuurmachientje gaat schuren, het zo glad wordt dat het lijkt alsof je de boel met lak-plamuur hebt afgewerkt.

Suc6
 

Wamelis

  • #8
Die grondverf die erop zit is netjes gespoten, geen klodders te bekennen, hooguit hier en daar een druppeltje op de hoek. Ik verwacht dan ook geen kaal hout na het schuren.

Maar er zijn dus twee meningen... stof tot nadenken dan maar...

Nogmaals dank,
Wim
 

Red

  • #9
Iedere verf fabrikant zal aangeven dat je hun aflak bijvoorkeur moet gebruiken op hun eigen grondverf en dat je daarvoor eerst goed moet schuren, maar dat wil niet zeggen dat je de boel kaal moet schuren natuurlijk; al zal dat bij machinaal schuren wel per ongeluk kunnen geburen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu