Rainbird 3500 werken soms maar soms niet

HarrieAdams

  • #1
Hallo, na een paar weken werken heb ik de beregeninstallatie bijna klaar. Ik heb gekozen voor ringleidingen (32mm tyleen) omdat dit de druk evenredige verdeelt. Het laatste stukje naar de sproeier is 20mm tyleen. Het probleem zit hem in een van de groepen. Op die groep zitten 13 Rainbird 3500 sproeiers en met nozzle 1,5 hebben ze allemaal prima gewerkt. Inmiddels zit een overal nozzle 1,0 in en dat zou een afgifte van 200 liter per sproeier per stuk moeten opleveren. De pomp levert 4800 liter max en een max werkdruk van 4.8bar. zoals gezegd, tot een week of wat geleden werkte alles nog prima maar nu moet ik even met enkele sproeiers 'pompen' en daarna werkt alles zoals verwacht. Mijn vermoeden is dat er ergens een luchtprobleem is al begrijp ik niet hoor dat ineens kan gezien weer verder niets veranderd is. Alle groepen zijn aangesloten op een verdeelblok met daaraan een magneet klep waardoor er mijn inziens geen sprake kan zijn van terugslag... Al ben ik natuurlijk een amateur maar kom hier nu echt niet verder zonder hulp. Heeft iemand een idee?

Alvast bedankt,
Harrie.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Heb je meerdere gelijke groepen (van 2600 liter)? Hebben die andere groepen dit probleem niet? Dan kun je de pomp/watergebrek/cavitatie uitsluiten.

Lucht zou ook merkwaardig zijn als dit slechts bij 1 groep optreedt. Ik zou het dan misschien in de sproeier zelf gaan zoeken. Heb je ze al eens goed gereinigd? Misschien zit er vuil in vanuit de aanleg?
 

HarrieAdams

  • #3
Ik heb nog een groep met 5x 5000 sproeiers (ongeveer 4000 liter/uur), een groep met 4x 5000 en 2x 3500 sproeiers totaal 4200 liter/uur en nog een paar, allen in ringleiding gelegd maar geen enkele heeft ditzelfde probleem. Vuil zou kunnen. Ik kan de behuizingen open maken en dan de pomp even alles door laten spoelen. Waar ik de vinger nog niet achter kan krijgen is waarom het eerst een paar dagen goed gewerkt heeft. Als ze niet willen komen ze een beetje omhoog en sputteren ze wat. Als je dan wat op en neer beweegt dan ineens bouwt ie druk op en gaat ie als de brandweer... Morgen zal ik ze eens open maken en 'spoelen'. Bedankt alvast. Word vervolgd...
 

HarrieAdams

  • #4
Vanmorgen nog eens getest, 2x pompen en daarna was het goed. Om 17u nogmaals, voor ik ze wilde schoonmaken. Meteen in 1x goed. Na een paar minuten afgezet en weer gestart... Helaas een paar keer pompen en hij gaat weer als de brandweer. 15min gewacht. Na flink pompen (~30x) begon hij weer. Daarna de sproeiers uit elkaar gehaald, pomp even laten lopen en de bovenkant/binnenwerk schoon gespoeld en terug geplaatst. Na een paar keer proberen helaas geen
verbetering...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu