Radson HR3560: code 1 knippert

Woutfab

  • #1
Hallo,

sinds een aantal weken heb ik het volgende probleem met mijn Radson HR3560NOX ketel: storingscode 1 knippert. Wanneer ik vervolgens de ketel reset werkt deze weer naar behoren. Tijdens het resetten hoor ik overigens wel een klep openen of sluiten. 's Nachts staat de kamerthermostaat op 18º, 's ochtends gaat deze temperatuur naar 20º. Het probleem ontstaat vaak als de ketel 's ochtend bij gaat verwarmen om de kamertemperatuur naar 20º te brengen. Iemand enig idee wat hieraan te doen is? Tijdens het laatste onderhoud heeft een monteur iets opnieuw afgesteld waardoor het probleem verholpen zou zijn, is echter nog niet het geval...

Alvast bedankt voor eventuele reacties!!

vr. groet,

Bas
 

Wim Lenderink

  • #2
Een knipperende 1 betekent, dat er een sluiting in het 24 V-circuit zit. Dit kan de driewegklepmotor zijn, of sluiting bij de kamerthermostaat.

Succes,
Wim
 

Woutfab

  • #3
Hallo Wim,

bedankt voor je reactie. Vraagje: ik verdenk de kamerthermostaat ook; betreft Honeywell Chronotherm: als ik deze op continue bedrijf zet (temperatuur blijft dan contstant) dan komt het ketelprobleem niet voor. Laat ik echter een programma draaien waarin de nachttemperatuur 18º is en de dagtemperatuur 20º dan staat 's ochtends bij het opwarmen naar 20º (kamerthermostaat heeft dan geschakeld) de ketel in storing. Wat bedoel je met sluiting bij de kamer thermostaat? Deze schakelt volgens mij middels een potentiaalvrij contact, op welke manier zou daar sluiting kunnen ontstaan?

Vriendelijke groet,

Bas
 

Wim Lenderink

  • #4
Ik wist niet welke kt je hebt. Is het een
De Chronotherm is inderdaad een aan/uit met een potentiaalvrij kontakt.
De Modulation werkt met een bus de zgn. Opentherm. Deze mag je ook niet met 24V. aansluiten.
Aan sluiting dacht ik eigenlijk; een verbinding tussen 24V en ergens aarde of zo, vandaar de kt.
Anders gaan mijn gedachten toch naar de driewegklepmotor. Koppel deze eens elektrisch af en kijken wat ie dan doet.

Groet,

Wim
 

Woutfab

  • #5
Hoi Wim,

heb de driewegklep afgekoppeld gehad en een aantal keren de
spanning er op gezet en er vervolgens weer afgehaald. De klep loopt dan netjes open en dicht. Dacht eerst dat één van de aansluitingen van de klep wat losjes zat, heb dit aangepast maar probleem is vandaag weer terug gekeerd. Heb nog een laatste idee waarvan ik echter niet weet of het zal werken. Werking is ook afhankelijk van klep: weet jij of deze alleen op 24 volt ac werkt? M.a.w. stuurt de branderautomaat alleen 0 volt of 24 volt naar deze klep? Als dat zo is wel ik de klep loskoppelen van de brander automaat. Vervolgens de branderautomaat een 24 volt ac relais laten opschakelen i.p.v. de driewegklep. Via dit relais wil ik dan middels een losse 24 volt ac trafo de klep buiten het elektrisch circuit van de ketel om aansturen. Mocht dan de storing nog voorkomen denk ik dat we de driewegklep uit kunnen sluiten. Wat denk je, zou dit kunnen werken?

Heb gisteren voedingsspanning gemeten, weet niet zeker maar meen me te herinneren tijdens een bepaalde situatie een voedingsspanning voor de driewegklep te meten van c.a. 16 volt ac. Zou dit kunnen?

Alvast bedankt weer voor je reactie,

groet,

Bas
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
De mogelijkheid van de driewegklep is idd aanwezig, maar de klep schakelt over het algemeen wel netjes...........

Kijk eens bij wat voor water themperatuuyr de ketel op storing valt, het is nl ook heel goed mogelijk dat de boiler of regel thermostaat dit probleem veroorzaakt.

Als de ketel pas bij een hogere (cv)watertemperatuur in storing valt, denk ik niet dat je het moet zoeken in de driewegklep, maar eerder in 1 van de thermostaten.

De thermostaten zijn eenvoudig door te meten, door de bedrading los te halen van de betreffende thermostaat en de meter tussen 1 van de contacten en aarde te zetten, hier hoor je uiteraard 0,niks te meten.
(ik heb het hier NIET over de kamer thermostaat he, maar over de regelthermostaat,boilerthemostaat......)
 

Wim Lenderink

  • #7
Hallo Bas,

Wat geeft de display precies aan? Is het een echte knipperende 1, of 0 en 1 afwisselend knipperend?
In dat geval is er iets met de luchtdrukschakelaar aan de hand.
Dit lijkt mij een meer voor de handliggend probleem, dan het 24 V. circuit.
Het is goed mogelijk dat de ketel vervuild is of misschien de sifon.

Ik hoor nog van je.

Groet,
Wim
 

Woutfab

  • #8
Hallo Wim,

de melding betreft echt een knipperende 1. Heb in de handleiding van de ketel gelezen dat er dan sluiting in het 24 volt circuit zou zitten. Om zeker te weten dat de klep geen sluiting meer in het 24 volt circuit van de ketel maakt heb ik het voorstel om deze klep dan maar op een aparte voeding te zetten en deze vervolgens middels een relais wat door de ketel wordt aangestuurd te bedienen...
 

Wim Lenderink

  • #9
De klep is een 24 V. wisselspanning. Als deze op cv staat, staat er 24 Volt op; bij watertappen is deze spanningsloos.

Succes.
 

Woutfab

  • #10
Hallo Wim,

ondertussen twee weken verder: het probleem is opgelost!!! Bleek achteraf wel een hele rare oorzaak te hebben: sinds c.a. 6 maanden hadden wij een andere (gebruikte droger). C.a. 3 weken geleden is deze stuk gegaan: de aardlek waarop de droger zit aangesloten sprong eruit. Heb daarna gekeken wat er aan dan hand was: het verwarmingselement bleek stuk te zijn. Heb nog een aantal dagen afgewogen wat te doen, een week later toch maar besloten een nieuwe droger aan te schaffen. Heb toen de stekker van de defecte droger uit het stopcontact getrokken.
Wat denk je: sinds dien is onze verwarmingsketel niet meer in storing gevallen. Hebben nu c.a. 2 weken een nieuwe droger, zit op zelfde stopcontact als oude droger aangesloten, zowel droger als ketel werken nu dus zonder problemen!! Ik vermoed dat de oude droger een lekstroom naar aarde heeft gehad. Denk dat deze te laag was om de aardlek uit te laten schakelen. De ketel hangt echter achter dezelfde aardlek, ik vermoed dat de lekstroom wel voldoende hoog is geweest om de branderautomaat van de ketel op storingscode 1 te laten springen (code staat voor kortsluiting in 24 volt circuit). In de eerste maanden dat wij de gebruikte droger hadden sprong de ketel eens per 6 tot 8 weken op stroring, in de week voordat onze oude droger het definitief begaf was het dagelijks raak. Gelukkig nu dus niet meer. Blijkbaar is de brandautomaat dus uitermate gevoelig voor vervuiling op het aardnet!
Wilde je dit toch nog even laten weten, wellicht dat anderen welke ook last hebben van de wazige code 1 knipperend hier hun voordeel mee kunnen doen.

vr. groet,

Bas
 

Wim Lenderink

  • #11
Hallo Bas,

Gefeliciteerd met de oplossing van het probleem.
Zo zie je, dat je oog gericht is op de ketel en het probleem heel ergens anders zit.
Wat ik wel weet van de MCBA, dat wanneer de voedingsspanning onder de 180 V. komt, er problemen kunnen onstaan,maa wie had dit gedacht?

Groetjes,

Wim
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu