Radiatorkraan vervangen door thermostatitsche kraan

S_B_83

 • #1
Ik ben voornemens om mn radiatorkranen te vervangen door thermostaatkranen. Inmiddels al aardig wat onderwerpen over gelezen en youtube's bekeken maar ik zou graag even toetsen of hetgeen ik heb geleerd de juiste methode is. Tevens heb ik nog wat vragen die niet beantwoord zijn.

Het gaat om 5 knoppen die alle 5 overeenkomstig zijn aan bijgevoegde foto.

Voorgestelde werkwijze

1. CV uitzetten
2. CV leeg laten lopen
3. Radiatoren leeg laten lopen (de laagste radiator in het systeem is ook aan de beurt dus moet denk ik al het water weg laten lopen?)
4. Oude kraan losmaken
5. Verbindingen schoonmaken, oude tape/hennep verwijderen
6. Nieuwe kraan plaatsen (volstaat deze kraan? (https://www.badkamerenco.nl/thermos...1OYVl5lyccZXAi6mPDyboea1m3YyMBXEaAmHoEALw_wcB)
6a. Verbinding aan de bovenkant voorzien van loctite 55 https://www.gamma.nl/assortiment/lo...wRgczBaZNlQ0wD7saAkycEALw_wcB&gclsrc=aw.ds(of moet ik een ander product kiezen?)
6b. Onderkant op de buis zetten
6c. Bovenkant vastdraaien
6d Onderkant vastdraaien
7 Volgende knop

Vervolgens wil ik er een slimme knop op plaatsen (https://nl.aliexpress.com/item/1005...9;-1;EUR+3.57@salePrice;EUR;search-mainSearch) Hierbij is het van alleen van belang dat de aansluiting M30 is of moet ik op meerdere dingen letten?

Maakt het veel uit wat voor kraan ik er op zet? Zit veel prijsverschil in de verschillende kranen (zie bv https://www.badkamerxxl.nl/heimeier...yvo632jzJ9QVGhDaEy1MMwy-9K6wWVPYaAl0-EALw_wcB)

Nu staan de kranen alleen naar voren (de kamer in) gericht. Kan ik dit blijven gebruiken of is het verstandiger om hem van de radiator af naar de zijkant te richten zodat hij minder warmte direct van de radiator opvangt?

Moet ik alleen de bovenste schroefdraad voorzien van een afdichtmateriaal of ook de onderkant? Is loclite55 goed of kan ik beter iets anders kiezen?

Is de lengte van de kraan een standaardmaat, ik zie deze nergens vermeldt staan, hoe weet ik of dit het juiste formaat is?

Mocht het allemaal te moeilijk zijn, wat voor bedrag moet ik aan denken als ik dit door een professional laat doen?

radiator.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lange Herman

  • #2
  Bedrag om het te laten doen is afhankelijk van veel factoren, daar kunnen en willen wij op dit forum geen uitspraken overdoen.
  Ik zou je een radiatorkraan willen adviseren die dubbel instelbaar is.
  Het allerliefst druk gecompenseerde kranen.
  Op beide kranen kun je een "slimme" knop plaatsen.
  (in)bouwmaten zijn niet altijd het zelfde, soms kun je wat spelen met een extra puntstuk of een nieuw stuk leiding.
  Loctite 55 is prima, gebruik het waar nu ook zoiets zit.
   

  S_B_83

  • #3
  Op dit moment zitten er volgens mij ook dubbel instelbare kranen in. Moet ik de CV dan wanneer deze nieuwe kranen zijn gemonteerd opnieuw waterzijdig inregelen of niet?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Ja, of je moet op een andere methode de kranen gelijk kunnen stellen aan de oude.
   

  S_B_83

  • #5
  Iets anders wat ik net lees is dat je bij gebruik van thermostatische kranen een modulerende pomp moet hebben. Er hangt nu een AWB thermoelegance 4, deze heeft geen modulerende pomp. Wat zijn de nadelen hiervan als ik de kranen toch wil plaatsen.

  Mijn doel is om per kamer via mn telefoon te bepalen of ik deze wil verwarmen op bepaalde momenten. In combinatie met een nest thermostaat wil ik ervoor kunnen kiezen dat de thermostaat open wordt gezet op de plek waar het nodig is en dat de nest ook stopt wanneer de temperatuur in die ruimte is bereikt. Op zich heb ik dat nu ook maar moet ik nog handmatig de thermostaatknop open draaien in de specifieke ruimte.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  De pomp hoeft niet te moduleren, je zal echter in alle gevallen een bypass moeten plaatsen om de circulatie te waarborgen.
   

  S_B_83

  • #7
  Die bypass zou er toch al in moeten zitten aangezien er nu ook knoppen op zitten die de kraan dicht zetten?
  Of is dit hetzelfde als een druk conpenserende kraan?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #8
  Nee een drukgecompenseerde kraan geeft altijd hetzelfde debiet ongeacht de druk van de pomp binnen een bepaald drukgebied.

  Een bypass zou er moeten zijn, maar hoevaak dat ding 'vergeten' word.
   

  S_B_83

  • #9
  Zal thuis eens zoeken of er een ergens te vinden in
   

  S_B_83

  • #10
  Hoe ziet een bypass er uit, als ik online zoek zie ik dingen als deukverschilregelaar of koppeling tussen aan en afvoer.
  Nu zie ik deze twee dingen onder mn cv hangen waarvan ik niet weet wat het is, foto 1&2. Daarnaast zie ik beneden een verder maar daar zit geen koppeling tussen warm en koud in. Wel hebben alle radiatoren een koppeling zoals op de laatste foto

  653D654D-CEB9-419E-9AFE-E9B36340E444.jpeg 87B076A2-871F-43A5-8BC9-463EF344AC55.jpeg D282568D-4CBD-4247-9E3E-A9D28EEBB160.jpeg 5EC727CD-9A48-488D-A22E-402374CA083D.jpeg
   

  Lange Herman

  • #11
  Inderdaad een drukverschilregelaar of AVDO.
  Ik zie hem op je foto's niet.
   

  S_B_83

  • #12
  Waar zou ik die nog meer kunnen vinden? Ik heb wel een handdoekenradiator maar daar zit een knop op. Die staat eigenlijk altijd dicht.
  En wat gebeurt er als ik die thermostaatkramen ga gebruiken zonder AVDO. denk nl niet dat ik die zelf kan installeren
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #13
  Dan gaat je ketel in storing of kan oververhit raken.
   

  S_B_83

  • #14
  Maar dat zou in de huidige situatie toch ook voor kunnen komen als ik alle kranen dicht zet?
  Dan moet ik gewoon programmeren dat de cv niet kan verwarmen wanneer er alle kranen dicht zitten
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #15
  Maar dan moet je ook vertellen dat de kranen open moeten na warmtevraag voor warmwater, en dat ze open moeten blijven tot de ketel zijn warmte kwijt is.
   

  S_B_83

  • #16
  Heb dit gevonden in de verdeler van de 1e verdieping. Zou dit een bypass kunnen zijn. Een van de warme leidingen is aangesloten op de koude verdeler en omgekeerd

  A4A3CD83-FA70-4684-B1E6-55176734CF03.jpeg
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #17
  Nee, daar hebben ze leidingen omgewisseld omdat er ergens iets verkeerd aangesloten was.
   

  S_B_83

  • #18
  Ah Balen, dacht dat ik er zou zijn hiermee, maakt het uit of je in je CV een bypass hebt zitten? Of is dat niet voldoende? (zie foto)


  Als ik een Bypass zou willen aanleggen, waar kan ik deze dan het beste plaatsen?

  Cv.png
   

  Lange Herman

  • #19
  Bij de verdeler op de foto in post #16.
  Met een beetje geluk heb je aan de linkerkant net genoeg ruimte.
  Je kunt aan de linkerkant vd beide verdelers een aansluiting maken zoals aan de rechterkant. Daar zet je dan de AVDO tussen.

  zoiets:
  1665171794326.png
   

  S_B_83

  • #20
  Als het niet past heb ik op de begane grond ook een verdeler zitten waar wel ruimte is.
  Ik las alleen wel ergens dat de bypass binnen een bepaald bereik van de CV moet zitten, klopt dit of maakt dat niet uit. Ik heb nu eigenlij regelmatig alle radiatoren op de eerste verdieping en op zolder dicht zitten en alleen beneden open dat gaat nu ook goed
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu