Radiatorkraan monteren

Erikrrr

  • #1
Beste klussers,

Een aantal jaar geleden heb ik al eens eerder een radiator geplaatst, dat ging niet meteen geheel vlekkeloos. Omdat ik nu een handdoekradiator in de badkamer ga plaatsen waarbij de ruimte vrij nauw luistert wil ik graag alles goed voorbereiden. Vandaar de volgende vragen.

Ik heb een radiatorkraan (en thermostaatknop) aangeschaft die zichtbaar is op bijgaande foto’s. Op één van de foto’s wijst m’n potlood naar het staartstuk(/puntstuk?) van de kraan. Ik vroeg me af of dit zo voldoende afdicht? En of daar geen o-ring (of iets dergelijks) tussen hoort? Die is in ieder geval niet meegeleverd.



Op de ander foto(s) is de kraan gemonteerd zichtbaar. Ik heb alle koppelingen alvast gemonteerd op de radiator om zo de juiste positie van de radiator te kunnen aftekenen op de wand. Wat mij opvalt is dat ik het staartstuk niet verder dan dit krijg aangedraaid op het schroefdraad van de kraan. Gaat dat wel goed?





Bij voorbaat dank voor het meedenken.

p.s. Ik weet niet of ik het merk van de kraan mag vermelden? (en of dat überhaupt van belang is?)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Het staartstuk heeft een conische afsluiting dat is oke.

Maar dat knie die verpakt is met tape moet geen tape op de kant waar deze geknelt word.

ook moet je een knie puntstuk gebruiken ene kant conishe
draad

en Was er ook een stijgbuis voor in de radiator bij geleverd?
 

Erikrrr

  • #3
Bedankt voor je reactie. Wat betreft het staartstuk is dat een geruststelling.

Ik zal ook de tape op de knie aan de leiding/knelzijde verwijderen (logisch, maar is een stukje onzekerheid van mijn kant).

De opmerking ten aanzien van de conische knie/puntstuk begrijp ik niet helemaal. Moet de knie aan de kant van de kraan ook conisch zijn?

Er is geen stijgbuis meegeleverd. Voor zover ik heb begrepen is dit ook niet nodig? De kraan komt linksonder en de afvoer rechtsonder (allicht dat mijn foto's voor verwarring hebben gezorgd?).
 

JamesMiller

  • #4
Stijgbuis/stromingsbuis is enkel nodig wanneer je de radiator vanaf boven aansluit. Dan komt deze aan de retour kant.

Vraag me alleen af waarom je gelijk weer een haakse koppeling zet op een haakse kraan. Kwam je niet uit met je leiding als je de kraan een slag zou draaien? Dan kan je er een bijpassend knelset op zetten. Scheelt weer een aansluiting.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Aan de kant waar de leiding gekneld wordt moet er geen tape op de schroefdraad, dat heeft ook geen zin omdat de knelring voor afdichting zorgt.
 

Erikrrr

  • #6
JamesMiller schreef:
...

Vraag me alleen af waarom je gelijk weer een haakse koppeling zet op een haakse kraan. Kwam je niet uit met je leiding als je de kraan een slag zou draaien? Dan kan je er een bijpassend knelset op zetten. Scheelt weer een aansluiting.
De aanvoerleiding komt uit de wand waar de radiator komt maar in een uiterste inwendige hoek (hopelijk duidelijk?). Als ik daar direct een kraan op monteer is er geen ruimte meer voor een knop. Deze oplossing is niet ideaal maar ik zag geen andere.
 

Erikrrr

  • #7
Het is gelukt. Hij hangt mooi en lekvrij (niet meteen maar dit had ik snel verholpen). Bedankt voor de tips!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu