Radiatoren hangen en netjes/effectief aansluiten

Phoskam

  • #1
Goedemorgen,

In onze nieuwe woning wil ik aan de voorzijde nieuwe radiatoren hangen, nu hangt er 1 hele grote convector en een radiator, beide oud.

Nu wil ik onder beide voorste ramen en onder het zijraam nieuwe radiatoren hangen van het type 22 : 1x 400x2100 en 2x 400x1350

Ik heb de situatie even geschetst en in groen dat zijn de leidingen die van bovenverdieping komen.

Hoe sluit ik dit het mooist en effectiefst aan?

20211124_092232.jpg
 

Phoskam

  • #2
Niemand. Of ben ik te ongeduldig? :oops:
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
We kennen jouw mogelijkheden en wensen niet.
Het mooist: slangen in de muur fresen inclusief hiervoor geschikte en perfect aangebrachte koppelingen, en op haakse onderblokken onder de radiatoren uit laten komen. Je ziet dan geen leidingen, alleen de knop op de radiatoren.
Voor een gemiddelde doe-het-zelver lastig, en als de radiator een klap krijgt en de slangen gaan uit het onderblok dan moet je in de muur bikken om dit weer goed te krijgen.
Als je met een pijpbuiger overweg kunt:
Compromis: mooi en minder effectief: pijpen van boven zoals getekend, aanvoer en retour in de hoek van geschikte koppelingen/T-stukken voorzien en aansluiten op de radiatoren die er dicht bij komen. (aanvoer boven)
Tussen de twee radiatoren op de voorgevel twee rechte pijpen, een onder en een boven. Je accepteert dan dat de meest linkse radiator minder effectief werkt want al het water hiervoor moet ook door de andere radiator.
Effectiever: verste radiator voorzien van een 'eigen' aanvoer en retour, die pijpen moeten dan onder de andere radiator op de voorgevel doorlopen. Deze horizontale, vlak boven de vloer lopende pijpen goed beugelen, want kinderen gaan er op staan om door het raam te kijken.
Maximaal effectief: Elke radiator kruislings aansluiten dus aan de ene zijkant bovenaan de aanvoer, aan de andere zijkant onderaan de retour. Dit geeft nog meer pijpen onder de radiatoren.
 

Bernhard

  • #4
radonderraam1.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Phoskam en AvDijk

Phoskam

  • #5
I frezen daar hebben we de tijd niet voor helaas, pijpenbuiger is geen probleem.

Liefst geef ik iedere radiator zijn eigen aan/afvoer en thermostaat knop om zo het best mogelijk te kunnen regelen, dus dan moet ik met leidingen onderlangs werken.

Dat was al mijn idee, maar ik dacht dat er wellicht een betere manier was.

De oplossing zoals op onderste tekening dacht ik aan en dan met 1 thermostaatkraan op de eerste radiator werken, dan werken de 2 op voorgevel min of meer als 1 grote radiator maar lijkt me niet echt effectief, of valt dat mee?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bernhard heeft woensdagavond 23.21 een mooie en effectieve oplossing getekend, waar ik niet aan had gedacht. Dit zal voldoende effectief zijn, zeker als de installatie waterzijdig wordt ingeregeld.
Thermostaatkraan alleen gebruiken als je (in deze ruimte) geen kamerthermostaat hebt.
 

Phoskam

  • #7
In dezelfde ruimte hangt ook de kamerthermostaat, dus op de radiatoren alleen gewone kraan en voetventiel plaatsen?


Als ik van bernhard zijn tekening uitga, kan ik aan en afvoeren met 15mm, maar is het wellicht verstandig ivm doorstroming om de beide horizontale leidingen tussen de voorgevel radiatoren in 22mm uit te voeren?

En alleen op de eerste radiator op voorgevel een kraan of op beide?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Door die twee horizontale pijpen maak je er als het ware één radiator van, die krijgt dus één kraan en één voetventiel (en een ontluchter linksboven en een aftapper rechtsonder)
Als je voorbereid wilt zijn op 'slimme' thermostaatknoppen dan neem je een thermostatisch regelbare kraan waar je dan een handbediende knop op zet; houd je het simpel dan neem je een standaard radiatorkraan.
Het liefst 'voorinstelbare' radiatorkranen, zodat waterzijdig inregelen goed mogelijk is.

Of het voordelen heeft de twee horizontale pijpen in 22 uit te voeren, terwijl je aan- en afvoer op 15 houdt, weet ik niet. Misschien een andere beantwoorder.
 

Bernhard

  • #9
22 mm heeft geen voordeel is nihil.
Gebruik op alle radiatoren dynamisch instelbare radiatorventielen hiermee kan je flow voor elke radiator
perfect instellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu