Radiator - Wat is de reden dat deze niet warmt?

Dinjens

 • #1
Dag Allemaal,

Heb deze radiator opgehangen. toevoer en retour worden warm zowel als de eerste drie bovenste buizen. Verder blijft hij koud.
Ontluchter zit beneden rechts maar dan aan de achterzijde van de radiator.(5)
Hij zou normaal moeten ontluchten op de automatische ontluchting op de bovenste radiator van deze leiding.
Wat is de reden dat deze niet warmt? Moet er op 1 en 4 aangesloten worden ipv 2 en op 3? Of wat moet ik doen om optimal warm te krijgen.
met dank
andres
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #2
Hoort die radiator niet andersom?
 

StefanD

 • #3
Inderdaad omdraaien of aansluiten op 1 en 4 en dan ook in de retour een stijgbuis monteren; deze zorgt ervoor dat het koude water onderin de radiator wordt afgevoerd.
 

Sinterklaas

 • #4
Sinterklaas heeft ook wel eens gehoord
over een schotje, dat moet worden doorboord.

Gebruik voor meer informatie
de zoekfunctie ter inspiratie.
 

Chathanky

 • #5
Officieel zit deze onderste boven.
Nu is het wat lastig om een stromingsbuis toe te passen, maar als je 1 en 4 gerbruikt met stromingsbuis en 2 en 3 afdopt zal hij zo wel functioneren.
Echter de nu bovenste buis zal niet warm worden (er zit een schotje tussen 2 en 3), beter dan dat enkel de eerste 3 warm worden toch?

De ontluchter hoort inderdaad boven te zitten, die kan je naar punt 2 en/of 3 verplaatsen

Al met al is het niet de juist gekozen radiator voor een bovenaansluiting.
 

Dinjens

 • #6
Dag, bedankt........maar zouden de volgende mogelijkheden ook kunnen...
a. Op 4 een ontluchting zetten zodat eventuele lucht eruit kan dan moet het toch lukken met toevoer in 2 en afvoer in 3. Of zie ik dat niet goed? Dit om te vermijden dat de buizen verlegd moeten worden.

b. kan ik ook vb een automatische ontluchter plaatsen op de 15 retourleiding ( net boven het systeemplafond ) en dus niet in 4 m.a.w gaat die dan op die plek geplaatst ervoor zorgen dat geen lucht in de radiator ophoopt?

c. of zeg je , neen, ik moet 1 als toevoer en 4 als retour gebruiken met ontluchting op 3...dan moet ik de buizen verleggen.

Graag nog even een toelichting,

dank alvast
dinjens
 

Kloek77

 • #7
Wat betreft a en b, nee, het is geen luchtprobleem.
Als er al lucht in de radiator zat is dat bovenin, en daar wordt hij wel warm.

Ontluchten op een hoger punt zoals u eerder schrijft kan prima.

1 en 4 of andersom gebruiken werkt, maar alleen als u een stijgbuis in de radiator monteert, die kan het beste in de aanvoer zitten.

Koud water is zwaarder dan warm water, daarom wil het warme water nu niet naar beneden toe. Met een stijgbuis (in dit geval omdat u de radiator andersom heeft gemonteerd is dat eigenlijk een "daalbuis") kunt u het warme water naar een van de twee onderhoeken dwingen.
 

Dinjens

 • #8
OK..dat is me meer dan duidelijk zoals trouwens reeds gezegd door Chat.
Eigenlijk rest er me niets dan de radiator om te hangen of een andere te hangen. Een buis zetten lijkt me eerder te moeilijk.
Bedankt,
dinjens
 

Kloek77

 • #9
Ik heb zelf nooit "zo'n buis gezet" maar het lijkt me het proberen waard. Ik heb wel gelezen dat het kan met gewone pvc elektra-buis.

In dit geval zou u aleen de aanvoer hoeven te verplaatsen naar 1 of 4, en er een stuk buis inprutsen dat bovenaan aansluit op de toevoer, en onderaan het water kwijtkan, d.m.v. gaten of schuin afsnijden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Plaats een kant en klare kunststof buis, bijna overal te koop.
Een elektrabuis begint bij ongeveer 85 graden plastisch te worden, of dat goed gaat wanneer de ketel op vol vermogen gaat stoken vraag ik me af.
 

Kloek77

 • #11
Jan, is dat dan een soort buis dat speciaal voor die toepassing verkocht wordt of is dat een of ander uni buis?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Die wordt voor die toepassing verkocht, mogelijk ook voor andere die ik niet ken en veel goedkoper dan de koperen variant.
Ze hoeven ook niet geschroefd te worden in tegenstelling tot de koperen buizen
 

Dinjens

 • #13
Dat wil dus zeggen dat ik de aanvoer (2) eraf haal en naar 1 verplaats. Eerst echter een kunststof buis ( welke diameter ...deze van een electrabuis of ietsje dikker vb deze die gebrukt worden voor vloerverwarming?) inbrengen en deze tot beneden laten zakken, echter schuin afsnijden richting retour.
Maar moet die kunststof buis dan niet vastgemaakt worden aan de 3/4 invoer of maakt dat niet uit? Het invoerwater kan dan toch twee richtingen op in de kunsstof buis en ernaast.

Dan tevens de ontluchter op 4 zetten of automatische op de retourleiding boven het systeemplafond. Maakt dat niet uit?

Graag nog even een toelichting,
bedankt
dinjens
 

StefanD

 • #14
Je moet een stijgbuis hebben die speciaal voor dit doel gemaakt is. Hij moet namelijk op de retourleiding aangesloten worden en dat lukt met een willekeurig stuk buis niet (of moeilijk).
Je kunt het beste de afvoer verplaatsen. De afvoer hoort namelijk onderaan te zitten (omdat het koudste water daar zit) en met een stijgbuis in de afvoer zit je afvoer feitelijk onderaan. Je aanvoer blijft gewoon bovenaan. Voor de symmetrie zou ik de aanvoer van 2 naar 1 zetten.
Ik zou contact opnemen met de fabrikant van de radiator; die heeft ze vast wel.
 

Dinjens

 • #15
Dank. Ik ga ervan uit dat er een stijgbuis inzit , immers geschikt om te hangen zoals op bijgeschetste positie 2.

Ik heb alles in gereedheid gebracht om hem te hangen als in positie 2. Ik wil 3 als Aanvoer gebruiken en 2 als retour. Kan dat/althans zal ie dan warmen?
 

Kloek77

 • #16
Ja.
 

StefanD

 • #17
Ja. Een stijgbuis zal er overigens niet in zitten. Is ook niet nodig, omdat warm water vanzelf stijgt. Een stijgbuis is bedoeld om koud water omhoog te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu