Radiator verwijderen - afkoppelen buizen

Se7en

  • #1
In de keuken zit een radiator die niet gebruikt wordt. Deze staat ook nooit aan. Omdat de keuken nogal klein is (appartement uit jaren ' 60) willen we hier eigenlijk een keukenkast op maat. De vraag is of ik deze radiator veilig kan afkoppelen zonder het hele systeem in de war te schoppen.
De radiator zit direct naast de kast waar de cv ketel hangt. Het rood gemarkeerde deel zijn de buizen die afbuigen, door de muur heen naar de radiator. Kan ik deze al afkoppelen net onder de kniebocht in het geel gemarkeerde deel? Of is het verstandiger om dit aan de voorkant van de muur te doen, net waar de buizen uit de muur komen? 

Willem52

  • #2
De beste oplossing is afkoppelen bij het gele en rode kruisje. Eerst water aftappen van het systeem. Dan op ca. 10 cm vanaf de koppeling doorzagen (of zoveel minder als mogelijk is) Doorzagen met een ijzerzaag en dan een knelfitting met eindstop erop.Om deze erop te krijgen moet je nog een stukje buis eraf zagen.
Vervolgens systeem weer op druk brengen. Dan de buizen naar de radiator verwijderen Zorg ervoor dat de te verwijderen radiator leeg is.
Google op: knelfitting eindkap.
 
Laatst bewerkt:

Se7en

  • #3
Ja die knelfittingen heb ik al. Dus eigenlijk bevestig je wat ik ook al dacht; afzagen onder het gele en daar de eindkap op.
 

Willem52

  • #4
En bij het rode kruisje hetzelfde.
 

Se7en

  • #5
Waarom bij het rode kruisje? Als ik de verticale buis tussen het gele en het rode afzaag onder het kniestuk bij geel, en hem vanaf boven (dus tegen het kniestuk aan) afdop, heb ik toch niks meer nodig met rood? Die buizen trek ik er dan volledig uit want die buizen gaan naar de radiator die verwijderd wordt

Of mis ik iets?
 

Willem52

  • #7
Had de foto verkeerd gezien. Bij rode kruisje hoeft natuurlijk niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu