Radiator testen

robin69

 • #1
Ik zou graag een handdoekradiator (welke overigens helemaal niet met handdoeken behangen mag worden volgens de producent) willen testen op lekkage bij het haakse voetventiel en haakse thermostaatkraan die ik heb geplaatst. Zowel de kraan als ventiel hebben een 1/2“ puntstuk die ik met loctite draad heb omwikkeld en in de radiator heb geschroefd. M.n. De thermostaatkraan vind ik er niet strak inzitten. Ik kan met de hand nu het kraan gedeelte, dat afgedicht wordt met een O-ring op het puntstuk, met de hand draaien. Daarvoor moet ik wel iets van kracht zetten, maar ook weer niet bijzonder veel. Dat loctite draad zal net als hennep bij watercontact wel wat uitzetten en daarop in principe afdichten. Maar voordat ik de radiator in het cv leidingsysteem opneem wil ik de lekdichtheid dus testen.
Hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik kan de radiator vullen met water, maar dan heb ik alleen het watergewicht op het schroefdraad staan. Is er een truuk om er ook wat druk op te zetten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Als je het puntstuk nog met de hand kan verdraaien heb je niet genoeg loctite gebruikt. Loshalen en wat dikker inwikkelen. Gebruik een radiatorsleutel om het puntstuk goed vast te draaien.
   

  robin69

  • #3
  Beide reeds gedaan. Ik draai het met een radiatorsleutel aan. En ik heb nu ongeveer 20 meter loctite gespendeerd aan het dikker, meer conisch etc inwikkelen van het puntstuk. Probleem is denk ik dat de radiator een 1/2" binnendraads aansluiting met slechts 4 a 5 spoedgangen. Alleen deze radiator van een A-merk wordt veel verkocht, dus op de één of andere manier zou het toch goed moeten zijn radiator zijdig. Ik twijfel ietwat aan de haakse thermostatische kraan die uit de jippie a jee bouwmarkt komt, maar qua prijs hetzelfde is als wat de A merk zelf erop zou schroeven. Ik vind het maar een gek probleem. Nooit problemen met waterzijdige aansluitige gehad bij gebruik van loctite.
  Maar is er een manier om de radiator op lekdichtheid te testen met huis tuin en keuken spullen?
   

  ADDave

  • #4
  Je zou de compressor erop kunnen zetten, maar dan ben je al snel weer wat geld kwijt aan koppelingen en dergelijke. Plus je moet een compressor hebben/kunnen lenen.

  Andere manier is om gewoon de waterdruk erop te zetten...

  Of het zekere voor het onzekere nemen en de radiatorkraan terugbrengen en een A merk kopen.
  Ik ben over het algemeen geen fan van bouwmarkt spul. Veel dingen zijn gewoon prima hoor, maar er zit ook echt wel troep tussen. Ik weet niet hoe dat bij radiatorkranen is.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Tuinslang aansluiten op de ene aansluiting en de andere aansluiting afdoppen.
   

  robin69

  • #6
  Dank jullie, ik wilde vandaag inderdaad in de tuin maar eens gewoon de tuinslang aansluiten. Alleen heb ik niet iets om de tuinslang echt netjes op de radiator ingang te schroeven. Dus ik zal niet heel veel extra druk erop krijgen dan alleen de druk van de kolom water (en daarnaast zal het er ook lekker uitspuiten bij de ingang :-))
  Goed, eerst maar eens gewoon vullen en zien wat het bij minimum druk doet. Daarna de gok nemen om het in het cv circuit op te nemen.
  (Het is een beetje een gedoe, ik kan het ook bij alleen elektrisch laten. De elektrische thermostaat zou me 100,- kosten en klaar. Maar ik wil graag iets redundants. Nu eerst nog met cv verwarmen. De vloer in de badkamer gaat al elektrisch. Mocht één van beide uitvallen, dan heb ik de ander nog. Dat is de enige reden waarom ik hem alsnog in cv circuit wil hebben. Maar de aansluiting ervan is niet eenvoudig. Ik moet van 22mm dikwandig naar 16 flex en daarna via knietjes van 16 flex naar 15 voor aansluiting op de kraan en voetventiel. Al deze overgangen en leiding kosten ook rond de 50,- en dan ben ik er dus niet eens zeker van of het wel waterdicht zal worden.)

  Na een snelle zoektocht bestaan er wel degelijk dit soort koppelingen van tuinslang naar 1/2" buitendraad. Dus dit moet goed komen ( de test dan)
   
  Laatst bewerkt:

  robin69

  • #7
  image1 (1).jpeg

  Het is gelukt, ondanks dat de puntstukken nog te verdraaien zijn (niet heel makkelijk, maar het lukt wel) is de boel ook onder druk lekdicht.
  Voordeel is dat ik nu dus een beetje de vrijheid heb om na te stellen, mochten de knietjes niet geheel loodrecht uit de muur komen, maar dat gaat niet gebeuren :-)
  Nadeel is dat ik de kraan en voetventiel moet omdraaien. De radiator heeft wel degelijk een voor- en achterkant. Op de voorzijde zit een merklabeltje en daarom wilde ik daar de achterzijde van maken. Maar onder strijklicht zie je onder de gespoten laklaag duidelijk dat de laspunten niet geheel vlak zijn weggeschuurd. De voorzijde heeft dit niet. Grr, nu toch maar de voorzijde de voorzijde laten en proberen het labeltje eraf te peuteren ofzo
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu