Radiator maakt lawaai

Kluskoppel

 • #1
Ik heb ook een tweeplaats radiator met een Danfoss RA-N kraan en heb precies hetzelfde probleem, zodra de CV aanspringt om wat bij te verwarmen met lage temperatuur (35-40 graden) dan is het een flink lawaai. Een beetje ruisen ken ik wel, dat heb ik op meerdere plekken na het waterzijdig inregelen. Maar dit klinkt net alsof er heel veel lucht in het systeem zit, maar bij het ontluchten heb ik gelijk water. Dit is ook de enige radiator die zo'n kabaal maakt. De voorinstelling staat nu op 3. Als ik dit, terwijl ik het lawaai hoor, aanpas naar bijv. 7, dan is het lawaai gelijk verdwenen. Ik kan het dus één op één rijmen aan de uitleg van Cvolieboy.

Hoe haal ik die venturi eruit? Kraan demonteren en het plastic kapotboren?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kluskoppel

  • #2
  De knop zit bij mij trouwens niet rechtstreeks op het kommetje van de radiator, er zit nog een haakse bocht tussen:  Dit is een vrij dun buisje (14mm buitendiameter). Zou het zin hebben deze constructie te vervangen door een Danfoss RA-N kraan die verkeerd haaks is? (EAN 5702420007854) gezien die een veel breder puntstuk heeft en het water dus minder hard in het kommetje spuit?
   

  Kluskoppel

  • #3
  Zou het beter werken (qua geluid) om de Danfoss voorinstelling volledig open te zetten en de radiator af te knijpen via het onderblok?
   

  Kluskoppel

  • #4
  Gisteren was het mooi weer en heeft de CV-ketel nauwelijks gebrand. Vandaag stond hij wel weer aan.
  Heb zojuist even een filmpje gemaakt van het lawaai:

  Je zou zeggen dat er lucht in zit, maar heb het ontluchtingskraantje even open gehad en heb gelijk water :roll: Is toch niet normaal, zo'n kabaal?

  Wat mij wel opvalt is dat het meestal lijkt op te treden nadat er gedouched is en de ketel daarna weer naar CV-bedrijf gaat. Aan de andere kant start het klokprogramma van thermostaat vaak al als we nog in bed liggen, dus misschien maakt hij dan ook zo'n kabaal en hoor ik het dan niet.
   

  Kluskoppel

  • #5
  Bedankt voor de reacties. Let wel, ik heb een andere ketel en installatie dan Bert pit ;) Ik haakte alleen in op de discussie omdat het bij mij ook een Danfoss RA-N kraan betreft die zo'n herrie geeft.

  Ik heb een Vaillant ecoTEC plus 25-30/5-5 en zeker niet maar twee radiatoren open staan :) Bert pit heeft zoneregeling d.m.v. Evohome lees ik, dat heb ik niet. Gewoon een aantal radiatoren die altijd open staan en de rest zit Danfoss RA-N kranen op.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ik heb het topic afgesplitst, je neemt het topic over ondanks een andere situatie en apparaten, dat is niet de bedoeling.
   

  Bert pit

  • #7
  Bij Thermostaatkranen weet je nooit hoeveel er open of dicht staan. Dus wat ik zou aanraden is, om een andere knop te demonteren zodat die open staat en dan de ketel aan te laten springen.

  Als dat effect heeft zou je een AVDO kunnen monteren in een anders segment.
   

  KlusserHein

  • #8
  Wij hadden laatst ook een gigantisch lawaai bkj een radiator.
  Bij het plaatsen van de nieuwe ketel stukje steen schijnbaar in de leiding gekomen wat een pokke geluid maakte.
   

  Kluskoppel

  • #9
  Ik heb nog steeds last van dit probleem, zie #4 voor ondersteund beeld-/geluidsmateriaal. Zou graag wat informatie verzamelen zodat ik in het voorjaar hier eens mee aan de slag kan.

  Ik vermoed dat het iets met pompsnelheid van de ketel te maken heeft in combinatie met de watertemperatuur. Het gebeurt nu standaard als er iemand gedouched heeft en de ketel weer aanspringt voor CV-bedrijf. Het huis is dan al op temperatuur, aanvoer is vrij laag (40 graden). Om nog een beetje vermogen te hebben zal de pompsnelheid daardoor hoger zijn?

  Mogelijk gebeurt het ook zodra de ketel begint met opwarmen van het huis, maar door de klokthermostaat zijn we dan nog niet thuis/slapen nog, dus dat durf ik niet te zeggen. Bij tussendoor warmhouden van het huis gaat het ook met lage temperatuur, maar hoor ik het geluid niet.

  Ik denk dat ik sowieso de thermostaatknop eraf haal en weer een normale kraan terugplaats. De ruimte is in open verbinding (geen deur) met de referentieruimte van de kamerthermostaat.
   
  Laatst bewerkt:

  Gerbenland

  • #10
  Goedenavond Kluskoppel! Heb je het probleem met je radiator kunnen oplossen? Hier maakt onze radiator ongeveer hetzelfde geluid.
  Groeten!
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #11
  Ik kan bijna garanderen dat er toch lucht in zit, ook al krijg je het er misschien bijna niet uit.
  Je kunt nog proberen om de moer van het staartstuk ietsje los te draaien en daardoor te ontluchten.
  (oude handdoek om de kraan wikkelen!)
  Dit kun je proberen met de pomp/ketel uitgeschakeld maar het werkt soms ook als de pomp draait.
  Het blijft een kwestie van proberen op zoveel mogelijk manieren, zet evt. alle radiatoren open
  en probeer het daarna nog een keer op alle ontluchtingspunten.

  Een steentje in de leiding is ook mogelijk maar dan zou je meer een tikkend geluid horen.
   

  Kluskoppel

  • #12
  Ja ik vermoed dat het micro luchtbellen in de installatie zijn geweest. Begin 2020 is de installatie compleet leeg geweest vanwege badkamerverbouwing. Hierna is de installatie weer gevuld, waardoor er veel lucht in heeft gezeten vermoed ik. Heb destijds al vele malen ontlucht op diverse plekken in huis, met weinig succes (kwam gelijk water uit). Denk dat inmiddels alle lucht eruit is gestookt, heb het geluid eigenlijk niet meer gehoord terwijl ik verder niets meer heb veranderd aan de installatie.

  Mocht het geluid wel weer terugkomen dan overweeg ik nog om de thermostaatkraan te verwijderen en een normale handafsluiter terug te plaatsen. De thermostaatknop is op die plek eigenlijk niet nodig omdat de radiator in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat hangt, dan wil je geen thermostaatknop (gaat mogelijk eerder dicht terwijl kamerthermostaat nog warmte vraagt).
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #13
  Ah, vlg. mij ken ik je van het Domoticz forum.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu