Radiator keuken verplaatsen en vervangen voor verticale

Theo024

  • #1
Dag allemaal.

In ons net nieuwe huis (bouw 2000) gaan wij binnenkort de keuken vervangen. Onze nieuwe keuken gaat een andere opstelling krijgen en gaat met de korte zijde onder het raam komen. Echter zit op deze plek momenteel een radiator. Deze moet dus weg. We hebben al 1 van de oorspronkelijk 3 radiatoren permanent verwijderd in de woonkamer dus deze moet wel op een andere plek terugkomen. Op de foto is te zien waar deze nu zit en wij willen deze verplaatsen naar de verticale wand aan de linkerkant.

Ik heb een aantal vragen hierover en hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Volgens onze berekeningen heeft de radiator die er momenteel zit ongeveer 3000 wat. Klopt dit? Afmetingen zijn h:60 b:120: d:16. Hij bestaat uit 3 convectoren als ik het goed zeg.

Daarnaast willen we waarschijnlijk deze verticale radiator aanschaffen:

Radiator.

Heeft iemand ervaring met dit merk?

Ik begrijp de aansluiting alleen niet helemaal. Ik wil namelijk de toevoer en afvoer vanaf de rechterkant laten komen. Deze zou dan rechts van de radiator aangesloten kunnen worden of vanaf de onderkant. Ik begrijp alleen niet helemaal via de installatie tekening hoe deze radiator aangesloten kan worden. En daarbij weet ik dan ook niet welke koppelstukken ik aan moet schaffen.



Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen hiermee.

Alvast bedankt.

Gr Theo
 

KlusserHein

  • #2
Bij de designradiator zit op de foto van de website een onderblok.
Je zou de leidings flink aanmoeten passen..
Mooiste zou zijn als ze een stukje in de muur zitten.
Kun je onder de vloer komen?
Dan zou je twee nieuwe gaten kunnen boren
2 sleuven frezen 2 leidingen ertussen en onder de vloer opnieuw aansluiten.
Heb je ook geen leidings meer in het zicht.
(Maar dit is een advies ik zou een installateur vragen, die heeft ook
perstangen enzo voor de leiding die in
de muur moet komen)
Je kan ook een radiator nemen met een vlakke voorplaat.
Vind ik zelf er mooi, maarja smaken verschillen. ;-)
 

Theo024

  • #3
Dank voor je reactie.

We gaan de leidingen aanvoeren vanaf de onderkant. Ze komen van rechts (langs de plint vanaf de oude radiator) en gaan dan een bocht naar boven maken waarna ik hem wil aansluiten. De leidingen nu zijn in de topvloer gegoten dus ik kan ze niet in de kruipruimte naar beneden trekken, tevens komt onder het raam de keuken dus veel van de nieuwe leidingen ga je niet meer zien.

Wat ik vergeten was te melden is dat wij stadsverwarming hebben. Ik hoorde vandaag dat dit betekend dat we geen aluminium radiator kunnen nemen omdat ons systeem te warm kan worden. Met welke waardes moet ik dan rekenen voor het vermogen? De 90 graden waardes?
 

Theo024

  • #4
Denken jullie dat ik de verlegging het beste kan doen met een flexibele leiding? Of zou een stalen leiding ook prima kunnen? Hij gaat namelijk over de grond verlegd worden.

En een tweede vraag. Stel dat ik voor staal ga, kan ik dan beter de leiding buigen bij een bocht? Of haakse koppelingen daarvoor gebruiken?

Alvast bedankt.
 

Cool

  • #5
Alvorens u plannen maakt : heeft u 2 afsluiters voor de stadsverwarming in uw woning ?

Het leggen van de leidingen over de vloer :
komen ze naast elkaar of boven elkaar?
Hoeveel ruimte is er tussen vloer en aansluiting op de nieuwe radiator.
De kortste bochten kunt u maken met haakse koppelingen en die dan solderen ipv knellen. Later wordt het lastig om eventuele knelkoppeling 'na te draaien' in geval van lekkages onder de radiator.
 

Theo024

  • #6
Ik denk van wel. We hebben pasgeleden ook een andere radiator verwijderd en daarvoor hebben we eerst het cv afgesloten en daarna weer vol laten lopen door de retour open te zetten en de de radiatoren te vullen vanuit het netwerk.

Ik verwacht dat we de leidingen boven elkaar gaan leggen zo laag mogelijk op de grond en zo dicht mogelijk op elkaar. De keukenboer heeft heeft dit gevraagd ivm met de poten van de keuken.

De nieuwe radiator moeten we nog ophangen. Deze gaat 220cm hoog worden en het plafond is 240 dus we hebben nog wel speling om deze hoog genoeg te hangen voor de bochten richting de aansluiting hoop ik. Wat denkt u?

Denk u dat het slimmer is om de stalen leidingen te nemen en dan dus solderen, buigen en knelkoppelingen of gaan voor flexibele leidingen? Ik zit een beetje in een dilemma. We gaan ook een stuk zien dus ben er nog niet uit wat we mooier gaan vinden.

Een quote is overbodig, de tekst staat er net boven, mod.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Waarom frees je de leidingen niet in de muur, en laat ze onder de radiator uit de muur komen.
Is toch veel mooier als die lelijke leidingen over de muur.
Je kunt dan gewoon flexibele buis gebruiken.

Je bent nu toch bezig met verbouwen, dus een paar sleufjes meer zal het hem niet doen.
 

Theo024

  • #8
Dag Peter,

Ja daar hebben we zeker aan gedacht. Onder de nieuwe radiator ligt alleen onze parket vloer die we willen laten liggen. Dat maakt het weer moeilijk. Wat ik wel zat te denken. Het muurtje op deze foto onder het raam is volgens mij gewoon gipsplaat met isolatie daarin. Ik kan denk ik vrij makkelijk flexibele leiding daar doorheen kan trekken zonder te veel kapot te maken (hoop dat we niks hoeven te stuken). Dan zien we maar een klein deel als de leiding eruit komt.

Dank jullie dat dit makkelijk zou gaan?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
Hoeft er in dit geval geen stukadoor te komen? In bijna alle gevalen wanneer er een nieuwe keuken word geplaatst moet er gestukadoord worden. Vooral als je kiest voor een nieuwe opstelling.Om dan een paar sleuven of een wand geheel over te zetten gaat het geld niet meer in zitten.
 

KlusserHein

  • #10
Ik zou het gewoon in één keer goed doen.
Heb thuis ook wel dingen dat je denkt van had ik dat maar anders gedaan.
Dan is het maar iets duurder maar heb je het wel mooi.
 

Theo024

  • #11
Dank voor jullie reacties allemaal.

Op mijn laatste foto is dat muurtje te zien onder het raam. Dit klinkt gewoon als een gipsplaat muurtje met waarschijnlijk isolatie erin. Het plan is nu wellicht om vanaf de bestaande buizen die uit de grond komen (komt achter de keuken) flexibele leidingen aan te sluiten en deze dan door dit muurtje te trekken zodat ze aan de zijkant van de nieuw radiator uitkomen. Is dit wellicht een idee?

Het muurtje waar de radiator op komt is van kalkblokken en er lopen electra leidingen doorheen dus frezen is eigenlijk geen optie daar.

Op deze manier denk ik dat het wel een stuk mooier is. Denken jullie dat dit de isolatie in gevaar brengt en dat ik hier straks in de winter iets van ga merken? En zijn deze muurtjes hol van binnen met alleen maar isolatie erin? Met andere woorden, kan ik in een hoek een gat boren, de leiding er doorheen duwen en aan de andere zeiden de leiding weer via een gat eruit laten komen? Of zouden hier nog veel houten balken binnenin zijn bevestigd?

Een hele hoop vragen weer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu