Radiator badkamer kruislings aansluiten?

ikdoeookmaarwat

  • #1
Goedemorgen,

Mijn badkamerrenovatie gaat gestaag door en de radiatormontage komt in zicht (ik doe het samen met mijn partner). Nu ben ik niet ingevoerd in deze wereld en de info die online te vinden is is warrig en moeilijk om de juiste info uit te halen naar mijn bescheiden mening. Vandaar hier enkele vragen;

- is kruislings aansluiten de beste optie? We hebben een kleine ruimte voor de radiator en zijn daardoor gebonden aan lagere wattages. Ik heb gelezen dat kruislings aansluiten kan helpen om wat extra warmte uit de radiator te persen.
- hoe weet ik welke radiator ik op welke manier aan kan sluiten? Ik lees enkel over zij, onder en middenaansluitingen maar deze termen zijn weinig beeldend voor mij. Kan ik elke radiator met zijaansluitingen kruislings aansluiten als ik de leidingen hier voor verleg?
- zijn alle radiatoren (muv middenaansluiting) niet eigenlijk zo aan te sluiten zoals je zelf wil? Ze hebben allemaal vier gaten waar je wat mee kan toch? Is dan niet elke opstelling mogelijk of moet ik echt opletten wat ik koop?
hieronder een korte illustratie met de huidige leidingen (deze komen uit het plafond)

48DBB1F0-51EF-4F64-BD33-D28D6A8EABD6.png
mijn gevoel is nu dat ik een radiator moet hebben met de gaten aan de boven en onderkant van de hoeken en daar haakse aansluitingen op schroef en dan de leidingen hiernaar verleg met een knelkoppeling. Dat durf ik zelf ook wel te doen, is dat een wijze optie? En wat voor radiator moet ik dan kopen? Zij of boven/onder aansluitingen?

N.b. Bijzonder complex allemaal; zorgen voor optimale afgifte en efficiënte inzet van je gestookte gas… Bijzonder om te zien hoe de vaklui hier een intuïtief gevoel hebben voor een geheel systeem en goed advies geven op basis daarvan
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Wat voor radiator is het want dat ontbreekt aan de info,
Als het een boven aansluiting moet worden de aanvoer direct aan de radiator en de retour aan de ander zijde bovenaansluiten met in de radiator een buis tot onderaan die worden daarvoor geleverd.
Kijk in de gebruiks aanwijzing voor het aansluiten, zoals omschreven is die kruislinks aan gesoten alleen gebeurd dat in de radiato
Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: ikdoeookmaarwat

ikdoeookmaarwat

  • #3
Cvolieboy schreef:
Wat voor radiator is het want dat ontbreekt aan de info
Die heb ik nog geen aangeschaft; ik wilde hier informeren welke het eenvoudigst aan te sluiten is, liefst gewoon met twee verloopjes en een knelkoppeling voor de buis. Ik weet namelijk niet hoe ik een stijgbuis moet monteren (maar als ik het zo lees wordt dat duidelijk als ik een model koop met stijgbuis).
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Stijgbuis zit in de radiator aan de koppeling van de retour bij een badkamerdesignradiator.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: ikdoeookmaarwat

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu