Radiator aansluiting op een 17mm stalen buis

Xaq

 • #1
Goede middag allemaal,

Ik kom naar dit forum omdat dit het enige resultaat was dat ik heb en ik hoop dat je wat van je wijsheid krijgt om een radiatorlek te verhelpen.
Ik kwam onlangs bij een nieuw huis, het huis komt uit de jaren 60 en de radiatorbuizen lijken stalen buizen van 17 mm te zijn.
Een radiatorklep was kapot, dus ik heb besloten deze in de zomer te vervangen. Ik heb het kunnen veranderen met een thermostatische 3/8, het probleem is dat ik geen 17 mm verbindingsset kon vinden. In warmteservice heb ik een blauwe ring knelset maar ik heb lekken bij slechts 1bar.
In de volgende link vond ik een paar jaar geleden iemand met hetzelfde probleem, in de hoop dat jullie wat licht kunnen werpen en kunnen helpen begrijpen waar ik die fittingen kan kopen.


Het feit dat ik in 2 winkels de juiste niet kon vinden, is niet bemoedigend.

Bedankt iedereen!
(sorry voor mijn nederlands, google heeft een beetje geholpen)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Het is mogelijk inch maat buis 3/8. Die heeft een buitenmaat van 17,2 mm. Hoe zijn de buizen aan elkaar gezet. Met schroefdraad verbindingen, gelast of anders?
   

  Xaq

  • #3
  bedankt voor je snelle hulp!

  Ik denk dat ze een draad in de buis hebben gemaakt met een stuk gereedschap om een 3/8 sleutel te passen. Dit is de oude kran:
  IMG_20200710_151526.jpg


  De enige manier om het eruit te halen was om de buis door te knippen, zoals je op de foto kunt zien, zat te vast. En monteer een nieuwe koppeling.

  Dit is de klemring: https://www.warmteservice.nl/Instal...klemring-3-8/p/40158105?origin=Search Results

  Dit is de nieuwe, maar de knelset die ik heb, lijkt onvoldoende te zijn. Ik moet toegeven dat ik dacht dat we bij 1 bar praten over één druppel per 5 minuten of zo, en ik kan het niet meer aandraaien.
  IMG_20200710_101849.jpg
   

  Xaq

  • #4
  De rest van de verbindingen zien er voor mij uit als 3/8 met stalen buizen met schroefdraad .... maar mijn kennis is vrij beperkt ....
  IMG_20200710_152338.jpg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #5
  Het nadeel van deze kunststof ringen is dat ze niet in het metaal van de buis snijden. Elke kleine oneffenheid van de buis kan daardoor voor een lekkage zorgen. Wanneer je deze koppeling door een metalen knelfitting wilt vervangen dan zul je in Nederland heel erg moeten zoeken. In het buitenland is er meer kans. Let er wel op dat je een type neemt met BSP draad. BSP heet soms BSPP voor parallelle draad en BSPT met tapse draad. Amerikaanse koppelingen hebben NPT draad dat niet past op Europeese koppelingen.

  Ik heb je een linkje gestuurd van een Britse leverancier die zowel metrische als inch knelfittingen levert en waar je in Nederland kunt bestellen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Voor de knelringen moet de buis 100% schoon zijn, een klein beetje verf is al funest.
  In de knie eronder een puntstuk draaien en dan verder gaan met knel.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #7
  De enige goede mogelijkheid was om de kraan van de buis te schroeven. en de nieuwe kraan erop te schroeven, probleem opgelost.
  Maar nu de hele pijp waarop de kraan zit uit de fitting schroeven en daar een puntstuk 3/8" x 15 mm waar de pijp is uitgedraaid er in schroeven, de nieuwe kraan met een knelset er weer op zetten schroven en aansluiten op de radiator. Druk erop en klaar.

  Vr Gr en succes ermee
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #8
  Dat was ook mijn idee, het is me altijd nog gelukt om een kraan van een dikwandige leiding af te draaien.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu