Problemen inbouwdimmer, RAAR verhaal

Hugotankink

  • #1
Beste klussers,
Ik weet dat er veel posts te vinden zijn over het aansluiten van dimmers en de bijbehorende problemen, maar mijn probleem is tot dusver uniek. Ik zal de situatie uitleggen.
Het gaat om het vervangen van een schakelaar (1 lichtpunt, 1 schakelaar) door een dimmer geschikt voor gloeilampen (min50W-max300W), dit type.
Na de bruine en zwarte draad goed te hebben aangesloten draai ik vol zelfvertrouwen de gloeilampen (beide 60W) in de lampen, het is 1 lichtpunt uit het plafond wat gesplitst is naar 2 voor 2 hanglampen.
Er gebeurt niks.. Ik heb de gloeilampen getest in een andere lamp, daar doen ze het wél. Ik heb nog 2 andere 60W halogeen gloeilampen geprobeerd. Ook niks. Ik had nog 2 dimbare LED-lampen liggen en wilde ze eigenlijk tegen beter weten in proberen. Deze doen het dus wél :? De dimmer is wel erg luid. Waarschijnlijk omdat ie maar 2 x 14,2W hoeft aan te sturen. Overigens; als ik er maar eentje inschroef doet ie het ook..
Bij wijze van test heb ik nog 2 verschillende dimbare LED-lampen gekocht (van 10W en van 6,3W). Als ik deze aansluit gebeurt er ook helemaal niks. Ook niet icm de 14,2W LED-lamp (die dan wél werkt)

Ik zal even samenvatten wat de uitkomst is van het aansluiten van verschillende lichtbronnen:
- Gloeilamp 60W (1 óf 2 stuks) -> niks
- Halogeen Gloeilamp 60W (1 óf 2 stuks) -> niks
- Dimbare LED-lamp 14,2W (1 óf 2 stuks) -> werkt
- Dimbare LED-lamp 10W -> niks
- Dimbare LED-lamp 6,3W -> niks

Kan iemand mij alstublieft vertellen waarom deze dimmer alleen blijkt te werken met 1 type lamp waarvoor hij niet gemaakt is om mee te werken?
En het absoluut NIET doet met het type lamp waarvoor hij gemaakt is?

Bij voorbaat dank dank u!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een lang verhaal, maar het lijkt mij erop dat de dimmer defect is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het onderste contact van de fitting zit te diep, sommige lampen halen dan net het contact niet, spanning eraf en voorzichtig het contact iets opwippen en het werkt gewoon.

Dat de dimmer werkt met de led si dus omdat het contactbolletje waarschijnlijk iets groter is dan de rest van de lampen.

Dat de led schijnbaar goed dimt is geluk hebben, maar als een dimmer lawaai maakt dan gaat het niet helemaal lekker.
 

Hugotankink

  • #4
Dankjewel!
Het was niet het onderste contactje, maar die aan de zijkant.
Opgelost:)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu