Raamkozijn enkelglas vervangen voor kozijn dubbelglas of?

Mercator

  • #1
De vaste ramen in mijn huis hebben dubbel glas, maar de openslaande ramen niet. Ik wil dit vervangen voor dubbelglas. De huidige raamkozijnen zijn nog redelijk (30 jaar oud).

Ik zit te twijfelen of ik in de huidige raamkozijnen dubbelglas moet gaan plaatsen met opdeklatten (eventueel sponningen dieper infrezen om glas kwijt te kunnen) of dat ik een soort 'raamkozijn bouwpakket' op internet bestel waarbij ik een nieuwe raamkozijn in elkaar zet. Hier kan ik het dubbelglas gelijk in kwijt zonder aanpassingen.

Heeft iemand tips/aanbevelingen wat ik het beste kan doen?
 

Fwalraven

  • #2
Bij sponningen dieper infrezen zul je vermoedelijk teveel materiaal weghalen, zodat het kozijn te zwak wordt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Beide oplossingen kunnen volgens mij.
Als de bestaande ramen goed van kwaliteit zijn en de houtmaat het toelaat op de sponning wat uit te fraizen, dan zou ik voor deze optie kiezen.
 

ErikC

  • #4
Als de kozijnen goed zijn kan je die laten zitten en de draaidelen vervangen. Dubbel glas weegt twee keer zoveel als enkel glas, daar is het gebruikte beslag van de raampjes niet voor gemaakt. Daarnaast moet je het in een sponning plaatsen die minimaal 24 mm diep is (glas + glasband) De optie om van nieuwe profielen een nieuw, bij voorkeur 56 mm dik, raampje te maken lijkt me voor jou dan de beste. Die liggen gewoon bij de bouwmarkt. Zo kunnen ze misschien weer eens dertig jaar mee. Kijk als je glas gaat plaatsen maar even naar de handleiding op onze website: ****** (Let op: daar kan je geen materialen kopen, tenzij je een professioneel bouwbedrijf hebt. Zie het maar als een advies van de ene klusser aan de andere.)
Groet,
Erik
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Of het bestaande hang en sluitwerk niet voldoet lijkt me, zonder te weten welk beslag er gebruikt is, niet te bepalen.

Vaak kan het hang en sluitwerk gewoon blijven zitten.
Bestaande ramen uitfraizen naar een diepte van 17 mm en eventueel verbreden en met oplegglaslatten werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu