Raam vervangen door een kleinere variant

MarcDeguelle

  • #1
Hallo,

Mijn vriendin en ik hebben afgelopen maand een huis gekocht en zijn nu de opties aan het bekijken om de woning aan te passen aan onze wensen.
In het verleden is door de vorige bewoners de garage bij de woning getrokken.
De voorste helft van de garage ligt naast de woonkamer en bevat nu een (open) eet gedeelte (de dragende muur is dus al ertussenuit gehaald). Het achterstel deel van de garage bevat een verouderde keuken.
Wij zouden graag een nieuwe keuken maken in het voorste deel van de 'garage' dat aan de woonkamer grenst.

Nu het probleem: de garagepoort is vervangen door een groot raam, best mooi maar niet praktisch omdat het aanrecht daar zou moeten komen. Graag zouden we dat raam vervangen door een minder hoge variant zodat het aanrecht eronder kan.
Het grote raam willen we het liefst later hergebruiken bij een aanbouw. Is dit mogelijk en hoe gaat dit in zijn werk? Het kozijn eruit halen en de muur opmetselen kan natuurlijk... Maar voordat het nieuwe raam erin kan moet de nieuwe muur eerst uitharden toch?
De opening in de muur een aantal dagen open laten is ivm (inbraak)veiligheid geen optie. Hoe kan dit het beste aangepakt worden?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groetjes,
Marc.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is afhankelijk van hoe het kozijn vast zit of het er in z'n geheel uit kan. Zie je de bevestigingen zitten?

Op de nieuwe plek is het om het even of je het kozijn eerst neerzet en dan gaat metselen of vise versa.

Tijdens de bouw kan je bijvoorbeeld het gat afdichten met een frame van balkjes en houten platen erop geschroefd. Soms is folie/zeil al voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu