Oud raamkozijn vervangen door nieuw kozijn en ruit

Honingimker

  • #1
Beste klussers,

Ik wil morgen mijn oude kozijn vervangen door een nieuwe. Nu heb ik hier al het nodige gelezen, oa over het maken van een binnensponning.Ik neem aan dat daarmee bedoeld wordt een houten plank tussen buiten- en binnenmuur, die je verankert en waartussen het nieuwe kozijn komt. Het nieuwe kozijn is dan makkelijk te schroeven aan de binnensponning. Hierna de gaten opvullen met bouwpur (latje over lengte en breedte in het nieuwe kozijn tegen uitzetten). Klopt dit allemaal?
Mijn vragen nu zijn: Is een houten plank van 20breed, 2 dik afdoende of moet dat dikker zijn. Wat is de beste manier om de binnensponning vast te maken aan de muren (slagpluggen, schroeven met pluggen, kozijnankers inmetselen). Waar moet ik verder nog op letten?



 

Timmertumtum

  • #2
Ik denk dat je de spouw latten bedoeld die tussen de binnen en buiten muur zitten. Deze wel even gronden of in de menie zetten. De spouwlatten sla je vast met wat wiggen, evt nog een slagplug en daarna pur je ze af. Als je slim bent doe je de spouwlatten gelijk waterpas omhoog, scheelt weer waterpas zetten van je kozijntje.
Als de spouwlatten vast zitten zet je heel simpel je kozijn er in, zorgen dat het allemaal waterpas is , vast schroeven , binne afpurren en buiten afkitten (overschilderbare kit) naar de muur toe. ( je kan ook een compriban gebruiken maar dat moet je maar net hebben. )
Raadzaam is verder om je vleugel ( het draaideel in het kozijn ) er van te voren even uit tehalen .

Nog meer vragen ?

Succes
 

Honingimker

  • #3
Bedankt voor de tips timmertumtum. Kon het gisteravond niet laten eraan te beginnen. Om 18.20 het kozijn eruit gesloopt, drie uur later zat het nieuwe kozijn erin. Had wel alle geluk van de wereld qua direct waterpas staan etcc.
Impressie:
helaas niet meer online
 

Timmertumtum

  • #4
:cool:
 

Gwennie

  • #5
Ziet er goed uit! Wij gaan binnenkort een groot slaapkamer raam vervangen. Heb bovenstaande tips in ieder geval al goed doorgelezen, hoop dat het bij ons ook zo mooi wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu