Raam kozijn aanpassen

johan80841517

 • #1
Hallo,

In onze woonkamer hebben wij 4 ventilatie roosters in het kozijn. (kalfplaatsing) 2 van deze wil ik verwijderen omdat twee voldoende zijn om de te ventileren.

Als ik het systeem uit het kozijn haal heb ik een gat van 7x7x103 cm in het kozijn.

Het advies van dicht puren met een plaatje ervoor ben ik zelf geen voorstander van.

Iemand een idee hoe ik dit netjes dicht kan zetten?

Johan.

IMG_3282.jpeg IMG_3286.jpeg IMG_3288.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Schuif er een goed strak passende strook pir-schuim in. Naden aan de binnenzijde aftapen. Er zal toch een afdekplaatje overheen moeten. Maar dat kan ook een strook gipsplaat zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Gaat daar geen vocht tussen zitten?
 

johan80841517

 • #4
Dat deel van het kozijn zit achter de stenen van de buitenmuur dus regen zal je er niet krijgen, het enige is condens? Ik weet niet of een PIR plaat daar tegen kan?
Zit een aluminium laagje op aan beide kanten van zo’n plaat?
(Foto aanzicht gat)

IMG_3285.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
BertPleizier schreef:
Gaat daar geen vocht tussen zitten?
Nee, anders zou je nu ook water in je ventilatierooster hebben. Het type rooster wat hier in hoort is een Topstream.

Wel 1 opmerking: Waarop is je mening gebaseerd dat 2 roosters voldoende zijn om te ventileren? Dit soort roosters wordt vanaf de bouw gemonteerd, en de doorlaat is rekenkundig bepaald.
 

johan80841517

 • #6
Dank je wel voor je reactie. Twee van de vier roosters staan permanent dicht. Ik heb gemiddeld een luchtvochtigheid van 45 tot 55% wat prima is. Inmiddels is er een gat bij voor de afzuigkap wat in de berekening er niet was. En ik kan ontvochtigen met een airco maar dat tot nu toe niet nodig.

Aangezien de topstream rooster niet de fijnste is en andere merken niet optimaal passen wil er twee weg halen omdat het vuil van buiten op het plafond komt te zitten en de rolgordijnen vies worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
De vochtigheid is niet de bepalende factor, dat is het CO2 gehalte. Monitoor je dat ook? Een goed ontworpen* woning heeft meer ventilatieroosters dan nodig, omdat je dan de roosters aan de windkant dicht kan zetten. Aangezien de windrichting nog wel eens wil draaien, is het handig de roosters bereikbaar te houden.

* Helaas zijn de meeste ventilatiesystemen in woningen wel precies pas ontworpen. Je kan dit in de ventilatieberekening terugvinden.
 

johan80841517

 • #8
Bedankt voor de reactie. Ben ik erg blij mee.

Het ventilatie plan was al erg verstoord door de vorige bewoner die de afzuiging van de MV verstopt had in een koof voor een afzuigkap en daardoor niet meer werkte. In de winter maanden altijd natte ramen. Dit is inmiddels hersteld.

Ik begrijp dat zomaar een rooster weghalen heel veel kan verstoren. 2 rooster zitten een meter uit elkaar en aan de andere kant van de woning ook 2 roosters ook een meter uit elkaar. Dat deze roosters zo dicht bij elkaar zitten begrijp ik al niet terwijl er zoveel meer ramen en deuren zijn waar roosters gemaakt kunnen worden. Maar daar is niet voor gekozen.

Dus als ik twee roosters weghaal. En die vul met de PIR isolatie en dan ga meten wat de C02 waarde gaat doen kan ik altijd het rooster nog terug plaatsen voordat ik het aftimmer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Je kan inderdaad altijd een rooster terugplaatsen als je wilt. :prima:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Eigenlijk moet ik je adviseren koop eerst een CO2 meter en ga dan verder met het optimaliseren van het klimaat in huis.
 

johan80841517

 • #11
Beste allemaal.

Dank je wel voor jullie reacties.
De CO2 meter heb ik aangeschaft en geeft prima waardes aan.
Het eerste rooster is dicht en de meter geeft geen verschil aan. Uiteraard moet dit over een langere periode gemeten worden. Maar die info heb ik nog niet.

De tip met de pir plaat werkt prima als dit niet blijkt te werken kan het rooster weer terug. Anders kan ik het netjes aftimmeren.

Johan

IMG_3524.jpeg
 
 • Like
Waarderingen: IJkenhout

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
johan80841517 schreef:
De CO2 meter heb ik aangeschaft en geeft prima waardes aan.
Het eerste rooster is dicht en de meter geeft geen verschil aan. Uiteraard moet dit over een langere periode gemeten worden. Maar die info heb ik nog niet.
Dat snap ik niet bij mij is af te lezen als je onder dezelfde conditie met een of twee personen in die kamer verblijft.
 

johan80841517

 • #13
De waardes variëren ook met het aantal personen die in de woning zijn en komt niet boven de 620 ppm uit.

Als je 30 mensen in die ruimte stopt zal die waarde snel stijgen maar 2 of 4 roosters maakt dan ook niet meer uit dan zal je een raam open moeten zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu