Pvc pijp aansluiten op IBC vaten

Slappezever

 • #1
Hallo ben hier nieuw zal me even voorstellen; 37 jaar, niet onhandig maar geen pro. Meestal begin ik aan een klus en dan zie ik wel waar ik tegen aanloop. Nu heb ik er weer zo een waar ik maar niet van kan vinden hoe ik dat moet oplossen.

Ik heb een kas in mijn tuin en wil daar een aantal kuubvaten op aansluiten. Zo kan ik het regenwater gebruiken. 2 vaten wil ik met elkaar verbinden en daar moet dan een gardena aansluiting tussen zodat ik mijn tuinslang er aan kan klikken.

Kuubvaten heb ik op hoogte gebracht, heb verbindingen gemaakt om van 40 mm buis naar gardena aansluiting te gaan. Nu moet ik de pvc pijpen aansluiten op het IBC vat. Dat is gemaakt van ik meen polypropyleen, of polyethyleen. Dus hoe kan ik PVC met PE verbinden? PVC lijm is volgens mij niet geschikt, kan alleen maar verzinnen om het op te lossen met kit. Of eventueel, maar dan moet ik het vat opensnijden aan de bovenkant om erbij te kunnen, een klemkoppeling. Kit zou kunnen maar ik ben bang als het vat vol is de druk te hoog wordt en de kit het begeeft.

Iemand een idee?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Slappezever

  • #2
  Oh en tussen de gardena aansluiting en de pijp zit al een kraan om hem open of dicht te zetten.
   

  Tiho

  • #3
  Schuifmof 40 mm deze dicht of op de manchette.
   

  Slappezever

  • #4
  Ik heb nooit een schuifmof gezien maar misschien is het handig om er nog wat bij te vertellen. Het pijpuiteinde-gat van de ibc is ongeveer 48 mm. Dat is te groot voor een 40 mm (buitenzijde 43), dan houd ik ongeveer 5 mm over. Maar met een stuk wat op de 40 mm gaat (om 40 mm buis met elkaar te verlengen) blijft er nog 1 mm ongeveer over. Redelijk mooi op elkaar. Maar dat moet wel verlijmd worden of iets dergelijks.

  Ik heb geen mogelijkheid om een stuk pijp erop te klemmen bij mijn weten. Er zit schroefdraad op het pijpuiteinde dus iets erover zetten is bijna niet te doen.

  Weet niet of dit het duidelijker heeft gemaakt maar wat ik op internet vind over schuifmoffen lijkt het me niet de oplossing. Verlijmen lijkt nog de beste oplossing als ik iets kan vinden wat werkt.
   

  Tiho

  • #5
  Die 48 mm is 1 1/2 duim. Ik zou dan aan een schroefbus denken van PVC. Hen ff gezocht, maar vindt hem tot nu toe alleen in 1 1/4.

  Deze kun je dan met teflon oid op het schroefdraad monteren en aan de andere kant een PVC pijp erin lijmen.  Dezelfde heeft ook puntstukken zie ik nu wel in de goede maat.  Dan moet er alleen nog een sok met 1 1/2 duim schroefdraad tussen. Dit kan ook messing zijn natuurlijk.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Zou je eens een foto kunnen maken, en die hier op het forum kunnen plaatsen.
  Dat maakt het misschien wat gemakkelijker om wat uitleg te geven.

  Een foto zegt vaak meer als 100 woorden. :wink:
   

  Slappezever

  • #7


  Ik vind het een goed idee overigens om met teflon tape het aan elkaar te maken als ik iets vind wat op die schroefdraad past. Overigens heb ik al de klep weggehaald omdat er anders te weinig ruimte overbleef om er iets in vast te lijmen.
   

  Tiho

  • #8
  Ik zal ff een link naar je pb,n. Wat je moet hebben is de ene kant 40 inwendig en de andere 1 1/2 schroefdraad.

  Maar hoeveel is de ruimte dan? Kan je een foto maken dat je beiden ziet.
   

  Slappezever

  • #9
  Eerste plaatje; buis 40 mm, bocht 90 graden, tussenstuk. Dat tussenstuk past dus in het gat. Diktes van de buis zijn een beetje geschat.

  pic 2 originele dop.
  pic 3 aantal onderdeeltjes aan elkaar gelijmd en ge-teflontaped. Duidelijk is het T stuk waaraan 2 buizen komen die naar de vaten gaan.

  duidelijker?
   

  Slappezever

  • #10
  Oh en ter verduidelijking, ik heb 2 x 2 vaten die aan elkaar moeten vandaar ook 2 x dat eindstuk met de gardena aansluiting.
   

  Tiho

  • #11
  Messing knie 1 1/2 duims 2 keer binnndraad. en daarin het puntstuk. Klaar.
   

  Slappezever

  • #12
  Als ik daarmee naar de bouwmarkt ga snappen ze dat? Ik niet in ieder geval. En hoe moet ik messing aan pvc knopen? Knie? Puntstuk?

  ik val een beetje door de mand geloof ik :)
   

  Tiho

  • #13
  Elke schroefdraad is op dezelfde wijze af te dichten als het maar twee van dezelfde zijn.

  Ondertussen heb je al een half uur pb waar je het puntstuk online kunt bestellen. Bovenaan op berichten klikken :wink:
   

  Slappezever

  • #14
  Dankje voor de pb, heb em gevonden. Bestellen zal nog wel even duren, dus ik ga morgen eerst nog even kijken of ik deze spullen zo kan vinden. Ik begrijp dat de messing knie makkelijk verkrijgbaar is? Komt wel goed zo denk ik. Mocht ik nog vragen hebben post ik ze.

  Bedankt voor de snelle antwoorden, kan ik mooi dit weekend er nog werk van maken.
   

  Tiho

  • #15
  Die knie heeft de bouwmarkt ook niet, je moet voor zoiets naar een installateur/loodgietersbedrijf.
   

  Slappezever

  • #16
  Ik ga morgen eerst even naar de winkel, die hebben veel spul wat misschien te gebruiken is. Heb ook nog een ander vat in de tuin staan met wat dingen die ik misschien kan hergebruiken. Als dat em niet wordt, ga ik het of bestellen of eens een loodgiet maat van me bellen.

  Nogmaals bedankt. Als het af is post ik wel een fotootje.
   

  Tiho

  • #17
  Succes ermee.
   

  Slappezever

  • #18
  De hele setup is nog niet af maar van vat naar gardena aansluiting is opgelost. Er zaten doppen bij die op de schroefdraad pasten. Daar heb ik een gat uitgehaald en een onderdeel bestaande uit 2 delen met een rubber ertussen tegen elkaar aangeschroeft, met de dop ertussen. Tussen de schroefdraden (onderdeel en vat zelf) nog extra teflontape en toen daar nog een soort alleslijmende kit overheen. Nou, dat moet goed komen denk ik.

  Nu heb ik grotendeels het fixerende en verstevigende frame eromheen gebouwd, morgen even afmaken. Dan kan ik verder met de stukjes pijp die nog moeten en als laatste de boel omtimmeren. Maar dat komt een andere keer als ik materiaal verzameld heb.
   

  Tiho

  • #19
  Het is me niet helemaal duidelijk hoe, maar mooi dat het gelukt is.
   

  Slappezever

  • #20
  Bij de IBC vaten zaten ook nog doppen. Gewoon, om ze af te sluiten. Deze kun je er gewoon op schroeven. Hierin een gat gemaakt. Aan 1 kant van het gat pijpje met schroefdraad er doorheen, andere kant pvc moer, met daartussen rubbertje. Dat klemt dus het gat af. Nu heb je dus een deksel met pijpje waar het water doorheen gaat. Dat pijpje is aan te sluiten op 40 mm buis. Deksel er weer opgeschroefd met teflontape.

  Fotos volgen nog wel. Moet het eerst effe afmaken, misschien dit weekend.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu