PVC click zonder/met ondervloer

Brian045

  • #1
Voor onze nieuwbouwwoning, willen we op bovenverdieping een PVC click vloer zelf gaan leggen.
De opleverstaat van de vloer is cementdekvloer en bevat vloerverwarming.
Heel veel google hits vertellen me dat er altijd een ondervloer gelegd moet worden. Echter, enkele hooggewaardeerde speciaalzaken in de buurt hebben mij clickvloer offerte gestuurd zonder ondervloer, vertellen ook dat deze niet nodig is. Wat is jullie ervaring/advies hierin?

Lijkt me sterk dat ze het niet willen verkopen, zou alleen maar extra omzet betekenen uiteraard.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
En die google hits hebben dan ook vloerverwarming?
Bij vloerverwarming kun je niet zo maar elke vloer leggen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Dat ligt helemaal aan het type vloer. Er zijn enkele soorten in de handel met een geïntegreerde ondervloer. Het gaat dan om de rigid clickvloeren met een spc kern. Een losse ondervloer is dan niet nodig, tenzij je aan bepaalde geluidseisen moet voldoen.
 

Brian045

  • #4
Besten,
Inmiddels hebben we de keuze laten vallen op een Sense G905 click pvc vloer.
U raadt het al, ook voor deze vloer verschillende speciaalzaken gevraagd, en de een zegt dat je hem direct op de op te leveren cementdekvloer (met vloerverwarming) kan leggen, de ander geeft aan dat er nog een extra ondervloer dan wel egaliseren aan te pas moet komen.

Mijn eigen gevoel zegt dat ik hem direct op de cementdekvloer moet kunnen leggen - wat is jullie mening hierin? De omschrijving van de SPC-click vorm door Sense op hun website zelf lijkt dit ook aan te geven.

LINK: https://www.sensepvcvloeren.nl/product/905/
SPC-click: De nieuwste ontwikkeling in click-uitvoering met geïntegreerde ondervloer. De stabiele vloer wordt zwevend (losliggend) geplaatst. Een ondervloer is NIET nodig. De ondergrond dient vlak te zijn. Kan over een bestaande tegel- of natuursteenvloer.
 

Mikedievraagd

  • #5
Als je vloer vlak is dan kan deze er rechtsreeks op, je hoeft niet aan de 10db eis te voldoen.

Ik ga er vanuit dat de vloer minder dan twee jaar oud is? In dat geval moet er nog een dampfolie onder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Lees wat je wilt lezen, maar er staat dus NIET dat de vloer zonder tussenvloer op een cementdekvloer gelegd kan worden. Iedere toekomstige discussie kan hierdoor worden gesmoord.
 

Brian045

  • #7
Dank voor julie reacties Mike en Walker. Zoals u wellicht van bovenstaande begrijpt ben ik geen ervaren vloerenlegger.

Mijn vraag is dan ook eigenlijk simpel: "wat zou u doen"?
Welke materialen zou u eventueel tussen de Sense vloer en de cementdekvloer gaan leggen?
De cementdekvloer zal in nieuwbouwwoning begin 2022 worden opgeleverd.
 

Mikedievraagd

  • #8
Toevallig zelf ook bezig, ikzelf had er een 10db ondervloer onder gedaan.
Het voorkomt geluidshinder en je hebt gelijk je dampfolie.

Er zijn zeer geschikte ondervloeren die werken icm vloerverwarming zoals de Redfloor.

Een geïntegreerdeondervloer werkt toch minder goed qua demping.

In het geval je een zwevende dekvloer hebt hoeft de extra demping niet en volstaat een dampfolie plus de uitgekozen vloer.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Bij vloerverwarming moet de warmteoverdracht zo optimaal mogelijk blijven. Het gaat hier niet om een appartement, dus er is geen geluidsnorm van toepassing.

Technisch gezien kun je dan het beste kiezen voor een dryback pvc vloer die wordt verlijmd op de ondervloer. De warmteoverdracht is dan optimaal en de kans op werkende naden etc. is minimaal. Nadeel is dat de dekvloer even geëgaliseerd moet worden, maar daar staat weer tegenover dat de dryback variant vaak aanzienlijk goedkoper is dan de spc-click variant.

SPC click pvc met geïntegreerde ondervloer kan overigens prima op een vlakke cementdekvloer worden gelegd. Als je niet gebonden bent aan een geluidsnorm is er geen reden om een extra ondervloer te leggen. Dat zou immers een nadelige invloed hebben op de warmteoverdracht en een dampscherm is bij spc vloeren ook niet nodig. Tenslotte mag een ondervloer onder een spc click vloer ook niet veren, de verbindingen zijn gevoeliger voor beweging dan bij laminaat.

Tenslotte is een pvc vloer van zichzelf al veel stiller als een laminaatvloer. Ik had in mijn eigen huis een laminaatvloer liggen en heb deze onlangs vervangen voor een pvc spc click vloer met geïntegreerde ondervloer (wel een van de duurdere varianten). Het loopgeluid in de woning is veel minder geworden.

Nadeel van de geïntegreerde ondervloeren is vaak wel dat ze net niet voldoende dempen om aan de eisen voor toepassing in een appartement te voldoen. Vaak zijn de technische specificaties van de vloer ook moeilijk te achterhalen. Dat zie je ook bij de sense vloeren, ik zie weinig tot geen informatie over de technische specificaties. Daardoor wordt vergelijken met andere aanbieders moeilijk gemaakt.

Overigens worden best veel pvc vloeren uit China geïmporteerd. Dat hoeft niet per definitie slecht te zijn, maar maakt het wel moeilijk om helder te krijgen wat je nu eigenlijk koopt.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu